31 Μαρτίου 2010

Η Κεφαλονιά στην Διεθνή Εκθεση της Μόσχας

mosxa_arav_ger.jpg
Φωτο ρεπορταζ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΙΩΝ

ΝΟΜΟΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τουριστική Έκθεση Μόσχας

Πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα από 17/3 έως και 20/3/10 η Διεθνής Τουριστική Έκθεση «ΜΙΤΤ» με τη συμμετοχή και των νησιών μας. Τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση εκπροσώπησαν ο Νομαρχιακός Σύμβουλος

κος. Αραβαντινός Διονύσης και από την Διεύθυνση Προγραμματισμού ο κος. Σπαθής Βαγγέλης.

Κατά την διάρκεια των τεσσάρων ημερών λειτουργίας της έκθεσης υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για τα νησιά μας, γεγονός που αποδεικνύεται από την μεγάλη επισκεψιμότητα του περιπτέρου μας. Είναι προφανές ότι αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των Ρώσων που θέλουν να κάνουν τουρισμό αλλά και επιθυμούν να ανακαλύψουν νέους προορισμούς διακοπών.

Αναμφισβήτητα η σημερινή Ρωσία των 150 εκατομμυρίων κατοίκων αποτελεί σπουδαία τουριστική αγορά, που βελτιώνει ολοένα τα οικονομικά της δεδομένα, με τουλάχιστον 10 εκατομμύρια Ρώσων να διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα για αναζήτηση της χαλάρωσης των διακοπών. Βεβαίως ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί εντυπωσιακά με την προβλεπόμενη μείωση του κόστους της visa και την επιμήκυνση παράλληλα της διάρκειας ισχύος της. Αν μάλιστα λάβουμε υπ’όψιν μας ότι ένας Ρώσος τουρίστας ξοδεύει σε μια βδομάδα διακοπών όσα ξοδεύουν τρεις Άγγλοι μαζί, τότε εύκολα καθένας αντιλαμβάνεται γιατί δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την συγκεκριμένη τουριστική αγορά.

Η ευρέως επικρατούσα άποψη ότι οι Ρώσοι επισκέπτες αναζητούν τουρισμό υψηλού επιπέδου σε ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων δεν συγκρούεται με την άποψη που πρεσβεύει ότι η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στη Ρωσία επιτρέπει και στη μεσαία πλέον τάξη να κάνει διακοπές, που έχει χαμηλότερες απαιτήσεις.

Η Νομαρχία, έχοντας προ πολλού επισημάνει την σπουδαιότητα της Ρωσικής αγοράς, διακήρυττε προς κάθε κατεύθυνση την ανάγκη δημιουργίας προσβάσεων σ’ αυτή. Ως εκ τούτου, τα προ τριετίας αποκαλυπτήρια, κοντά στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, του αγάλματος των αδελφών Λειχούδη, ιδρυτών του πρώτου Πανεπιστημίου στη Μόσχα, αποτέλεσαν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να γνωρίσουν οι προσκληθέντες δημοσιογράφοι την κουλτούρα, τα αξιοθέατα αλλά και την γαστρονομία των νησιών μας.

Τα κοινά ιστορικά, πολιτισμικά και θρησκευτικά στοιχεία των δύο λαών μπορούν αναμφίβολα να αποτελέσουν αξιόλογο εφαλτήριο προς αξιοποίηση στον τουριστικό τομέα. Είναι όμως ευνόητο ότι οι όποιες πρωτοβουλίες της Νομαρχίας αν δεν τύχουν ανάλογης υποστήριξης από όλους τους εμπλεκόμενους με τον τουρισμό των νησιών μας φορείς (ξενοδόχους, τουριστικούς πράκτορες κ.α.) θα καταλήξουν αποσπασματικές και ατελέσφορες. Άλλωστε θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ακόμη και αν προβαίναμε σήμερα σε δράσεις προβολής των νησιών μας στη Ρώσικη τουριστική αγορά, αυτές θα καρποφορούσαν τουλάχιστον τρία χρόνια μετά.

Στο πλαίσιο προώθησης της προβολής των νησιών μας ο κ. Αραβαντινός έδωσε συνέντευξη στην κα Έλενα Ντανιλένκο, αρχισυντάκτρια του καναλιού AMAZING LIFE TV, το οποίο απευθύνεται σε 200 εκατομμύρια λήπτες (Ρωσία και χώρες της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης) και προβάλλει θέματα τουρισμού, κουλτούρας και αθλητικών δραστηριοτήτων. Αξίζει να τονίσουμε ότι έχει γίνει πρόταση του καναλιού στο Υπουργείο Πολιτισμού – Τουρισμού για διαφήμιση της Ελλάδας χωρίς καμία οικονομική απαίτηση.

Επίσης ο κος Αραβαντινός, συζητώντας με την υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του ΕΟΤ στη Ρωσία κα Προσπεργκέλις Τατιάνα, ζήτησε να αποσταλεί στη Νομαρχία κατάσταση των διαπιστευμένων στον ΕΟΤ τουριστικών γραφείων της Μόσχας προκειμένου να υπάρξει επαφή για προβολή των νησιών μας και να διερευνηθούν προϋποθέσεις και προτάσεις συνεργασιών.

Την τελευταία ημέρα της έκθεσης επισκέφθηκε τις Ελληνικές συμμετοχές ο υπουργός Πολιτισμού – Τουρισμού κος Γερουλάνος, με τον οποίο ο κος Αραβαντινός είχε εποικοδομητική συζήτηση αναφορικά με τη φιλοσοφία που διέπει τη νέα διαφημιστική καμπάνια του ΕΟΤ («Καλημέρα») αλλά και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων βελτίωσης της προσβασιμότητας στους χώρους των κάστρων, ώστε να γίνουν περισσότερο ελκυστικά στους επισκέπτες.

Συμπερασματικά θεωρούμε ότι η Ρωσία είναι μια πολλά υποσχόμενη τουριστική αγορά που δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη, αφού δημιουργεί ευοίωνες προοπτικές στην επέκταση του τουριστικού προϊόντος των νησιών μας.


ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

mosxa1.jpg
mosxa2.jpg
mosxa3.jpg
Συνέντευξη του κ. Αραβαντινού στη δημοσιογράφο του καναλιού AMAZING LIFE TV, κα Ντανιλένκο.
mosxa4.jpg
mosxa5.jpg

Εγκάρδια συζήτηση με τον Υπουργό Πολιτισμού – Τουρισμού κο Γερουλάνο.

mosxa6.jpg
mosxa11.jpg
mosxa12.jpg
mosxa13.jpg
mosxa14.jpg
mosxa15.jpg
mosxa16.jpg