Associated Press |
Τη συνάντηση επιβεβαίωσε ο Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, αλλά υποστήριξε ότι «ήταν τυχαία», γιατί συνέπεσε να διαμένει στο ίδιο ξενοδοχείο με τον Τούρκο αξιωματούχο. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης.
Τόσο ο Γ. Παπανδρέου όσο και ο Εγ. Μπαγίς ανακοίνωσαν ότι στα τέλη Μάη με αρχές Ιούνη θα έρθει στην Αθήνα ο Τούρκος πρωθυπουργός Τ. Ερντογάν. Ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι στόχος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι η «επίτευξη σταθερότητας» με τη γειτονική χώρα, χαρακτήρισε «σημαντική τη συνάντηση» με τον Ερντογάν και ανέφερε ότι είναι ευκαιρία «να δρομολογηθεί η εδραίωση μιας νέας βάσης».
Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός, μιλώντας σε δημοσιογράφους της χώρας του, έπλεξε το εγκώμιο της ελληνικής κυβέρνησης «για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» και προανήγγειλε «θεαματικά αποτελέσματα» κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δυο πρωθυπουργών.
«Αποκλεισμός των βαρέων όπλων πρέπει να γίνει και στο Αιγαίο και την Ανατολική μεσόγειο γιατί είναι περιοχές ειρήνης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπαγίς, παραπέμποντας έμμεσα στα σχέδια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για αποστρατικοποίηση των νησιών και απαγόρευση των πτήσεων ανατολικά του 25 Μεσημβρινού. Ο Γ. Παπανδρέου, όταν ρωτήθηκε για τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, αρκέστηκε να δηλώσει ότι «υπάρχουν διαμαρτυρίες από την ελληνική πλευρά για τις τουρκικές οχλήσεις».
Ο Τούρκος υπουργός δήλωσε ακόμα ότι τώρα που η Ελλάδα «ξεπέρασε το σκόπελο της οικονομίας, πρέπει να ενταθούν οι ενέργειες ώστε να υπάρξουν εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να διευθετηθούν οι διμερείς διαφορές». Κάνοντας ουσιαστικά λόγο για «διαφορές», ανοίγει το δρόμο για συνολικές διευθετήσεις στο χώρο του Αιγαίου, έτσι όπως επιβάλλονται από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Ο Μπαγίς επίσης ανέφερε ότι «τέσσερις γενναίοι άνθρωποι διαχειρίζονται το Κυπριακό» και προέβλεψε ότι «σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις».