18 Μαρτίου 2010

Έκτακτη σύσκεψη χθες στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι αλλαγές

Φορολογικό με ενστάσεις ΠΑΣΟΚ

Των Κωνσταντινου Zουλα - Bασιλη Nεδου

Σε τροποποιήσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο, ακόμη και την τελευταία στιγμή, φαίνεται να υποχρεώθηκε η κυβέρνηση, υπό το βάρος της έντονης κριτικής που προκάλεσε η εξαίρεση συγκεκριμένων κλάδων εργαζομένων, οι οποίοι φάνηκε προς στιγμήν να επιτυγχάνουν την αναβολή της προσαρμογής τους στα νέα μέτρα λόγω του οξύτατου τρόπου με τον οποίο αντέδρασαν τις προηγούμενες ημέρες.

Δεν είναι τυχαίο ότι το οικονομικό επιτελείο βρέθηκε από νωρίς το πρωί σε μαραθώνια σύσκεψη, έχοντας ήδη λάβει τόσο τα επικριτικά μηνύματα του συμπολιτευόμενου Τύπου όσο, και κυρίως, τις επιφυλάξεις αρκετών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι διεμήνυσαν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι οι εν λόγω εξαιρέσεις «είναι ικανές να τινάξουν στον αέρα τον στόχο της δίκαιης φορολογικής αναδιανομής που επαγγέλλεται η κυβέρνηση», αλλά και ορισμένων υπουργών που εμφανίζονταν αποφασισμένοι να θέσουν το θέμα στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το αιφνίδιο αυτό πρόβλημα, εκτάκτως το απόγευμα οι κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Φίλιππος Σαχινίδης, αλλά και οι υπουργοί Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, και η διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κ. Ρεγγ. Βάρτζελη, «βρέθηκαν» στο Μαξίμου υπό τους κ. Θεόδωρο Πάγκαλο και Χάρη Παμπούκη, σε μια μακρά συζήτηση όχι μόνον για τον επικοινωνιακό χειρισμό του φορολογικού νομοσχεδίου, αλλά ακόμη και για ουσιώδεις αλλαγές της τελευταίας στιγμής.

Σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις θα δημοσιοποιηθούν σήμερα, καθώς έχει προγραμματιστεί Υπουργικό Συμβούλιο στις 4 το απόγευμα, παρουσία του πρωθυπουργού, ο οποίος θα μεταβεί στη Βουλή απευθείας από το αεροδρόμιο, έχοντας προηγουμένως «προλάβει» τόσο να μιλήσει σε ειδική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για την οικονομική κρίση όσο και να συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ευρωβουλής κ. Τζέρζι Μπούζεκ.

Δεν είναι τυχαίο ότι τον προβληματισμό του για το αν το φορολογικό νομοσχέδιο θα εκπληρώσει το αναγκαίο αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης εξέφρασε χθες (έστω με διπλωματικό τρόπο) ακόμη και ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Σε συνέντευξή του ο υπουργός Αμύνης υποστήριξε μάλιστα ότι θα ήταν σαφώς προτιμότερο η νέα φορολογική πολιτική να εφαρμοστεί και για τα εισοδήματα του 2009, αλλά -όπως υπονόησε- η σχετική πρότασή του «σκόνταψε» στο ενδεχόμενο να προκληθούν ενστάσεις από πολλές παραγωγικές και κοινωνικές ομάδες που θα ισχυρίζονταν παραβίαση της ασφάλειας Δικαίου. Και στο πλαίσιο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Βενιζέλος επέλεξε να χρησιμοποιήσει τον όρο «ελπίδα» για να περιγράψει τον κυβερνητικό στόχο το «νέο φορολογικό σύστημα να λειτουργήσει αναδιανεμητικά και αναπτυξιακά». «Σημασία», κατέληξε με νόημα, «δεν έχει να φορολογείς τα εισοδήματα που είναι δηλωμένα, αλλά να συλλάβεις τα αδήλωτα»...

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι ανάλογα επιχειρήματα υιοθετούσαν χθες τα περισσότερα στελέχη της πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικής πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ, που υποστηρίζαν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους ότι θα είναι εγκληματικό το οικονομικό επιτελείο να υπαναχωρήσει σε συνδικαλιστικά αιτήματα και να μην επωμισθεί «μια και καλή» το βάρος των όποιων αντιδράσεων. Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά και η συζήτηση επί του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή, που θα ακολουθήσει, θα είναι μία ακόμη επίπονη δοκιμασία για το Μέγαρο Μαξίμου.πηγή καθημερινή