23 Μαρτίου 2010

Επιστολή για άμεσα μέτρα σε σχέση με την οικονομική κρίση, προς την Υπουργό Οικονομίας, ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, τον Υπουργό Οικονομικών,

Επιστολή για άμεσα μέτρα σε σχέση με την οικονομική κρίση, προς την Υπουργό Οικονομίας, ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, τον Υπουργό Οικονομικών, τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και τους Βουλευτές των νησιών του Β.Α Αιγαίου.



Κυρίες, Κύριοι

Η οικονομική κρίση έχει άμεσες επιπτώσεις στις επιχειρήσεις του Νομών Σάμου, Χίου και Λέσβου.

Αυτές έχουν αρχίσει εδώ και καιρό να γίνονται αισθητές στην τοπική οικονομία, ενώ τα βασικά τους χαρακτηριστικά είναι η σημαντική πτώση του τζίρου, οι σημαντικές πιέσεις στην ρευστότητα των επιχειρήσεων και οι σημαντικές δυσκολίες πολλών συναδέλφων να ανταποκρίνονται ακόμα και στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους.

Εκτιμούμε ότι η σημαντική πτώση του εισοδήματος των καταναλωτών καθώς επίσης και η έντονη ανασφάλεια που αυτοί νοιώθουν σχετικά με την περαιτέρω αρνητική εξέλιξη των εισοδημάτων τους, είναι μία από τις βασικές αιτίες αυτής της κατάστασης.

Σημαντικά τμήματα του τοπικού πληθυσμού, όπως είναι οι αγρότες, έχουν εδώ και χρόνια μια δραματική μείωση των εισοδημάτων τους. Επιπλέον τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης, με τις μειώσεις δώρων και επιδομάτων στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα (που αποτελούν ένα σημαντικότατα τμήμα του τοπικού πληθυσμού), αναμένεται να έχουν καταλυτικές αρνητικές επιπτώσεις στην αγοραστική τους συμπεριφορά.

Η αύξηση του ΦΠΑ καθώς επίσης και των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα και στην ηλεκτρική ενέργεια, αναμένεται να επιτείνει την κρίση σε μια ήδη χειμαζόμενη αγορά. Η δραματική αύξηση της ανεργίας, σε συνδυασμό με την πτώση της τοπικής παραγωγής και τα ανησυχητικά σημάδια μείωσης του τουριστικού ρεύματος προδιαγράφουν ότι στο άμεσο μέλλον, η σημερινή ανησυχητική κατάσταση των επιχειρήσεων στους νομους μας, προβλέπεται να γίνει για πολλές από αυτές οριακή.

Σήμερα πρέπει να αντιδράσουμε. Να διεκδικήσουμε ένα πακέτο άμεσων και υλοποιήσιμων μέτρων που θα έχουν ευεργετικές επιπτώσεις στην ζήτηση και θα συμβάλλουν θετικά στην ανατροπή της σημερινής κατάστασης. Αυτά τα άμεσα και εφικτά μέτρα έρχονται να συμπληρώσουν σε τοπικό επίπεδο, οποιεσδήποτε άλλες παρεμβάσεις σχεδιάζονται να εξαγγελθούν από την κυβέρνηση.

Κατά την γνώμη μας αυτά τα άμεσα μέτρα διεκδίκησης πρέπει να είναι τα παρακάτω:


Α. Άμεσα μέτρα για τη μείωση του κόστους προϊόντων και υπηρεσιών

1ον. Μείωση του ΦΠΑ στο σύνολο των προϊόντων και υπηρεσιών που καταναλώνονται στα νησιά μας: Αν και στα νησιά μας ισχύει ο μειωμένος κατά 30% ΦΠΑ, για μια σειρά από υπηρεσίες και προϊόντα που σήμερα είναι πλατιάς κατανάλωσης (κινητή και σταθερή τηλεφωνία κλπ) και καταναλώνονται τοπικά αυτό δεν ισχύει. Αποτέλεσμα είναι να επιβαρύνεται κατά πολύ ο οικογενειακός προϋπολογισμός και σημαντική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος

2ον. Να μην ισχύει στα νησιά μας η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ. Η πρόσφατη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ κατά 1 και 2 μονάδες έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών των προϊόντων. Κατά τη γνώμη μας, οι λόγοι για τους οποίους ο νομοθέτης μερίμνησε για χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, εξακολουθούν σήμερα να ισχύουν σε μεγαλύτερο βαθμό. Οσο και αν πολλές από τις επιχειρήσεις μας μεριμνούν προκειμένου να μην περάσουν στον καταναλωτή οι νέοι αυξημένοι συντελεστές, αυτό δεν είναι εφικτό για όλα τα προϊόντα. Αντιθέτως θεωρούμε ότι είναι εφικτό να εξαιρεθούν τα νησιά μας από οποιαδήποτε αύξηση των ποσοστών ΦΠΑ.

3ον. Να μην ισχύουν στα νησιά μας οι αυξήσεις των ειδικών φόρων στα καύσιμα και στην ηλεκτρική ενέργεια. Για τους ίδιους λόγους εκτιμούμε ότι πρέπει να μην ισχύουν για τα νησιά μας η αύξηση των ειδικών φόρων στα καύσιμα και την ηλεκτρική ενέργεια.


Β. Άμεσα μέτρα για τη συγκράτηση του εισοδήματος των καταναλωτών.

Ένα σημαντικό τμήμα του τοπικού πληθυσμού, αποτελείται από εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα. Αυτοί άλλωστε αποτελούν και το δυναμικότερο τμήμα των καταναλωτών μας. Η προβλεπόμενη σημαντική μείωση των εισοδημάτων τους που θα προέλθει τόσο με τη μείωση των δώρων, όσο και των επιδομάτων, αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στους τζίρους των επιχειρήσεων μας.

• Θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο, λαμβάνοντας υπόψη τον παραμεθόριο χαρακτήρα της περιοχής μας, καθώς επίσης και τα ειδικότερα χαρακτηριστικά της τοπικής οικονομίας (εξάρτηση του τοπικού εισοδήματος από τον δημόσιο τομέα) να μην ισχύουν για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα των νησιών μας αυτά τα μέτρα.

• Ειδικότερα θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να μην ισχύουν μέτρα μείωσης επιδομάτων, όπως αυτό των παραμεθορίων περιοχών.


Γ. Αμεσα μέτρα για την αύξηση της τοπικής απασχόλησης.

Η σημαντική μείωση του αγροτικού εισοδήματος, σε συνδυασμό με το ουσιαστικό σταμάτημα των χρηματοδοτούμενων από το ΕΣΠΑ έργων έχουν επιφέρει ασφυξία στην τοπική αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση της ανεργίας και τη μείωση των εισοδημάτων των καταναλωτών.

Εκτιμούμε ότι είναι εφικτή ή άμεση στήριξη και η αύξηση της τοπικής απασχόλησης η οποία μπορεί να προέλθει:

• Από την ενεργοποίηση και επέκταση μιας σειράς προγραμμάτων που απευθύνονται κυρίως στον αγροτικό πληθυσμό αλλά και σε πληθυσμό που αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα εισοδημάτων και έχουν να κάνουν με την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, όπως είναι το «βοήθεια στο σπίτι» και σειρά άλλων προγραμμάτων παροχής κοινωνικών υπηρεσιών.

• Από την άμεση ενεργοποίηση παρεμβάσεων που αφορούν την υλοποίηση βασικών έργων υποδομής (βιολογικοί, οδικοί άξονες κ.α). Θεωρούμε ότι αυτές οι παρεμβάσεις θα πρέπει να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να έχουν από την μια πλευρά τις μέγιστες δυνατές επιπτώσεις στην τοπική απασχόληση και από την άλλη την μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα.

• Θεωρούμε ότι είναι εφικτή η άμεση ενεργοποίηση μιας σειράς παρεμβάσεων που αφορούν αναπλάσεις οικιών και ιστορικών κέντρων της πόλης και των χωριών. Αυτές οι παρεμβάσεις θα έχουν σαν αποτέλεσμα την ενεργοποίηση της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας καθώς επίσης και θετικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των κατοίκων.


Δ. Άμεσα μέτρα για τη μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων και την αύξηση της ρευστότητας τους.

Η αύξηση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τη σημαντική μείωση της κατανάλωσης, δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στην αγορά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα σημαντικές δυσκολίες στη λειτουργία τους, ενώ οδηγεί πολλές από αυτές στην χρεωκοπία.

Θεωρούμε ότι είναι εφικτή η λήψη μιας σειρά άμεσων μέτρων, όπως είναι τα παρακάτω:

• Να μην ισχύει για τις κοινότητες κάτω των 2.000 κατοίκων η υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ. Αυτό το μέτρο είχε ευεργετικές επιπτώσεις ειδικότερα σε μικρές επιχειρήσεις και παραδοσιακές επιχειρήσεις στα χωριά, οι οποίες σήμερα κινδυνεύουν να κλείσουν.

• Να παγώσει για όσο διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση, οποιαδήποτε αύξηση των ενοικίων των καταστημάτων. Αυτό το μέτρο είναι ειδικότερα εφικτό σε όσα καταστήματα η ιδιοκτήτες τους είναι δημόσιοι ή και κοινωνικοί φορείς.

• Να υπάρξουν άμεσα ειδικές ρυθμίσεις για την διευκόλυνση όσων επιχειρηματιών και επαγγελματιών αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων τους που αφορούν έξοδα λειτουργίας των επιχειρήσεων τους και έχουν να κάνουν με κατανάλωση βασικών δημοσιών αγαθών (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ύδρευση κ..α. )

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οικονομία της χώρας και τα υπουργεία σας ξεχωριστά, πιστεύουμε ότι οι νησιωτική οικονομία χρήζει ιδιαίτερης ευαισθησίας και αναμένουμε την εξέταση της πρότασής μας και την άμεση ανταπόκρισή σας.



Οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων

ΛΕΣΒΟΥ ΧΙΟΥ ΣΑΜΟΥ

Γεώργιος Ορφανός Αντώνιος Ζαννίκος Νικόλαος Αγγελής