9 Μαρτίου 2010

Πόσος είναι ο μισθός των εκλεγμένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση; Πόσο χαμένοι είναι με τα νέα μέτρα;


Ποιοί θα αναγκαστούν να επιλέξουν μια από τις δυο θέσεις;

7% μείωση αμοιβών - 30% μείωση επιδομάτων- κατάργηση διπλοθεσίας

Η νέα εισοδηματική πολιτική της Κυβέρνησης, δεν έπληξε μόνο τους εργαζόμενους στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, έπληξε και τους εκλεγμένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, Δημάρχους ,Νομάρχες και Συμβούλους οι οποίοι εκτός από το αξίωμα στην τοπική αυτοδιοίκηση , διατηρούν θέση και στο δημόσιο (δάσκαλοι, καθηγητές, γιατροί κλπ).

Οι «παροχές Παυλόπουλου» (από 1/1/2007) έχουν απογειώσει τις αμοιβές των εκλεγμένων αρχόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ιδιαίτερα αυτών που εργάζονται και στον δημόσιο τομέα , αφού η Κυβέρνηση της ΝΔ τους εξασφάλισε το δικαίωμα να εισπράττουν και τους δυο μισθούς , αυτόν του εκλεγμένου και αυτόν του δημόσιου υπάλληλου (για όσους εργάζονται και στο δημόσιο). Και όχι μόνο αυτό. Αυτές τις αμοιβές τις πήραν αναδρομικά εξασφαλίζοντας έτσι έναν καλό κουμπαρά για τις ανάγκες των προεκλογικών εκστρατειών.

Οι αμοιβές των στελεχών της Αυτοδιοίκησης

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε sites της τοπικής αυτοδιοίκησης « τα ετήσια εισοδήματα δημάρχων και νομαρχών κυμαίνονται από περίπου 20.000 (για τους μικρούς δήμους) έως και πάνω από 80,000 ευρώ (για τους νομάρχες).

Να σημειωθεί ότι ο μισθός ενός δημάρχου υπολογίζεται με βάση το μέγεθος (και άρα τα οικονομικά, του δήμου) και ξεκινάει από περίπου 19,000 ευρώ ετησίως για να φτάσει μαζί με τα έξοδα παράστασης πάνω από 60,000 ευρώ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς ο μισθός του δημάρχου που έχει εκλεγεί σε μεσαίο δήμο ανέρχεται σε περίπου 3,000 με 3,500 ευρώ το μήνα.

Όσο για την αποζημίωση των νομαρχών, αυτή φτάνει στα 5,880 ευρώ το μήνα (4,100 βασικός μισθός συν 350 ευρώ το επίδομα θέσης, 440 τα έξοδα παράστασης, 440 τα έξοδα κίνησης και 550 η πάγια αποζημίωση), δηλαδή 82,208 ευρώ ετησίως χωρίς τα δώρα και τα επιδόματα αδείας.Να σημειώσουμε ότι ο Νομάρχης αμοίβεται με 14 μισθούς και από τη Νομαρχία, ενώ οι Δήμαρχοι μόνο με 12.


Στο Νομό μας, υπάρχουν εκλεγμένοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση οι οποίοι διατηρούν και τις δυο θέσεις και αμοίβονται διπλά. Με κάποιους υπολογισμούς μπορούμε να προσδιορίσουμε περίπου τις ετήσιες αμοιβές τους με την παρακάτω κλίμακα (ανάλογα με το μέγεθος του Δήμου, τη θέση στο δημόσιο και το αξίωμα). Στους κατωτέρω υπολογισμούς μας συμπεριλαμβάνονται και οι δύο μισθοί (του δημόσιου υπάλληλου και του εκλεγμένου).

ΘΕΣΗ Α : ετήσιες αποδοχές 106.000 ευρώ (14 μισθοί από το αξίωμα - 14 από τη θέση στο Δημόσιο)
ΘΕΣΗ Β : ετήσιες αποδοχές 68.000 ευρώ (12 μισθοί από το αξίωμα - 14 από τη θέση στο Δημόσιο)
ΘΕΣΗ Γ : ετήσιες αοδοχές 57.000 ευρώ (12 μισθοί από το αξίωμα - 14 από τη θέση στο Δημόσιο)

Στο πακέτο των ανωτέρω οικονομικών παροχών σημειώστε και τα εξής :

* Οι συντάξεις τους καθορίζονται από αυτή τη μισθολογική βάση
* Απαιτούνται μόνο δυο θητείες για να κατοχυρώσουν το δικαίωμα στη σύνταξη
* Στις αποδοχές υπολογείστε και αποζημιώσεις για ταξίδια, εκτός έδρας μετακινήσεις κλπ απρόβλεπτα
* Υπολογίστε επίσης και ένα γενναίο ποσόν αναδρομικών που εσέπραξαν από την Κυβέρνηση Καραμανλή
Πως διαμορφώνεται η αμοιβή τους με τα νέα μέτρα;

Οσοι από τους τοπικούς μας άρχοντες ανήκουν στην κατηγορία των εργαζομένων και στον δημόσιο τομέα , πρέπει έως το τέλος Μαρτίου να επιλέξουν εναν από τους δυο μισθούς. Εάν επιλέξουν το μισθό του Νομάρχη , του Δήμαρχου ή του Αντιδήμαρχου θα επιβαρυνθούν με 7% μείωση του μισθού τους και 30% μείωση στα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδειών.

"Ετσι, όπως είπε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Ραγκούσης, "θα δούμε ποιοί είναι οι πραγματικοί φίλοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ποιοί θα κάνουν θυσίες για τον τόπο τους."

Ψαλίδι έπεσε και στις αποζημιώσεις Νομαρχιακών και Δημοτικών Συμβούλων σε συνεδριάσεις οργάνων και επιτροπών. Τα ποσά, μέχρι τώρα, ήταν ανάλογα τα οικονομικά του φορέα , από 80 - 200 ευρώ για κάθε συνεδρίαση, ενώ ο αριθμός των συνεδριάσεων ήταν απεριόριστος. Τώρα η αποζημίωση ορίζεται στα 50 ευρώ, ενώ οι συνεδριάσεις δεν μπορεί να είναι περισσότερες από 50 το έτος.