20 Μαρτίου 2010

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης Μιχ. Κριτσωτάκη για το θέμα των εργαζομένων στα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ



Συζητήθηκε την Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010 η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Μιχ. Κριτσωτάκη για το θέμα των Κ.Ε.Κ και των εργαζομένων του, το πάγωμα των πληρωμών αλλά και της αξιολόγησης και υπογραφής συμβάσεων νέων έργων.

Στην ομιλία του ο Μιχ. Κριτσωτάκης επεσήμανε πως χαίρεται βέβαια «που με αφορμή την ερώτησή του θα επισπευθούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τις αρμοδιότητες των Υπουργείων Εργασίας και Παιδείας σχετικά με την επαγγελματική κατάρτιση ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες εξαγωγής αποτελεσμάτων των διαγωνισμών που εκκρεμούν, αφού ήταν κάτι το οποίο ο κ. Λοβέρδος δεν είχε στις άμεσες προτεραιότητες του». Όσο για την απορία του αρμόδιου Υπουργού «για τον λόγο που ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ενδιαφέρεται για την ολοκλήρωση διαδικασιών που έχουν από πίσω τους πράσινομπλε συναλλαγές», ο κ. Κριτσωτάκης τόνισε πως «η κατάσταση αυτή στα Κ.Ε.Κ. δημιουργήθηκε από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού και πως αν ο κ. Υπουργός το καταγγέλλει χωρίς να το αντιμετωπίζει (και χωρίς να το αποδεικνύει) δεν πρόκειται να επιλυθεί».

Επίσης, ο κ. Κριτσωτάκης επεσήμανε πως δεν υπάρχει πολιτική για το σημαντικό ζήτημα της κατάρτισης, το οποίο είναι πιθανό για άλλη μια φορά να πάει στις καλένδες.

«Είναι τεράστιο θέμα, το τι πάνε να απαντήσουν όλα αυτά τα ΚΕΚ και όλο αυτό το σύστημα της κατάρτισης. Πάει να απαντήσει, νομίζω, στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από όλες αυτές τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές τόσων ετών, από την τεράστια ανεργία και από την ανασφάλεια, από τις κακές εργασιακές σχέσεις και όλα τα υπόλοιπα. Υπάρχει, όμως, ένα τεράστιο θέμα. Είναι η μη μέτρηση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων όλων αυτών των προγραμμάτων κατάρτισης και ένα-ένα χωριστά, αλλά και συνολικά, αλλά και των ΚΕΚ όπως είπατε και εσείς, που υπάρχουν και καλά και κακά, όπως υπάρχουν παντού. Από τους καταρτισθέντες, ξέρουμε πόσοι ωφελήθηκαν πραγματικά; Ένας που είναι άνεργος, βοηθήθηκε και βρήκε ή δεν βρήκε εργασία;

Νοσεί, λοιπόν, το σύστημα, με ευθύνες των κυβερνήσεων. Δεν νομίζω ότι φταίει ένα κακό ΚΕΚ που υπάρχει, όταν κανείς δεν το ελέγχει. Δεν μπορεί να φταίει όλο το σύστημα, όταν πάλι κανείς δεν το ελέγχει ουσιαστικά.Όποιος κυβερνά οφείλει να ελέγχει και να ελέγχει αποτελεσματικά».

Επίσης, ο κ. Κριτσωτάκης αναφέρθηκε και στις προτεραιότητες πληρωμών «που, αν δεν είναι ατυχείς χειρισμοί της κυβέρνησης, δείχνουν ότι υπάρχει μια κατεύθυνση υπέρ των τεχνικών εταιρειών, που σαν επιχειρήσεις πρακτικής άσκησης θα λάβουν κάποια ποσά από τις προκαταβολές, ενώ την ίδια ώρα δεν είχαν πληρωθεί την επιδότηση που προβλέπεται, ούτε οι καταρτιζόμενοι της ελληνικής γλώσσας, που είναι μετανάστες ή παλιννοστούντες άνεργοι και έχουν ολοκληρώσει τα προγράμματα, ούτε βέβαια οι άνεργοι των τεχνικών έργων …Όσο για τα 25.000.000 ευρώ τα οποία έχουν ολοκληρωθεί από το 2008, υπάρχουν έξι διαγωνισμοί που έχουν κατατεθεί από τον Απρίλιο μέχρι τον Νοέμβριο του 2009. Για τους δύο πρώτους σταμάτησε η διαδικασία αξιολόγησης τον Ιούνιο του 2009, ενώ δεν υπάρχουν πλέον επιτροπές αξιολόγησης για κανέναν από τους έξι. Αφορούν έργα επαγγελματικής κατάρτισης 280.000.000 ευρώ του ΕΣΠΑ, από την υλοποίηση των οποίων προβλέπεται να ωφεληθούν 63.000 άνεργοι, άρα είναι σοβαρό το θέμα.

Πέρα από όλα αυτά, πέρα από τους άνεργους, κρίνεται η λειτουργία ή όχι των 280 ΚΕΚ, που είναι και δημόσια και ιδιωτικά και η εργασία 3.500 εργαζομένων σε αυτά, πολλοί από τους οποίους είναι πλέον άνεργοι ή έχουν περάσει σε ελαστικές μορφές απασχόλησης».