18 Μαρτίου 2010

Στο δρόμο προς το άγνωστο...

http://kostasxan.blogspot.com/2010/03/blog-post_5640.html
  • Το χορό άνοιξε η Αυστραλία. Πολύ φοβούμαι ότι θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες. Θα προειδοποιούν τους υπηκόους τους να μην επιλέγουν την Ελλάδα, ως τουριστικό προορισμό, γιατί «προβλέπονται ταραχές και βίαιες εκδηλώσεις λόγω των μέτρων λιτότητας που επέβαλε η κυβέρνηση»
Δεν ξέρω, αν ο κ. Γερουλάνος βρίσκει καιρό από τις Lifestyle φωτογραφήσεις του, αλλά ας τον ενημερώσει κάποιος, ότι δεν παίζουμε με τη «βαριά βιομηχανία της χώρας». Αν συνεχιστούν αυτού του είδους οι «προειδοποιήσεις», η φετινή τουριστική περίοδος θα αποβεί καταστροφική.
Η κα. Μέρκελ, μιλώντας σε βουλευτές της είπε ότι η Ε.Ε. πρέπει στο μέλλον να εξετασθεί η δυνατότητα εξόδου από την ΟΝΕ, χωρών που δεν πληρούν τα κριτήρια.
Αν αυτή η δήλωση δεν έγινε με στόχο να διασκεδάσει τις ανησυχίες των κυβερνητικών της εταίρων και να ασκήσει πιέσεις στον κ. Παπανδρέου για σκληρότερα μέτρα, τότε κάποιοι αρχίζουν να σκέφτονται την ευρωζώνη δυο ταχυτήτων.
Κάτι συνταξιούχοι Αμερικανοί Οικονομολόγοι, πολέμιοι του Ευρώ από της συστάσεώς του και αφού επί μια δεκαετία απέτυχαν παταγωδώς να προβλέπουν την αποτυχία του, με αφορμή τη δημοσιονομική κρίση της Ελλάδος, ξεσπάθωσαν εσχάτως και άρχισαν να επαναφέρουν στο προσκήνιο, τις πολλαπλώς διαψευσθείσες θεωρίες τους. Μάχονται, με το φανατισμό νεοπροσύλητου, να μας αποδείξουν ότι δεν έσφαλαν και οι θεωρίες τους δικαιώνονται! Και «είναι πολλά τα λεφτά…»
Δημιουργούν κλίμα σε βάρος της χώρας μας. Η χαρά των κερδοσκόπων.
Η Standard & Poors, αποσύρει προς το παρόν την απειλή περαιτέρω υποβάθμισης της οικονομίας μας, αλλά προβλέπει ύφεση -4%. Αυτό σημαίνει ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης αν δεν είναι για τον κάλαθο των αχρήστων, βαίνει προς νέα και ριζική αναθεώρηση.
Το (ο θεός να το κάνει) οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, αρχίζει τραυλίζοντας να ομολογεί ότι παρουσιάζεται σημαντική υστέρηση στα έσοδα του δημοσίου. Λες και χρειαζόταν ιδιαίτερη εξυπνάδα για να το προβλέψει κανείς. Αν αυτή η τάση επιβεβαιωθεί (που δυστυχώς θα επιβεβαιωθεί) θα αυξηθούν και οι δανειακές μας ανάγκες. Οπότε μπαίνουμε σ’ ένα φαύλο κύκλο.
Οι φήμες για επικείμενη έλευση του κ. Λουκά Παπαδήμου και αναγόρευσή του σε «μέγα τσάρο» της Κυβέρνησης του κ. Παπανδρέου, όσο δεν διαψεύδονται, η δεν επιβεβαιώνονται, θα παραλύσουν τη λειτουργία του οικονομικού επιτελείου, σε μια περίοδο που χρειάζεται ταχεία δράση. Ήταν στραβό το κλίμα….
Ο Πρωθυπουργός της χώρας, σε μια μάλλον χοντροκομμένη προσπάθεια άσκησης πίεσης προς την Ε.Ε., επισκέπτεται την Ουγγαρία, τη χώρα που προσέφυγε στο ΔΝΤ, προφανώς για να μάθει τα… διαδικαστικά.
Συμπέρασμα:
1. Ο διπλωματικός θρίαμβος του κ. Παπανδρέου, δεν ήταν και …τόσο θρίαμβος. Οι δηλώσεις του κ. Πεταλωτή για το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ, αν δεν επιβεβαιώνουν την πλήρη αποτυχία, τουλάχιστον ομολογούν τα πενιχρά αποτελέσματα της
2. Βραχυπρόθεσμα ο κ. Παπανδρέου θα επιχειρήσει να κερδίσει χρόνο για να περάσει ο Ιούνιος. Εκεί βρίσκεται η κρίσιμη καμπή. Για αυτό και οι διαρροές περί Παπαδήμου. Ο Παπαδήμος θα «αγοράσει» για την Κυβέρνηση πολύτιμο πολιτικό χρόνο στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
3. Επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνησή μας ήρθε χωρίς σχέδιο, απέτυχε να συντάξει ένα και πορεύεται με την αθάνατη ελληνική συνταγή: βλέποντας και κάνοντας. Μόνο που αυτά που κάνουν δε… βλέπονται!
4. Οι επόμενοι δυο μήνες αναμένονται ιδιαίτερα θερμοί και σίγουρα με μεγάλο ενδιαφέρον.
Επίλογος: Εκεί στη Ρηγίλλης, ασχολείται κανένας με τη σύνταξη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος εξόδου της χώρας από την κρίση; Από τη στιγμή που όλοι συμφωνούν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είχε πρόγραμμα, μήπως είναι καιρός να παρουσιάσει ένα ο Αντώνης Σαμαράς;