26 Μαρτίου 2010

ενεργοποίηση του Ειδικού Προγράμματος της Ανταγωνιστικότητας στο Νότιο Αιγαίου

Την ενεργοποίηση του Ειδικού Προγράμματος της Ανταγωνιστικότητας στο Νότιο Αιγαίου ζητούν με ερώτηση τους από τους Υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννης Βρούτσης και Μίκα Ιατρίδη.
Οι δυο Βουλευτές διαπιστώνουν αδρανοποίηση και αναβλητικότητα στην εφαρμογή του Ειδικού Προγράμματος Ενίσχυσης της Ανταγωνιστικότητας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που σημειωτέον στις 26 Αυγούστου του 2009 με ΣΑΕ δεσμεύτηκαν 250 εκ. ευρώ για τα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων.
Η χρηματοδότηση προέρχεται από Εθνικούς Πόρους και λειτουργεί συμπληρωματικά στα ποσά που έχουν δεσμευτεί να αξιοποιηθούν στα νησιά μας την περίοδο του ΕΣΠΑ (2007-2013).
Δυστυχώς το τελευταίο τρίμηνο του 2009, αλλά ούτε και το πρώτο τρίμηνο του 2010 προχώρησαν δράσεις και έργα με τη χρηματοδότηση του προγράμματος, που έχει ανάγκη ο τόπος, ενώ δημοσιεύματα του τοπικού τύπου αναφέρουν ότι μόνο 20 εκ. ευρώ (11 εκ. στα Δωδεκάνησα και 9 εκ. στις Κυκλάδες) θα εκταμιευτούν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα για το 2010.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς: Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

ΘΕΜΑ: Αδρανοποίηση και αναβλητικότητα στο Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Ανταγωνιστικότητας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (προϋπολογισμού 250 εκ. ευρώ).

Στις 26 Αυγούστου 2009 με ΣΑΕ για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεσμεύτηκαν διακόσια πενήντα (250) εκ. ευρώ στο Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Ανταγωνιστικότητας για τα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων. Η χρηματοδότηση προέρχεται από Εθνικούς Πόρους και λειτουργεί συμπληρωματικά στα ποσά που έχουν δεσμευτεί να αξιοποιηθούν στα νησιά μας την περίοδο του ΕΣΠΑ (2007-2013).

Δυστυχώς ούτε το τελευταίο τρίμηνο του 2009, αλλά ούτε και το πρώτο τρίμηνο του 2010 προχώρησαν δράσεις και έργα που έχει ανάγκη ο τόπος με τη χρηματοδότηση του ανωτέρω προγράμματος. Αδράνεια, στασιμότητα και αναποφασιστικότητα χαρακτηρίζουν τις κινήσεις του ΥΠΟΙΑΝ και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Οι «κυβερνητικές διαρροές» προς τα τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι μόνο 20 εκ. ευρώ (11 εκ. στα Δωδεκάνησα και 9 εκ. στις Κυκλάδες) θα εκταμιευτούν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα για το 2010.

Θυμίζουμε ότι το ανωτέρω πρόγραμμα δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ προκειμένου να ενισχύσει με οικονομικούς πόρους τις περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας που μετακινήθηκαν από το Στόχο 1 στο Στόχο 2 και ικανοποίησαν αιτήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας μας.
Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί

• Πότε θα ενεργοποιηθεί το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Ανταγωνιστικότητας του Νοτίου Αιγαίου;
• Ποιος ο προγραμματισμός των έργων και ποια τα χρηματικά ποσά που θα δεσμευτούν για κάθε έτος που θα διαρκέσει το πρόγραμμα;



Οι ερωτώντες Βουλευτές
Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη
Ιωάννης Βρούτσης
Βουλευτής Δωδεκανήσου
Βουλευτής Κυκλάδων