20 Μαρτίου 2010

ΝΔ- Κοινοβουλευτική Ομάδα: Πρόταση Νόμου για την απλοποίηση της διαδικασίας ίδρυσης επιχειρήσεων

Πρόταση Νόμου για την απλοποίηση της διαδικασίας ίδρυσης επιχειρήσεων συνυπέγραψαν και κατέθεσαν στη Βουλή, ο Βουλευτής Β Αθήνας Κ. Χατζηδάκης και ο Βουλευτής Ν. Χίου, Κ. Μουσουρούλης, μαζί με 14 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε συνέχεια της ψήφισης του Νόμου 3419/2005, για την Ίδρυση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), από την τότε Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και στοχεύει στην απλοποίηση των διαδικασιών για την Ίδρυση εταιρειών, με την αξιοποίηση του νέου Ηλεκτρονικού Γενικού Εμπορικού Μητρώου.

Όπως δήλωσε ο κ. Μουσουρούλης, «πρόκειται για μια καινοτόμα και ρηξικέλευθη πρόταση, η οποία έρχεται να μειώσει δραματικά το χρόνο ίδρυσης μιας εταιρείας, που σήμερα είναι πάνω από 30 ημέρες, σε μόλις μια, πολύ κάτω από τον κοινοτικό μέσο όρο (15 ημέρες)».

Η πρόταση νόμου αποτελείται από δύο μέρη, με το πρώτο μέρος να αποτελεί και την καινοτομία της πρότασης νόμου, παρουσιάζοντας όλες τις απλοποιήσεις στη διαδικασία ίδρυσης, μεταβολής και λύσης μιας επιχείρησης, ενώ το δεύτερο, πιο τεχνικό, περιλαμβάνει τις τροποποιήσεις στο νόμο περί Ανωνύμων Εταιρειών, στο νόμο περί Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης και σε άλλα νομοθετικά κείμενα, έτσι ώστε η ισχύουσα νομοθεσία να είναι συμβατή με τις νέες διαδικασίες.

«Με την πρότασή μας, επιτυγχάνουμε έναν διπλό στόχο: αφενός μεν νομοθετούμε το ηλεκτρονικό Γενικό Εμπορικό Μητρώο και αφετέρου δημιουργούμε υπηρεσίες Μιας Στάσης, συμβάλλοντας στην πάταξη της γραφειοκρατίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας», είπε ο κ. Μουσουρούλης.

Όπως σημείωσε ο Βουλευτής, η καταγραφή και αποτύπωση των εταιρειών σε ένα ενιαίο ηλεκτρονικό αρχείο-μητρώο επιτρέπει, όχι μόνο τη συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων και του κράτους ή τη συνεργασία μεταξύ των ίδιων των επιχειρήσεων, αλλά και την καλύτερη δυνατή παρακολούθηση της ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Επιπλέον, η Πρόταση Νόμου δίνει τη δυνατότητα καταγραφής των τάσεων στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας, αλλά και των γεωγραφικών κατανομών των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. «Ουσιαστικά, το ΓΕΜΗ, όπως προβλέπεται στην πρότασή μας, θα αποτελεί την ηλεκτρονική χαρτογράφηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας», υπογράμμισε ο κ. Μουσουρούλης.

Τέλος, σημαντικά στοιχεία της πρότασης αποτελούν οι επιπλέον αρμοδιότητες που αποκτούν οι Υπηρεσίες ΓΕΜΗ στα Επιμελητήρια, αλλά και η καθιέρωση Ενιαίου Τέλους για την ίδρυση εταιρείας, το οποίο περιλαμβάνει το σύνολο των τελών, φόρων και εισφορών που προβλέπονται μέχρι σήμερα για την ίδρυση εταιρείας. Το τέλος αυτό καταβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο άπαξ στην αρμόδια ΔΟΥ, μειώνοντας έτσι το κόστος, αλλά και το χρόνο που χρειαζόταν, μέχρι σήμερα, για την καταβολή όλων των τελών και φόρων.


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Κωστής Μουσουρούλης, Βουλευτής Ν. Χίου - Νέα Δημοκρατία