16 Μαρτίου 2010

Νέα τροπολογία για τις τιμές των φαρμάκων κατέθεσε το υπουργείο Οικονομίας



Eurokinissi
Η προηγούμενη τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας για τα φάρμακα είχε «σκοντάψει» σε αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ

Νέα τροπολογία κατέθεσε τη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στη Βουλή, στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του ΕΣΠΑ), σχετικά με την ανατιμολόγηση των περίπου 6.500 κυκλοφορούντων φαρμάκων με σκοπό την γρηγορότερη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης σε επίπεδο λιανικής.

Υπενθυμίζεται ότι σχετική τροπολογία είχε στο νομοσχέδιο με τα έκτακτα κυβερνητικά μέτρα και θα ψηφιζόταν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αλλά το υπουργείο Οικονομίας αναγκάστηκε να την αποσύρει έπειτα από την αντίδραση τουλάχιστον δέκα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Με τη νέα τροπολογία επέρχεται σταθμική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης πάνω από 1 δισ. ευρώ και στόχο να γίνει η χώρα μια από τις τρεις φθηνότερες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις τιμές των φαρμάκων: Η προσαρμογή των τιμών «'θα γίνει βάσει των χαμηλότερων τιμών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες υφίστανται και ανακοινώνονται επίσημα στοιχεία από τις αρμόδιες αρχές των χωρών αυτών, και αφετέρου από τη μείωση των τιμών των ουσιωδώς ομοίων φαρμακευτικών προϊόντων» προβλέπει η τροπολογία.

Αυτό που ισχύει σήμερα είναι ότι οι τιμές προκύπτουν από τις τρεις φθηνότερες χώρες της Ευρώπης των 26, αλλά η διαφορά είναι ότι μέχρι τώρα η συλλογή των στοιχείων γινόταν από τη βιομηχανία και βάσει αυτών των στοιχείων προχωρούσε το υπουργείο στην ανατιμολόγηση. Με τη νέα τροπολογία αξιοποιείται η πληροφόρηση που έχει το ίδιο το υπουργείο από το Παρατηρητήριο Τιμών και για να μην δημιουργούνται «αμφιβολίες» στη βιομηχανία για την αξιοπιστία του συστήματος και για την αποτελεσματικότητα της τροπολογίας, ορίζεται σαφώς ότι τα στοιχεία θα συλλέγονται από όσες χώρες έχουν επίσημα στοιχεία από αρμόδιες αρχές (δηλαδή παρατηρητήρια).

H Ελλάδα είναι μια από τις τρεις ακριβότερες χώρες της Ευρώπης σε επίπεδο τιμών φαρμάκων και μέχρι σήμερα η πλειοψηφία των φαρμάκων δεν είχε ανατιμολογηθεί για πολλά χρόνια. Επιπλέον είναι και η τρίτη πιο ακριβή στον κόσμο στα γενόσημα φάρμακα, με όριο τιμής στο 80% της τιμής του πρωτοτύπου. Αν προστεθεί και η άμετρη υπερσυνταγογράφηση και η κατάργηση της λίστας, η ενίσχυση της φαρμακευτικής δαπάνης το 2009 υπολογίζεται σε πάνω από έξι δισ. ευρώ.

Με όσα ορίζει η τροπολογία περιορίζονται τα στοιχεία που υποβάλλονται από τις φαρμακευτικές εταιρίες μόνο σε ότι αφορά ονομασίες και όχι τιμές, αλλάζοντας έτσι και τον τρόπο επιβολής προστίμου σε περίπτωση απόκρυψης στοιχείων (τιμωρία με πρόστιμο ίσο με το δεκαπλάσιο της διαφοράς μεταξύ της τιμής που προκύπτει από τα στοιχεία που υποβάλλει η εταιρεία και της τιμής που επαληθεύει η εταιρεία) ενώ προχωράει η άμεση μείωση της τιμής του πρωτοτύπου στο 80% τουλάχιστον της αρχικής τιμής μετά τη λήξη του διπλώματος ευρεσιτεχνίας και η περαιτέρω μείωση της τιμής των ουσιωδώς ομοίων φαρμάκων από το 80% της αρχικής τιμής του πρωτοτύπου στο 72% τουλάχιστον.

Τέλος, με τις αποφάσεις του υπουργείου μειώνεται ανάλογα και η δαπάνη των ασφαλισμένων κατά το ποσοστό συμμετοχής του και επιτυγχάνεται μείωση του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 0,25%, σύμφωνα με το υπουργείο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ