19 Μαρτίου 2010

Έσβησαν τις «γκρίζες ζώνες»



Πέντε αλλαγές της τελευταίας στιγμής και μία ανατροπή στις αποζημιώσεις απολύσεων φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο. Μετά τις ενδοκυβερνητικές τριβές και τις κοινωνικές αντιδράσεις, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε αύξηση των αφορολόγητων ορίων πρώτης κατοικίας αλλά και σε αύξηση των αφορολόγητων ορίων εισοδήματος...



για όσους έχουν παιδιά.
Παράλληλα, διορθώνει τα τεκμήρια για ακίνητα και Ι.Χ. και επιβάλλει λογιστικό προσδιορισμό όλων των εισοδημάτων ελευθέρων επαγγελματιών από την 1η Ιουλίου 2010.

«Πατριωτικό καθήκον» χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου το να συμβάλουν όλοι στα δημόσια έσοδα και δεσμεύθηκε, μιλώντας στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο ότι «όλα τα εισοδήματα θα φορολογούνται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, από όπου και αν προέρχονται». Μάλιστα απέδωσε σε «μιντιακές κατασκευές» τα όσα καταγράφτηκαν τις τελευταίες ημέρες στον Τύπο ως πρόθεση της κυβέρνησης να εξαιρέσει επαγγελματικές ομάδες με ιστορικό φοροδιαφυγής. «Ποτέ δεν υπήρξε πραγματικά πρόθεση της κυβέρνησης να ευνοήσει κάποιους», τόνισε.

Αντεγκλήσεις

Ο Πρωθυπουργός που ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση παίρνει «συνεχείς πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ανάπτυξης της χώρας», άκουσε την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη να τονίζει ότι χρειάζονται άμεσα μέτρα για την ανάπτυξη. Η κ. Κατσέλη- που έδωσε ως παραδείγματα την ενίσχυση νέων ζευγαριών για την αγορά πρώτης κατοικίας, αλλά και την ενίσχυση των μικρομεσαίων εξαγωγικών επιχειρήσεων- εκτιμάται ότι με την τοποθέτησή της άφησε αιχμές κατά του υπουργού Οικονομικών. Μίλησε για περίπου 20΄ και αποχώρησε νωρίς για τη Βουλή επειδή συνεδρίαζε η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για το ΕΣΠΑ. Πάντως, η στάση της που προκάλεσε τα σχόλια του υπουργού Επικρατείας Χ. Παμπούκη έρχεται σε συνέχεια της προχθεσινής απουσίας της από τη σύσκεψη για το Φορολογικό.

Από τα αξιοσημείωτα του χθεσινού Υπουργικού Συμβουλίου, η παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δημ. Δρούτσα, ο οποίος έθεσε θέμα για τη φορολόγηση των επιδομάτων των διπλωματικών υπαλλήλων, προκαλώντας την αντίδραση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου που δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμιά τέτοια δυνατότητα επί του παρόντος.

Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Αποζημιώσεις

ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ρυθμίσεις το αφορολόγητο ποσό για αποζημίωση λόγω απόλυσης αυξάνεται από 20.000 σε 30.000 ευρώ. Σε σχέση με το σημερινό σύστημα όπου για αποζημίωση άνω των 20.000

ευρώ επιβάλλεται ενιαίος συντελεστής 20%, «κερδισμένοι» θα είναι όσοι λαμβάνουν αποζημίωση απόλυσης έως 80.000 ευρώ καθώς στη χειρότερη περίπτωση- πέραν του ότι θα έχουν χάσει τη δουλειά τουςδεν θα έχουν την παραμικρή επιβάρυνση, στην καλύτερη θα πληρώνουν μειωμένο φόρο έως και 2.000 ευρώ.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ

Βιβλία για όλους
ΟΡΙΣΤΙΚΑ από την 1η Ιουλίου θα κληθούν να τηρούν βιβλία εσόδων- εξόδων επαγγελματίες ταξί, φορτηγών, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, πωλητές λαϊκών αγορών, ιδιοκτήτες κάμπινγκ και ενοικιαζομένων δωματίων που αρχικά φάνηκε να τη... γλιτώνουν έως και το 2011. Θα υποχρεωθούν να τηρούν βιβλία εσόδωνεξόδων και να κόβουν αποδείξεις από τα μέσα του έτους (με εξαίρεση τους πρατηριούχους καυσίμων που θα εφαρμόσουν τις ταμειακές μηχανές από την 1η Απριλίου) και θα φορολογηθούν με το άθροισμα των τεκμαρτών εισοδημάτων για το πρώτο εξάμηνο και των πραγματικών εισοδημάτων για το δεύτερο. Ειδικά για τα ταξί προβλέπεται προσαύξηση του τεκμαρτού εισοδήματος κατά 50% για το διάστημα του πρώτου εξαμήνου. Σήμερα άλλωστε ξεκαθαρίζει το τοπίο και για την εφαρμογή του ΦΠΑ σε όλα τα επαγγέλματα. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου είπε χθες στη Βουλή ότι δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις, πλην των γιατρών που προστατεύονται από κοινοτική οδηγία.

Τεκμήρια Ι.Χ.

ΣΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ εισάγεται και το κριτήριο της παλαιότητας για τον προσδιορισμό του τεκμηρίου, καθώς είναι προφανές πως δεν έχουν ίσο κόστος συντήρησης και χρήσης ένα αυτοκίνητο 2.000

κυβικών (ενιαίο τεκμήριο 4.600 ευρώ για όλα τα Ι.Χ. ίδιων κυβικών εκατοστών) 20ετίας και ένα αυτοκίνητο ίδιων κυβικών ηλικίας ολίγων μηνών.

Τεκμήρια ακινήτων

ΔΙΟΡΘΩΣΗ έγινε στα τεκμήρια ακινήτων, όπου το σύστημα προσδιορισμού του ετήσιου κόστους χρήσης με βάση αποκλειστικά και μόνο τα τετραγωνικά μέτρα εμπλουτίζεται και συνδέεται με τις αντικειμενικές αξίες για ακριβά ακίνητα, με αντικειμενική τιμή πάνω από 3.000 ευρώ/τ.μ. Με αυτό τον τρόπο διορθώνεται το οξύμωρο, όπου κύρια κατοικία 100 τ.μ. στην Εκάλη με αντικειμενική αξία 455.000 ευρώ έχει το ίδιο τεκμήριο των 4.400 ευρώ (στα 100 τ.μ.) με ένα ακίνητο ίσης επιφάνειας στη Νέα Ιωνία, όπου η αντικειμενική αξία διαμορφώνεται σε 175.000 ευρώ.

Κλίμακα

ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΑ φορολογίας εισοδήματος οι διορθώσεις της τελευταίας στιγμής αφορούν τις προσαυξήσεις των αφορολόγητων ορίων εισοδήματος, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.

«Κερδισμένοι» είναι όσοι έχουν πολλά παιδιά. Το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 1.500 ευρώ (από 1.000 ευρώ σήμερα) για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 11.500 ευρώ (από τα 10.000 ευρώ) για όσους έχουν από τρία παιδιά και πάνω.

Η πρώτη κατοικία

ΣΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ πρώτης κατοικίας οι διορθώσεις ήρθαν μετά τη διαπίστωση ότι με βάση τις αρχικές προτάσεις θα προέκυπταν φορολογικές επιβαρύνσεις, κυρίως στους άγαμους, εξαιτίας της κατάργησης του ενιαίου αφορολογήτου των 200 τ.μ. και της αντικατάστασής του από σχετικά χαμηλά αφορολόγητα όρια 100.000 ευρώ για τον άγαμο και 200.000 ευρώ για τον έγγαμο.

Χθες το βράδυ το υπουργείο Οικονομικών προσανατολιζόταν στην αύξηση του αφορολογήτου για τον άγαμο στα 200.000 ευρώ και για τον έγγαμο στα 250.000 ευρώ. Έτσι, ενώ με το προχθεσινό σενάριο ζευγάρι που θα αγόραζε πρώτη κατοικία 100 τ.μ. στη Νέα Σμύρνη με αντικειμενική αξία 2.450 ευρώ/τ.μ. θα όφειλε φόρο 4.500 ευρώ, μετά τις διορθώσεις δεν θα οφείλει ούτε ένα ευρώ φόρου.

tanea