Η Ερώτηση με αριθμό 1827/1.12.2009 του Βουλευτή N. Χίου της Νέας Δημοκρατίας, Κωστή Μουσουρούλη, συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, με τη διαδικασία των Επίκαιρων Ερωτήσεων. Η Ερώτηση απευθύνεται προς την Υπουργό Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κα Λ. Κατσέλη και αφορά τη λήψη μέτρων για τη στήριξη της νησιωτικής επιχειρηματικότητας.
Κατά τη χθεσινή συζήτηση, ο Βουλευτής Ν. Χίου, είπε:
« Η Κυβέρνηση απαντά περίπου στο 90% των ερωτήσεων. Δεν γνωρίζω αν αυτό το ποσοστό είναι ενδεικτικό του τρόπου που αντιλαμβάνεται τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Το περιεχόμενο, όμως, των απαντήσεων είναι ενδεικτικό. Όπως, είναι επίσης, αποκαλυπτικό της αδυναμίας σχεδιασμού πολιτικής –και αναφέρομαι στη νησιωτική πολιτική- και της σύγχυσης αρμοδιοτήτων που επικρατεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απάντηση που έλαβα σε προηγούμενη Ερώτηση από την Υπουργό Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, η οποία αντιλαμβάνεται τη νησιωτική πολιτική, ως το συντονισμό των συνεργιών των δράσεων μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων. Αυτό δεν είναι νησιωτική πολιτική.
Αποδείξατε, ως Κυβέρνηση, ότι με τη «στοχευμένη αναθεώρηση του ΕΣΠΑ», αλλά και με την «επανεκκίνηση της οικονομίας», οι πολιτικές σας είναι κενές περιεχομένου.
Θα αναφέρω δύο παραδείγματα. Πρώτον: το πρόγραμμα που εξαγγείλατε για το ΤΕΜΠΜΕ και την εγγύηση, έως 80% δανείων από το δημόσιο, προκειμένου οι επιχειρήσεις να καλύψουν τις ασφαλιστικές και τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Πρόκειται για ένα αυτοαναιρούμενο πρόγραμμα, δεδομένου ότι κανείς εκ των δικαιούχων δεν πρόκειται να λαμβάνει φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα. Αν προβλέπατε 100% χρηματοδότηση των εγγυήσεων, θα μπορούσα να το αποδεχτώ.
Ένα δεύτερο παράδειγμα είναι η αναγγελία, στον προϋπολογισμό του 2010, ειδικών κινήτρων για την ενίσχυση της νησιωτικής επιχειρηματικότητας. Και το περίφημο μεταφορικό ισοδύναμο, για το οποίο έχει συσταθεί μία επιτροπή και αναμένουμε τα αποτελέσματα.
Κύριε Υπουργέ, οι απειλές στα νησιά είναι όλο και περισσότερες και οι ευκαιρίες όλο και λιγότερες. Αυτό σημαίνει, ότι δεν θα πρέπει να παίρνετε αποφάσεις, που να έχουν οριζόντια εφαρμογή σε όλη τη χώρα, και, οι οποίες αντί να εξισορροπούν, διευρύνουν τις ανισότητες. Για παράδειγμα, ο ν.3816/2010 για τη ρύθμιση οφειλών στις τράπεζες εφαρμόζεται οριζόντια για όλη τη χώρα. Επίσης, η αύξηση του ΦΠΑ συμπαρασύρει αντιστοίχως, τη φορολογική βάση στα νησιά και η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, έχει ολέθρια αποτελέσματα για τα νησιά, αφού, σήμερα η βενζίνη στα νησιά φθάνει ακόμα και το 1.65 ευρώ το λίτρο.
Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθούμε ότι οι αγορές στα νησιά είναι μικρές, ότι η οικονομική δραστηριότητα είναι εποχική, ότι το κόστος παραγωγής και μεταφοράς είναι μεγαλύτερο. Αυτό σημαίνει ότι οι όροι ανταγωνισμού είναι άνισοι. Το ότι στο Ε.Σ.Π.Α. υπάρχουν χωρικές προτεραιότητες το γνωρίζω πάρα πολύ καλά. Εσείς, όμως σταματήσατε το Ε.Σ.Π.Α. και μπλοκάρατε τον αναπτυξιακό νόμο.
Κύριε Υπουργέ, δεν είναι οι ίδιες επιπτώσεις της ακινησίας που επικρατεί στα προγράμματα σε όλη τη χώρα. Στα νησιά μας, οι επιπτώσεις είναι καταστροφικές.
Ερωτώ και ταυτόχρονα σας προτείνω:
-Υπάρχουν συγκεκριμένες εφαρμογές σε ό, τι αφορά στο μεταφορικό ισοδύναμο;
-Ποια μέτρα θα πάρετε για να τονώσετε ειδικά τη νησιωτική επιχειρηματικότητα;
-Τα περίφημα κίνητρα που εξαγγείλατε στον προϋπολογισμό;
-Πότε θα κάνετε διαβούλευση με την επιχειρηματική κοινότητα των νησιών;
-Ποιες προβλέψεις θα έχετε στον αναπτυξιακό νόμο και στο φορολογικό νομοσχέδιο, ειδικά για τις νησιωτικές περιοχές και την επιχειρηματικότητα;
-Θα προχωρήσετε στο ειδικό ταμείο νησιωτικών περιοχών, όπως είχατε εξαγγείλει στο πρόγραμμά σας;
Τέλος, σε ό, τι αφορά τη νησιωτική πολιτική στο ευρωπαϊκό περιβάλλον: μία αποστολή έξι νησιωτών Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, πραγματοποιώντας, πριν λίγες μέρες, επαφές, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και με άλλους κοινοτικούς θεσμούς, διαπιστώσαμε ότι εκεί πραγματικά υπάρχει έδαφος για να προωθηθεί μία τέτοια πολιτική, δυστυχώς, όμως, η Κυβέρνηση είναι απούσα.
Οφείλουμε όλοι να αντιληφθούμε, πόσο πολυδιάστατη είναι η νησιωτική πολιτική. Για μένα, το για όλα φταίνε οι προηγούμενοι δεν πείθει, πολύ περισσότερο, όταν οι επόμενοι -δηλαδή εσείς- έχετε βάλει τον πήχη πολύ ψηλά ».