Τα θεμέλια για τη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής αλληλεγγύης και συνοχής για τα νησιά τέθηκαν στη διάρκεια τριήμερης επίσκεψης στις Βρυξέλλες, από τις 3 ως τις 5 Μαρτίου, αντιπροσωπείας νησιωτών Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.
Η αποστολή οργανώθηκε από την Επικεφαλής της Ομάδας των Ευρωβουλευτών της Ν.Δ, κα Μαριέττα Γιαννάκου, έπειτα από πρόταση του Βουλευτή Ν. Χίου, Κ. Μουσουρούλη και συμμετείχαν σ’ αυτήν, ο Βουλευτής Λασιθίου και Τομεάρχης Ναυτιλίας της Ν.Δ., κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Βουλευτής Κυκλάδων και Τομεάρχης Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Ιωάννης Βρούτση, η Βουλευτής Ρεθύμνου και Τομεάρχης Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, η Βουλευτής Δωδεκανήσων, κα. Τσαμπίκα Ιατρίδου και ο Βουλευτής Ευβοίας κ. Σίμος Κεδίκογλου.
Η ομάδα των έξι νησιωτών Βουλευτών ανέπτυξε σειρά επαφών με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ιδιαίτερα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για το σχεδιασμό και την εφαρμογή νησιωτικών πολιτικών.
Από τις πρώτες κιόλας επαφές έγινε φανερή, η αναγκαιότητα της πρωτοβουλίας, δεδομένου ότι στις Βρυξέλλες κυριαρχεί η αντίληψη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιμετωπίζει με έντονη επιφυλακτικότητα και δισταγμό την υιοθέτηση μιας ονοματισμένης πολιτικής ενισχύσεων νησιωτικών περιοχών, ενώ ακόμα και οι κατά καιρούς εξαγγελίες για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου απέχουν πολύ από την πράξη.
Την αντιπροσωπεία υποδέχθηκε η επικεφαλής των Ευρωβουλευτών ΝΔ κα Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία ενημέρωσε τους Βουλευτές για τις τρέχουσες εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη στήριξης πρωτοβουλιών για την ενίσχυση των νησιωτικών περιοχών μέσα από τη διαρκή και ουσιαστική συνεργασία του εθνικού και του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με την ομάδα των Ευρωβουλευτών της ΝΔ και να ενημερωθεί για όλες τις εργασίες και τις πρωτοβουλίες της ομάδας και ειδικά, για όλες τις εργασίες σχετικά με τη νησιωτική πολιτική, την εξωτερική πολιτική και τη ναυτιλία, το πρόβλημα της μετανάστευσης, την επανεγκατάσταση και την προώθηση του τουρισμού στις νησιωτικές περιοχές.
Συνάντηση με την Ελληνίδα Επίτροπο κα Μ. Δαμανάκη.
Την Ελληνίδα Επίτροπο, αρμόδια για τις ναυτιλιακές υποθέσεις και την αλιεία, κα Μαρία Δαμανάκη, συνάντησαν οι νησιώτες Βουλευτές, την πρώτη μέρα της επίσκεψής τους (3/3). Η κα Δαμανάκη μετέφερε την επιφυλακτικότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη χάραξη πολιτικών, με ιδιαίτερα γεωγραφικά χαρακτηριστικά, προτρέποντας, ωστόσο, τους νησιώτες Βουλευτές να συνεχίσουν την προσπάθεια τους. Με την ευκαιρία της συνάντησης, οι νησιώτες Βουλευτές έθεσαν στην Ελληνίδα Επίτροπο σειρά από θέματα που άπτονται του χαρτοφυλακίου της. Συγκεκριμένα, επισημάνθηκε το ζήτημα της αλιείας με βιντζότρατα, για το οποίο, ο Κ. Μουσουρούλης έχει υποβάλει, ήδη, σχετική Ερώτηση στη Βουλή. Η κα Δαμανάκη εξήγησε ότι ο κανονισμός της Μεσογείου κάθετα απαγορεύει τη χρήση της, με περιορισμένες, ωστόσο εξαιρέσεις, έπειτα από συγκεκριμένες υποδείξεις των εθνικών κυβερνήσεων: «Δεν είναι φυσικά δυνατόν να γίνει αποδεκτό το αίτημα εξαίρεσης όλου του ελληνικού θαλάσσιου χώρου, όπως αιτείται η ελληνική κυβέρνηση», εξήγησε η κ. Δαμανάκη. Ο Κ. Μουσουρούλης αντιπρότεινε να δοθούν από την Ε.Ε. κίνητρα πρόωρης συνταξιοδότησης, ωστόσο, κατά την κα Δαμανάκη, μια τέτοια προοπτική συναντά την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Για το θέμα της ιχθυοκαλλιέργειας, επισημάνθηκε η ανάγκη καθιέρωσης σήματος ποιότητας, ενώ προαναγγέλθηκε η διακριτή πολιτική για τα μικρά αλιευτικά σκάφη στο πλαίσιο της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.
Τέλος, ο Βουλευτής Ν. Χίου ζήτησε από την Ελληνίδα Επίτροπο να συνδράμει, ενισχύοντας τις προσπάθειες της Ελλάδας, ώστε να προωθηθεί το ζήτημα της νησιωτικότητας σε επίπεδο κοινοτικό, κατά το παράδειγμα των βαλτικών χωρών και να ασκήσει, κατά το δυνατόν, την επιρροή της, για να αναδειχθούν τα θέματα της νησιωτικότητας και Χωρικής Συνοχής στην Πολιτική Συνοχής για την επόμενη δημοσιονομική περίοδο.
Συνάντηση με την Πολωνή πρ. Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής κα Danuta H?bner
Την Πέμπτη (4/3), η αντιπροσωπεία των νησιωτών Βουλευτών συναντήθηκε με την Πολωνή πρώην Επίτροπο Περιφερειακής πολιτικής, κα Danuta H?bner. Ο Κ. Μουσουρούλης θέτοντας το θέμα της νησιωτικότητας, επεσήμανε την απουσία ευρωπαϊκής στρατηγικής για τις νησιωτικές περιοχές της Ε.Ε., η οποία θα διευκόλυνε την επίλυση των προβλημάτων των Ευρωπαϊκών νησιών και θα βοηθούσε την ανάπτυξή τους. Ο Βουλευτής Ν. Χίου αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες των νησιών, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, παράγοντες, όπως η φυσική ασυνέχεια του χώρου, η απομόνωση, η περιορισμένη φέρουσα ικανότητα, το αυξημένο ενεργειακό κόστος, που πλήττουν την αναπτυξιακή τους προοπτική. «Υπάρχει ανάγκη ευελιξίας στην εφαρμογή της εσωτερικής αγοράς, με την εφαρμογή διακριτών ρυθμίσεων, πολιτικών και μέσων, μόνιμου χαρακτήρα για τα νησιά, όπως πχ η απελευθέρωση του χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων για τα νησιά», είπε. Η Πολωνή πρώην Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, από την πλευρά της, τόνισε ότι υπάρχει απουσία κρίσιμης μάζας ενδιαφερόμενων κρατών – μελών, η οποία, αν υπήρχε, θα διευκόλυνε την προσπάθεια, γι’ αυτό και θα πρέπει οι Έλληνες Βουλευτές να ενώσουν τη δράση τους, με τους συναδέλφους τους άλλων νησιωτικών περιοχών της Ευρώπης, καταλήγοντας ότι μια κοινή πολιτική για τα νησιά της Ευρώπης μπορεί να επιτευχθεί και από τα εν εξελίξει κοινοτικά προγράμματα. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να επιρρίψει μερίδιο της ευθύνης για τα νησιά και στην Κυβέρνηση, λέγοντας: « Η ελληνική Κυβέρνησή θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να υπολογίζει σε μια διατηρήσιμη ανάπτυξη, αγνοώντας την επιμέρους ανάπτυξη των περιφερειών ».
Συνάντηση με τον Ευρωβουλευτή της Μάλτα και αρμόδιο εισηγητή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Simon Busuttil για τις πολιτικές μετανάστευσης
Το θέμα της παράνομης μετανάστευσης συζήτησε η αποστολή των Βουλευτών με τον Ευρωβουλευτή από τη Μάλτα και αρμόδιο εισηγητή του Ε.Λ.Κ. κ. Simon Busuttil, παρουσία του Ευρωβουλευτή κ. Γιώργου Παπανικολάου, διαπιστώνοντας πολλά κοινά σημεία, μεταξύ της Ελλάδας και της Μάλτας στο θέμα αυτό. Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι είναι απαραίτητη η συλλογική δράση για ενδυνάμωση της FRONTEX, ώστε να κλείσουν όλες οι πύλες εισόδου των παράνομων μεταναστών προς την Ε.Ε.
Συνάντηση με την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ), κα Ειρήνη Πάρη
Οι Βουλευτές των νησιωτικών περιοχών ενημερώθηκαν από την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, κα Ειρήνη Πάρη, για τη λειτουργία και την παρέμβαση που έχει το συγκεκριμένο όργανο στη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Κομισιόν και των Εθνικών Κυβερνήσεων. «Συνολικά οι νησιώτες συνθέτουν ένα ισχυρό σύνολο 21 εκ. κατοίκων, αριθμητικά διόλου ευκαταφρόνητο για την Ε.Ε.», ανέφερε η κα Πάρη και προέτρεψε τους Βουλευτές να αναζητήσουν συμμαχίες σε όλες τις χώρες με νησιωτικά συμπλέγματα.
Συνάντηση με τον Γενικό Δ/ντή Περιφερειακής Πολιτικής, κ. Seyler και με τον Διευθυντή Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής, κ. Nicola de Michelis,
Την τελευταία μέρα, η ομάδα των νησιωτών Βουλευτών συναντήθηκε με τον Γενικό Δ/ντή Περιφερειακής Πολιτικής, κ. Seyler. Στη συνάντηση, επισημάνθηκαν οι περιορισμοί και οι δυσκολίες που αναμένονται κατά τις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Συνοχής, καθώς επιβαρυντικό παράγοντα αποτελεί, η χαμηλή απορροφητικότητα των κρατών μελών. Μάλιστα, ο Κ. Μουσουρούλης πρότεινε την εξέταση της δυνατότητας συμπερίληψης στις διαπραγματεύεσεις για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της Κοινότητας, και άλλων κριτηρίων, όπως δημογραφικών, περιβαλλοντικών κ.α. Τέλος, σε ερώτηση για την πορεία των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013, ο κ. Μουσουρούλης ενημερώθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν βλέπει θετικά ενδεχόμενη αναθεώρηση Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013, εντός του 2010.
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Κωστής Μουσουρούλης Βουλευτής Ν. Χίου - Νέα Δημοκρατία