7 Μαρτίου 2010

Επιστρέφουν δριμύτεροι οι «ράμπο» της Εφορίας με στόχο 1 δισ. ευρώ σε πρόστιμα



ΑΠΕ
Το υπουργείο Οικονομικών έχει ανάψει το «πράσινο φως» για σαρωτικούς ελέγχους στην αγορά (φωτ. αρχείου)


Λίστα με ονόματα γιατρών, δικηγόρων, συμβολαιογράφων και εφοπλιστών που δηλώνουν προκλητικά χαμηλά εισοδήματα έχει στα χέρια της η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ) και ξεκινά άμεσα ελέγχους. Από τους ελέγχους εκτιμάται ότι θα επιβληθούν πρόστιμα 10 δισ, ευρώ, από τα οποία υπολογίζεται ότι θα εισπραχθεί φέτος το 1 δισ. ευρώ.

Την περασμένη Πέμπτη οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες παρέλαβαν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων καταλόγους με ονόματα φορολογουμένων και επιχειρήσεων που προέκυψαν από διασταυρώσεις και είναι σχεδόν βέβαιον ότι αποκρύπτουν από την Εφορία τεράστια εισοδήματα.

Οι φάκελοι περιείχαν επίσης λίστες με ονόματα 65.000 επαγγελματιών και επιχειρήσεων οι οποίες δεν υπέβαλαν το 2009 ούτε μία περιοδική δήλωση ΦΠΑ ενώ ήταν υπόχρεες. Οι επιχειρήσεις αυτές θα ελεγχθούν σε πρώτη προτεραιότητα προκειμένου να αποδώσουν άμεσα τους μη καταβληθέντες φόρους.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται Το Βήμα της Κυριακής, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου έχει ανάψει το «πράσινο φως» στον επικεφαλής της ΥΠΕΕ κ. Ι.Καπελέρη προκειμένου να πραγματοποιηθούν σαρωτικοί έλεγχοι στην αγορά και ιδιαίτερα σε πρόσωπα και επιχειρήσεις για τις οποίες υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις φοροδιαφυγής.

Μάλιστα την περασμένη Παρασκευή οι «ράμπο» της ΥΠΕΕ ξεκίνησαν ελέγχους σε όλες τις ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες (Super League, Β΄ και Γ΄ Εθνική).

Οι στόχοι της ΥΠΕΕ εφέτος είναι αρκετά φιλόδοξοι σε ό,τι αφορά την επιβολή προστίμων και την είσπραξη εσόδων. Όπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών στο Βήμα, ο στόχος είναι να επιβληθούν συνολικά πρόστιμα 10 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη και αν κανείς από τους παραβάτες δεν δεχθεί ότι διέπραξε το παράπτωμα της φοροδιαφυγής ή του λαθρεμπορίου και προσφύγει στη Δικαιοσύνη, θα πρέπει να καταβάλει το 10% του συνολικού προστίμου, δηλαδή το Δημόσιο σε κάθε περίπτωση θα εισπράξει τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.

Αν το ποσό αυτό προστεθεί και στον στόχο της είσπραξης των 2 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές, τότε είναι πολύ πιθανόν οι έλληνες φορολογούμενοι να «γλιτώσουν» το δεύτερο πακέτο φοροεισπρακτικών μέτρων που είναι πιθανόν να επιβληθεί ως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Newsroom ΔΟΛ