4 Φεβρουαρίου 2010

Αμεσα θα παρουσιαστεί το φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ το Ασφαλιστικό θα έχει κλείσει μέσα στον επόμενο μήνα

Ρητή εντολή να ετοιμαστούν οι κυβερνητικές προτάσεις για το φορολογικό νομοσχέδιο και την εισοδηματική πολιτική ως την ερχόμενη εβδομάδα- και πάντως να έχουν ψηφιστεί ως τα τέλη Φεβρουαρίουέχει δώσει ο Πρωθυπουργός. Με την επιστροφή του κ. Γ. Παπανδρέου από το Νέο Δελχί και εν όψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 11 Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να δώσει άλλο ένα δείγμα των προθέσεών της για εξορθολογισμό και εξυγίανση της δημοσιονομικής κατάστασης. Οι διεργασίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό. Οι εισηγήσεις του υπουργείου Εργασίας στον κοινωνικό διάλογο θα παρουσιαστούν επίσης την ερχόμενη εβδομάδα- κατά πάσα βεβαιότητα την Τρίτη- ενώ το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ψήφιση του νόμου στα τέλη Μαρτίου- αρχές Απριλίου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για την αύξηση ορίων συνταξιοδότησης σε κάποιες κατηγορίες εργαζομένων θα αφορούν κατ΄ αρχάς τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, ενώ υπάρχει η σκέψη να τεθεί ένα όριο 40ετίας εργασιακού βίου για την κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Αμεσες θα είναι οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό των στρατιωτικών, όπου σε συνεργασία των συναρμοδίων υπουργείων Εργασίας και Αμυνας μελετάται η εσπευσμένη κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων μετά την 25ετή υπηρεσία και ριζικές αλλαγές στο σύστημα αξιολογήσεων και προαγωγών προκειμένου να αποφευχθούν οι αποστρατείες λόγω προαγωγής κατωτέρων κ.λπ.

Επίσης, άμεσα και πιθανώς με ελάχιστη ή καθόλου μεταβατική περίοδο θα εφαρμοστεί η κοινοτική νομοθεσία για εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, ενώ κυβερνητικές πηγές δεν διαψεύδουν το ενδεχόμενο αύξησης των ηλικιακών ορίων και πέραν των 65 ετών ακόμη και για κατηγορίες εργαζομέ νων που βρίσκονται σήμερα στην αγορά εργασίας, αλλά δεν έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Αναπροσαρμογές θα υπάρξουν και στο φορολογικό νομοσχέδιο, προκειμένου να περιοριστούν τα ενδεχόμενα κατάρρευσης της αγοράς, λόγω επιβάρυνσης των μεσαίων εισοδημάτων. Λόγω και των αλλαγών που θα υπάρξουν στην εισοδηματική πολιτική, μια θεμελιώδης υπό μελέτη διαφορά στα ως σήμερα σχέδια για το Φορολογικό είναι οι επιβαρύνσεις εισοδημάτων να μην ξεκινούν από τα ετήσια εισοδήματα των 27.000

- 30.000 ευρώ, αλλά από τις 40.000 και άνω. Παράλληλα μελετάται και η διατήρηση ενός μέρους του αφορολογήτου (π.χ.

6.000 ευρώ) και η δικαιολόγηση ενός τμήματος μέσω προσκόμισης αποδείξεων.

Η σημαντικότερη ίσως αλλαγή που θα εφαρμοστεί στην εισοδηματική πολιτική θα αφορά τη συνολική τακτοποίηση των εισοδηματικών κλιμακίων σε όλο τον δημόσιο τομέα. Προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων, το θέμα του ενιαίου μισθολογίου θα συμπεριληφθεί στον κοινωνικό διάλογο. Πέραν τούτων, σημαντικά προβλήματα συναντά η εφαρμογή για τις περικοπές των επιδομάτων κάποιων κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων. Ειδικότερα στα υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών συναντάται σημαντικό κώλυμα επειδή δεν υπάρχουν αναλυτικές μηχανογραφημένες καταστάσεις και σε πολλές περιπτώσεις τα επιδόματα καταβάλλονται βάσει χειρόγραφων καταλόγων, «χέρι με χέρι».

Στο θέμα των προσλήψεων μελετάται ο τρόπος προκειμένου να ακυρωθούν ή να αναβληθούν όσες προκύπτουν βάσει προκηρύξεων που είχαν γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση και επίκεινται για το 2010. Αναπροσαρμογές θα γίνουν και στις εξαγγελίες που αφορούν τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας, κατά τρόπο ώστε να προηγηθεί η επιστροφή χιλιάδων εκπαιδευτικών και νοσηλευτών από διοικητικές στις οργανικές τους θέσεις και εν συνεχεία να αξιολογηθούν οι ανάγκες για προσλήψεις.πηγή το Βήμα