4 Φεβρουαρίου 2010

Εντονος προβληματισμός στις τάξεις των ξενοδόχων!


Εκτάκτως συνήλθε χθες σε συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου ύστερα από σχετική πρόσκληση του προέδρου κ. Βασίλη Μηναΐδη.
Η πολύωρη σύσκεψη είχε ως αντικείμενο την συνάντηση του δ.σ. με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος αναμένεται αύριο στην Ρόδο και το σχέδιο "Καλλικράτης".
Οπως έγραψε η "δ" η ΕΞΡ θα υποβάλει, στην Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Δωδεκανήσου, τις προτάσεις της για την σχεδιαζόμενη διοικητική μεταρρύθμιση.
Οπως δήλωσε μετά την συνεδρίαση ο πρόεδρος της ΕΞΡ κ. Βασίλης Μηναΐδης:
«Θέλαμε να συζητήσουμε τις προτεραιότητές μας σε ό,τι αφορά τα θέματα που θα θέσουμε -εάν καταστεί δυνατή η συνάντηση- με τον υπουργό κ. Γερουλάνο. Στη συνεδρίαση έγινε καταγραφή όλων των ζητημάτων που απασχολούν τον κλάδο, όπως οι ειδικές τουριστικές υποδομές. Βέβαια, προηγούνται τα θέματα της προβολής και διαφήμισης, αλλά από ό,τι έχει ενημερώσει το υπουργείο Τουρισμού, φέτος θα είναι περιορισμένη ελλείψει χρημάτων».
Σε όλο αυτό το κλίμα "αβεβαιότητας" που κυριαρχεί σε κεντρικό επίπεδο, η Ρόδος ευτυχώς έχει καλά... αντανακλαστικά, αφού έχει φροντίσει να αναπτύξει προσωπικούς μηχανισμούς λειτουργίας σ' αυτό τον τομέα:
«Εμείς, ευτυχώς, έχοντας τον ΠΡΟΤΟΥΡ δεν αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα με την προβολή του νησιού μας. Ηδη, ξεκίνησαν τα πλωτά σεμινάρια σε χώρες της Ευρώπης που απευθύνονται σε επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου, με την συνεργασία της Νομαρχίας. Θα ακολουθήσει η συμμετοχή μας και σε άλλες διεθνείς τουριστικές εκθέσεις ενώ βρισκόμαστε σε προετοιμασία για την μεγάλη έκθεση του Βερολίνου».
Οι υποδομές, πάντως, παραμένουν ένας ακόμη μεγάλος ανασταλτικός παράγοντας για τον Τουρισμό μας:
«Αλλα θέματα που μας απασχόλησαν ήταν οι υποδομές, το Γκολφ και οι εταιρείες χαμηλού κόστους -αν μπορέσουμε να ζητήσουμε την μείωση των τελών προσγείωσης. Φυσικά, θα θέλαμε να προτείνουμε να έρχονται οι υπουργοί Τουρισμού στην Ρόδο, σε τακτά χρονικά διαστήματα- τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο γιατί την τελευταία φορά που ήρθε στο νησί υπουργός Τουρισμού ήταν πριν από τρία χρόνια, πράγμα που δεν θεωρούμε σωστό».
Ο Καλλικράτης
Εντονο προβληματισμό εξέφρασαν οι εκπρόσωποι του κλάδου κατά την διάρκεια της ενημέρωσης για το σχέδιο "Καλλικράτης", με τους περισσότερους ξενοδόχους να διαφωνούν στο ενδεχόμενο της μίας ενιαίας αιρετής περιφέρειας όπου θα περιλαμβάνοται πλην της Δωδεκανήσου και οι Κυκλάδες. Φάνηκε ωστόσο, ότι ουδείς επιθυμεί τέτοια... "συνύπαρξη".
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο προβληματισμός που εκφράστηκε για το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός δήμου στο νησί της Ρόδου, πράγμα που έχει ήδη δημιουργήσει αντιδράσεις στους παραγωγικούς φορείς της περιοχής.
Ερωτηθείς ο κ. Μηναΐδης, αν υπάρχει ανησυχία να χάσουμε και την έδρα του ΕΟΤ στην Ρόδο με τον "Καλλικράτη", απάντησε:
«Αυτό το είχαμε ξεπεράσει επί υπουργίας της κ. Βάσως Παπανδρέου και είναι πάρα πολύ σημαντικό για τον Τουρισμό μας. Βεβαίως, το γραφείο του ΕΟΤ παρέμεινε στην Ρόδο αν και υπάρχει και στην Ερμούπολη της Σύρου. Για την μορφή της νέας Περιφέρειας, δεν ξέρουμε ακόμη πού θα καταλήξει· εμείς έχουμε αντιρρήσεις γιατί η μέχρι σήμερα Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν λειτούργησε ποτέ υπέρ του Τουρισμού μας. Η θέση μας είναι ή μόνοι μας σαν Δωδεκάνησος, ή με το Βόρειο Αιγαίο. Αν συμπεριληφθούν και οι Κυκλάδες, θα είναι περιφέρεια Αιγαίου».
Ο πρόεδρος της ΕΞΡ μίλησε και για την πρόταση που ακούγεται σχετικά με την δημιουργία ενός Δήμου σε όλο το νησί της Ρόδου:
«Το να φτιάχνουμε και να χαλάμε τους δήμους δεν είναι εύκολη δουλειά. Το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απεφάνθη για δημιουργία τριών δήμων. Ο ένας Δήμος μπορεί να ακούγεται καλύτερα, αλλά απαιτεί πολύ καλή προετοιμασία. Ούτως ή άλλως είτε ένας είναι, είτε τρεις, δε νομίζω ότι μπορεί να γίνει τώρα και να πάμε στις προσεχείς εκλογές. Κατά την γνώμη μου, είναι παρακινδυνευμένο να φτιάχνουμε νέους δήμους την τελευταία ώρα. Ο Δήμαρχος σήμερα, είναι ο "οικοδεσπότης" του Τουρισμού. Χωρίς έναν Δήμαρχο δεν θα έχουμε ποτέ καλή υποδοχή τουριστών. Μέσα σε έξι μήνες, δεν γίνονται αυτά. Θα έχουμε μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις».
Καλά νέα για την κίνηση
Ερωτηθείς ο κ. Μηναϊδης για τα πρώτα μηνύματα που έρχονται από τις κρατήσεις για τη νέα τουριστική περίοδο και τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, δήλωσε:
«Το ΙΤΕΠ που έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα, είπε ότι φέτος, όλη η Ελλάδα θα έχει κάποια αύξηση της τάξης 2-3% στις αφίξεις και μειωμένα έσοδα. Προσωπικά, πιστεύω ότι η Ρόδος θα έχει μεγαλύτερη αύξηση στις αφίξεις. Τα μηνύματα από τις κρατήσεις από την Γερμανία παρουσιάζουν μείωση 10% αλλά νομίζω ότι αυτό οφείλεται προς το παρόν στην κακοκαιρία που κυριαρχεί στην Ευρώπη και όχι σε άλλο λόγο. Ισως μέχρι την Ανοιξη θα μπορέσουμε να έχουμε τον ίδιο ή και περισσότερο αριθμό στις κρατήσεις Γερμανών τουριστών».
Ο πρόεδρος της ΕΞΡ είπε ακόμη, ότι οι κρατήσεις από την Αγγλία "πάνε καλύτερα" ενώ σε καλή τροχιά βρίσκονται οι αγορές της Σουηδίας και της Πολωνίας.
Εντονος παραμένει ωστόσο ο προβληματισμός για μεγάλες εκπτώσεις που αντιστοιχούν σε μείωση εσόδων.
«Αυτό ίσως να το αποφύγουμε. Δεν είναι δυνατό να κάνουμε συνεχώς εκπτώσεις εμείς οι ξενοδόχοι, την στιγμή που δεν υπάρχουν πλέον άλλες δυνατότητες και περιθώρια».
πηγή Δημοκρατική Ρόδου