Η υπαγωγή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) από το υπουργείο Εσωτερικών στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με πράξη νομοθετικού περιεχομένου από τις 13 Οκτωβρίου του 2009, κυρώθηκε από την Βουλή κατά πλειοψηφία (με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ).
Ο αρμόδιος υπουργός Μ.Χρυσοχοϊδης τόνισε πως με την υπαγωγή αυτή υπηρετείται η ενιαία πολιτική ασφάλειας της χώρας από ένα ενιαίο υπουργείο και χαρακτήρισε κρίσιμο το να συνεργάζονται όλες οι υπηρεσίες μεταξύ τους.Ο εισηγητής της ΝΔ Γρ.Αποστολάκος έδωσε μεν θετική ψήφο γιατί με την νομοθετική πράξη καλύπτεται όντως μια ανάγκη, επισήμανε όμως την αλλαγή στάσης του ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνησης, αφού ως αντιπολίτευση υπεραμύνονταν του ενιαίου υπουργείου Εσωτερικών και δήλωσε την ριζική διαφωνία με την πολιτική της κυβέρνησης. Εκ μέρους του ΚΚΕ ο ειδικός αγορητής Αντ.Σκυλλάκος δήλωσε την ανησυχία του για τον ρόλο της ΕΥΠ, διερωτήθηκε γιατί «ανακατεύεται» στα ζητήματα της αντιτρομοκρατικής. Όπως είπε οι κάμερες οι οποίες «θεωρήθηκαν το άλφα και το ωμέγα» για την ασφάλεια όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα αλλά στρέφονται προς τους διαδηλωτές.
Από τον ΛΑΟΣ ο ειδικός αγορητής, Ιω.Κοραντής και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Α.Ροντούλης, ανέφερε ότι η ΕΥΠ πρέπει να υπαχθεί στον πρωθυπουργό, καθώς το εύρος των αρμοδιοτήτων της ΕΥΠ είναι πολύ μεγαλύτερο από κείνο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ενώ είπε πως αυτό δεν έγινε για να παραμένει κάθε φορά στο απυρόβλητο.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φ.Κουβέλης, είπε ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του Συντάγματος περί έκτακτων, επειγουσών και απρόβλεπτων αναγκών για την σύνταξη νομοθετικής πράξης και έθεσε ζήτημα αντιμετώπισης των θεσμών από την κυβέρνηση. Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ |