4 Φεβρουαρίου 2010

Έδρα της Περιφέρειας στη Χίο ζητά το Νομ. Συμβούλιο

ΚΑΤΑ πλειοψηφία, με την σύμφωνη γνώμη της μείζονος αντιπολίτευσης και με μόνη αρνητική την ψήφο της ελάσσονος, που εκπροσωπείται από τον Γιάννη Ζωφό, πρόκειται να διαμορφωθεί η θέση της Ν.Α Χίου για την επιχειρούμενη αναδιάρθρωση της Τ.Α. και ειδικότερα για όσα αφορούν την περιφερειακή αυτοδιοίκηση.
Το σχέδιο «Καλλικράτης», μέσα από μια εισήγηση 11 σημείων του Στ. Καμπούρη, μπήκε στο μικροσκόπιο του Νομαρχιακού Συμβουλίου που αποφάσισε να συνταχθεί ένα κείμενο με τις θέσεις και τις παρατηρήσεις που ακούστηκαν και το οποίο και θα αποσταλεί μεταξύ άλλων ακόμα και στο πρωθυπουργικό γραφείο ενώ θα αποτελέσει και το μπούσουλα για όποιες περαιτέρω κινήσεις αφορούν το συγκεκριμένο ζήτημα.
Στην εισήγησή του, ο πρώην πρόεδρος του Ν.Σ. και νυν εκπρόσωπός του στην ΕΝΑΕ, μεταξύ άλλων ζήτησε τον σαφή προσδιορισμό ρόλων μεταξύ κράτους και Τ.Α. τον καθορισμό των κρίσιμων παραμέτρων όπως αρμοδιότητες, χρηματοδότηση, ανθρώπινο δυναμικό, τη διασφάλιση αναπτυξιακού χαρακτήρα για το ΕΣΠΑ και τη σύσταση Ειδικού Ταμείου Σύγκλισης για την άρση και καταπολέμηση των περιφερειακών και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων όπου αυτές παρατηρούνται.
Από τα σημεία που ξεχωρίζουν και η απαίτηση του Ν.Σ. για μεταφορά της έδρας της αιρετής Περιφέρειας στη Χίο. Πρόταση ακόμα του Στ. Καμπούρη αποτέλεσε η κατάθεση στην ΕΝΑΕ σχεδίου για διοικητική διάρθρωση των νησιωτικών περιφερειών στα πρότυπα των υπερνομαρχιών που λειτουργούν σε Αττική και Θράκη και Μακεδονία. «Θα μπορούσε π.χ. να εκλέγονται 11μελή όργανα τοπικού χαρακτήρα σε όλους τους σημερινούς νομούς με αυτά τα μελή να αποτελούν και το Περιφερειακό Συμβούλιο», είπε ο ίδιος, περιγράφοντας το μοντέλο.
Σε μια σειρά ανάλογων παρατηρήσεων προχώρησε και η Ισαβέλλα Μπουρνιά που στάθηκε ιδιαίτερα σε ζητήματα χρηματοδότησης, αλλά και στα θολά σημεία που παρατηρούνται στο σχέδιο όπως έχει παρουσιαστεί. Η ίδια χαρακτήρισε «έκθεση ιδεών» το σχέδιο κατηγορώντας το ότι στερείται οργάνων εφαρμογής και προγραμματισμού.
Ο Γιάννης Ζωφός από την πλευρά του τοποθετήθηκε συνολικά κατά του σχεδίου «Καλλικράτης», εμμένοντας ιδιαίτερα στο ζήτημα του εκλογικού νόμου και προβλέποντας ότι με το σχέδιο ιδιωτικοποιούνται υπηρεσίες όπως Υγείας και Παιδείας.
Νωρίτερα ο νομάρχης Πολ. Λαμπρινούδης είχε ζητήσει να γίνει απόλυτα σεβαστή η επιταγή του συντάγματος για ιδιαίτερες νησιωτικές πολιτικές, ζητώντας να προβλεφθεί η δυνατότητα στην Τ.Α. για είσπραξη και επιβολή φόρων, ώστε οι νέοι οργανισμοί που θα προκύψουν να έχουν οικονομική αυτοτέλεια.