Λουκέτο στο 30% των στρατιωτικών μονάδων, απόσυρση επίσης του 30% των πιο παλαιών από τα κύρια στρατιωτικά μέσα όπως τανκς, πυροβόλα, οχήματα κ.ά. και ψαλίδι κατά περίπου 25% στις θέσεις στρατηγών ετοιμάζει το υπουργείο Άμυνας για τον Στρατό Ξηράς.
Στην ανάγκη ριζικής αναδιοργάνωσης του στρατεύματος- που ήδη επεξεργάζεται το Γενικό Επιτελείο Στρατού- οδηγήθηκε το υπουργείο Άμυνας, λόγω των νέων επιχειρησιακών αναγκών που έχουν προκύψει από τις σύγχρονες μορφές απειλών, αλλά και τη στρέβλωση που υπέστη η δομή του την τελευταία εξαετία, καθώς εγκαταλείφθηκε στη μέση η επιχειρούμενη μετεξέλιξη του 2000- 2001.
Παράλληλα, την ανάγκη αλλαγής της δομής και του όγκου επιταχύνει, όπως επισημαίνει αρμόδια πηγή του υπουργείου Άμυνας, η τρέχουσα οικονομική συγκυρία στα δεδομένα της οποίας πρέπει να εναρμονιστούν και οι ένοπλες δυνάμεις.
Χωρίς... προσωπικό
Η έμφαση έχει δοθεί, σύμφωνα με την ίδια πηγή, στην κατάργηση ή συγχώνευση μονάδων και σχηματισμών που σήμερα, σε απόλυτο αριθμό, ξεπερνούν τις 850. «Υπάρχουν μονάδες σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας χωρίς, ουσιαστικά, προσωπικό και απειλή, αλλά με αρκετό οπλισμό», λέει και προαναγγέλλει ότι τα πλέον παλαιά από τα τανκς, τα πυροβόλα και άλλα κύρια οπλικά συστήματα, αλλά και μεγάλος αριθμός οχημάτων θα πάρει «φύλλο πορείας» για την... υψικάμινο της Χαλυβουργικής!
Κατά τον ίδιο αξιωματούχο του υπουργείου και οι δύο αυτές κατηγορίες- μονάδες και οπλικά συστήματα- στο τέλος της αναδιοργάνωσης θα είναι μικρότερες κατά περίπου 30%.
Η κατεύθυνση πάνω στην οποία δουλεύει το ΓΕΣ είναι ο δραστικός περιορισμός των μη επιχειρησιακών μονάδων (π.χ. περιττών κέντρων εκπαίδευσης, ογκωδών μονάδων στην ηπειρωτική Ελλάδα, μη αναγκαίων ενδιάμεσων επιτελείων κοκ) και η αριθμητική και ποιοτική συμπλήρωση όλων των μάχιμων μονάδων.
Στρεβλώσεις έχει δημιουργήσει, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, και η τακτική «πετάω την μπάλα στην εξέδρα» που εφάρμοσε η κυβέρνηση της Ν.Δ. όσον αφορά εξοπλιστικές εκκρεμότητες. Π.χ. η μη επίλυση του θέματος των πυρομαχικών για τα 170 νέα τανκς Leo2 Ηel αναγκάζει το ΓΕΣ να διατηρεί πληρώματα και για τον νέο τύπο (με άσφαιρα άρματα!) και για τον παλαιό Μ-60 που θα αποσυρθούν αμέσως μετά τον εξοπλισμό των νέων. Το ίδιο ίσχυε π.χ. και για τα νέα Απάτσι που, ενώ είχε δημιουργηθεί ολόκληρο τάγμα, δεν παραλαμβάνονταν επί σχεδόν 3 χρόνια!Αμέσως αναμένεται να αποσυρθούν και τα ρυμουλκούμενα πυροβόλα Μ-114 και εκατοντάδες οχήματα.
Θα μειωθούν... τα αστέρια
Όσον αφορά τον αριθμό των ανώτατων αξιωματικών (αντιστράτηγοι, υποστράτηγοι, ταξίαρχοι), η Ελλάδα κατέχει μάλλον το ρεκόρ σε ποσοστό ανάλογα με το στράτευμα που διαθέτει. Το υπουργείο βλέπει ως ικανοποιητικό τον αριθμό 9 αντί 12 αντιστρατήγων που είναι σήμερα- με ανάλογες μειώσεις και στους άλλους βαθμούς με τα πολλά αστέρια.
Σε βάθος 2 - 3 χρόνων οι αλλαγές
ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ στον Στρατό Ξηράς- που θα επιδιωχθεί να γίνουν σε βάθος 2- 3 ετώνδεν είναι, σύμφωνα με έμπειρο στέλεχος του υπουργείου, εύκολες. Ήδη παραδέχεται ότι σε διάφορα επίπεδα του στρατεύματος διαπιστώνονται στην επιτελική επεξεργασία αγκυλώσεις παρωχημένες νοοτροπίες και διστακτικότητα, αν και η ηγεσία του ΓΕΣ αισιοδοξεί ότι το υπό διαμόρφωση μοντέλο «θα καλύπτει» τον επιδιωκόμενο σκοπό. Αντιδράσεις περιμένει το υπουργείο και από τοπικά (ή και κομματικά) συμφέροντα.
Για να εξηγήσει τις εγγενείς δυσκολίες που αναμένει το υπουργείο από «τα διαφόρων μορφών κατεστημένα», αρμόδιος αξιωματούχος επικαλείται τις ανεπιτυχείς προσπάθειες που έκανε ο πρόεδρος Μιτεράν στη δεκαετία του ΄80 προκειμένου να αναδιοργανώσει τον γαλλικό στρατό. Τελικά έδωσε εντολή και το βασικό σχέδιο υλοποιήθηκε από το πολιτικό επιτελείο και το υπουργείο Οικονομικών.
ΝΕΑ-ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ
Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/02/blog-post_7034.html#ixzz0gFbCKNJu