22 Φεβρουαρίου 2010

Αντι για ελληνικά τα σχολεία μας θα διδάσκουν...άλλες γλώσσες;

http://www.i-reportergr.com/2010/02/blog-post_4711.html

Της Μαριας Δεληθαναση

Στη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας αλλοδαπών μαθητών σε σχολεία με μεγάλο ποσοστό παιδιών μεταναστών και στη δημιουργία ζωνών εκπαιδευτικής προτεραιότητας σε σχολεία με μεγάλη ετερογένεια (αλλοδαποί, Ρομά, μειονοτικές ομάδες) προχωρά από την επόμενη σχολική χρονιά το υπουργείο Παιδείας. Τα προγράμματα διδασκαλίας μητρικής γλώσσας θα είναι αρχικά πιλοτικά, ενώ ήδη έχουν αρχίσει τις εργασίες τους οι ομάδες που θα συντάξουν τα σχετικά εγχειρίδια. Η υπουργός Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου μίλησε χθες στο διεθνές συνέδριο για τη Μετανάστευση, της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδας, για την αδήριτη ανάγκη να προσαρμοσθεί η Ελλάδα στο σύγχρονο εκπαιδευτικό και κοινωνικό αίτημα της πολυ-πολιτισμικότητας. Ετσι τα αναλυτικά προγράμματα αλλάζουν άρδην από την 1η Δημοτικού έως και την 3η Λυκείου ώστε η συνείδηση της εθνικής ταυτότητας να αναπτύσσεται παράλληλα με τη συνείδηση της διαπολιτισμικότητας.
Σε ό,τι αφορά τους ενηλίκους αλλοδαπούς, τα υπ. Παιδείας και Εσωτερικών θα προχωρήσουν, μετά την ψήφιση του νόμου για την ιθαγένεια, στην αλλαγή του τρόπου πιστοποίησης της ελληνομάθειας. Πλέον θα παρέχεται απ’ όποιο πανεπιστημιακό ή άλλο ίδρυμα παρέχει εχέγγυα για αδιάβλητες διαδικασίες. Ετσι θα ξεπερασθούν τεχνικά εμπόδια που έχουν στερήσει πολλούς αλλοδαπούς από την πιστοποίηση ελληνομάθειας.
Ο υπ. Εργασίας κ. Ανδρέας Λοβέρδος μίλησε για την ανάγκη να διευρυνθούν τα έσοδα του κράτους με την ασφάλιση αλλοδαπών χωρίς άδεια παραμονής. Οπως είπε, η πρόταση του υπουργείου για προπληρωμένο κουπόνι, με το οποίο θα εξασφαλίζονταν εργοδοτικές εισφορές για οικόσιτο προσωπικό και αγρεργάτες απορρίφθηκε, διότι το 2011 θα ισχύσει κοινοτική οδηγία που απαγορεύει την ασφάλιση παρανόμων. «Ομως, είπε, θα μπορούσε να είχε εφαρμοσθεί τουλάχιστον για το 2010. Βασική μας επιδίωξη (σ.σ. του υπουργείου) είναι να νομιμοποιηθούν οι 100.000-150.000 παράνομοι μετανάστες που εργάζονται. Ομως το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα».


Διαβάστε περισσότερα: http://www.i-reportergr.com/2010/02/blog-post_4711.html#ixzz0gFnEvpow