11 Φεβρουαρίου 2010

ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΓΙΑ ΛΕΣΒΟ ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΣΙΑ


«Μετρήστε μόνοι σας το ρεύμα που καταναλώνετε»



Επιβεβαιώστε ότι ο Αριθμός Παροχής που αναγράφεται στο λογαριασμό σας, είναι ο ίδιος με αυτόν που εμφανίζεται στο μεταλλικό ταμπελάκι πάνω στο μετρητή σας

Σε χαμηλά επίπεδα κυμαίνεται σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ η ανταπόκριση των κατοίκων της Λέσβου στο πιλοτικό πρόγραμμα καταγραφής της κατανάλωσης από τους ίδιους τους πελάτες της επιχείρησης προκειμένου να μην λαμβάνουν πλέον λογαριασμούς Έναντι, αλλά μόνο Εκκαθαριστικούς κάθε 2 μήνες.
Το παραπάνω πρόγραμμα έχει ξεκινήσει εδώ και λίγους μήνες, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Λέσβος έχει το προνόμιο να αποτελεί τη μια από τις δυο περιοχές πανελλαδικά όπου εφαρμόζεται. Τούτο καθώς η δυνατότητα καταγραφής και δήλωσης των ενδείξεων των ρολογιών από τους πελάτες της ΔΕΗ παρέχεται μόνο στους κατοίκους της Λέσβου και της Μαγνησίας για όλη την Ελλάδα. Η προοπτική ωστόσο είναι να επεκταθεί πανελλαδικά το πρόγραμμα για τα επόμενα χρόνια, αν φυσικά φανεί τόσο από τη δική μας περιοχή όσο και από τη Μαγνησία, ότι οι πελάτες της ΔΕΗ χρησιμοποιούν αυτήν τη δυνατότητα.
Το πρόγραμμα τυπικά ξεκίνησε να εφαρμόζεται το Σεπτέμβριο, ενώ τούτη την περίοδο η ΔΕΗ ετοιμάζεται να παρουσιάσει τα μέχρι τώρα στοιχεία για την πορεία του.
Σύμφωνα με την αρμόδια Τμηματάρχη της επιχείρησης από την Αθήνα, Ελένη Καγκαράκη, σε Λέσβο και Μαγνησία συγκεντρωτικά έχουν ανταποκριθεί 4.000 πελάτες της επιχείρησης, αριθμός που δεν είναι μεγάλος, χαρακτηρίζεται όμως ως ενθαρρυντικός για τους μόλις 5 μήνες εφαρμογής του προγράμματος. Ιδιαίτερα δε όταν η ΔΕΗ δεν το έχει προβάλει ιδιαίτερα, ενώ θα μπορούσε να είχε αξιοποιήσει με κάποιες καταχωρίσεις τα τοπικά μέσα ενημέρωσης για την πληροφόρηση της κοινής γνώμης.
Εξίσου ενθαρρυντικό είναι και το γεγονός ότι από όλη την Ελλάδα έχουν επισκεφθεί το συγκεκριμένο λινκ στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ, 11.500 χρήστες του διαδικτύου, κάτι το οποίο δείχνει το ενδιαφέρον που υπάρχει για ένταξη άλλων περιοχών, οι κάτοικοι των οποίων αντλούν πληροφορίες αν και δεν συμπεριλαμβάνονται ακόμα οι νόμοι τους.

Εκκαθαριστικός αντί για Έναντι
Με τα ισχύοντα (παλιά) δεδομένα, οι πελάτες της ΔΕΗ πληρώνουν το ηλεκτρικό ρεύμα κάθε τετράμηνο. Λαμβάνουν όμως δυο λογαριασμούς (έναν κάθε δίμηνο) και συγκεκριμένα: Ο πρώτος είναι Έναντι και ο δεύτερος Εκκαθαριστικός. Στο λογαριασμό “Έναντι” οι κιλοβατώρες που υποτίθεται πως κατανάλωσε το νοικοκυριό ή η επιχείρηση είναι πλασματικές. Τούτο καθώς για την έκδοση του Έναντι λογαριασμού δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν τρέχοντα στοιχεία, αλλά η κατανάλωση που είχε ο συγκεκριμένος πελάτης ένα χρόνο πριν (την ίδια περίοδο).
Στον Εκκαθαριστικό λογαριασμό (που αποστέλλεται 2 μήνες μετά τον Έναντι), γίνεται η αφαίρεση του ποσού και τιμολόγηση της κατανάλωσης με βάση πλέον την ένδειξη του μετρητή για όλη την περίοδο (4 μήνες).
Τώρα με το νέο πρόγραμμα της ΔΕΗ, οι καταναλωτές πελάτες της έχουν τη δυνατότητα με τη δική τους όμως συμμετοχή να λαμβάνουν κάθε δίμηνο Εκκαθαριστικό λογαριασμό, δηλαδή να πληρώνουν με βάση τα πραγματικά στοιχεία της κατανάλωσής τους.

Πώς συμμετέχει ο πελάτης
Προκειμένου να γίνει αυτό, ο πελάτης της ΔΕΗ αποκτά ενεργό συμμετοχή στην όλη διαδικασία, καθώς θα πρέπει ο ίδιος να καταγράψει τα στοιχεία του μετρητή του και να ενημερώνει με αυτά τη ΔΕΗ για την πραγματική κατανάλωση. Αυτό γίνεται μέσα σε προκαθορισμένο από τη ΔΕΗ διάστημα 5 ημερών, το οποίο αναγράφεται ευδιάκριτα στην πρώτη σελίδα του Εκκαθαριστικού λογαριασμού πάνω από τον πίνακα με τις ενδείξεις μετρητή. Όσοι πελάτες δεν δώσουν την ένδειξη στη ΔΕΗ (τακτική την οποία ακολουθούν οι περισσότεροι κάτοικοι της Λέσβου έως τώρα) αυτό σημαίνει ότι επιλέγουν το παλιό σύστημα δηλαδή την αποστολή Έναντι λογαριασμών.
Οι πελάτες της ΔΕΗ που θα θελήσουν να συμμετάσχουν επιδιώκοντας Εκκαθαριστικούς λογαριασμούς θα πρέπει να γνωρίζουν από τον λογαριασμό τους, τον Κωδικό Ηλεκτρονικής Πληρωμής και να επιβεβαιώσουν ότι ο Αριθμός Παροχής που αναγράφεται στο λογαριασμό τους, είναι ο ίδιος με αυτόν που εμφανίζεται στο μεταλλικό ταμπελάκι πάνω στο μετρητή.
Στη συνέχεια να σημειώσουν την ένδειξη της κατανάλωσης παραλείποντας τα δεκαδικά ψηφία που εμφανίζονται με διαφορετικό χρώμα.
Για όσους έχουν Μειωμένο Νυχτερινό Οικιακό Τιμολόγιο, τότε θα πρέπει να σημειώσουν δυο ενδείξεις, την ένδειξη Κ (Κανονικό Ημερήσιο Τιμολόγιο) και την ένδειξη Μ (Μειωμένο Νυχτερινό Τιμολόγιο).

Πώς δηλώνεται η ένδειξη του ρολογιού
Η διαδικασία όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς από τα παραπάνω είναι απλή, όσο και η δήλωση της κατανάλωσης που καταγράφει ο καταναλωτής προς τη ΔΕΗ.
Οι πελάτες έχουν δυο τρόπους να δηλώσουν την ένδειξη του ρολογιού τους στην επιχείρηση. Συγκεκριμένα, καλώντας από σταθερό τηλέφωνο τον αριθμό 801 500 2500 (με αστική χρέωση) όπου καθοδηγούνται από αυτόματο τηλεφωνητή ώστε με απλές διαδικασίες στο μενού υπηρεσιών να πληκτρολογήσουν την κατανάλωση του ρολογιού τους. Οι πιο δύσπιστοι μπορούν να εξυπηρετηθούν, είτε από το σύστημα αναγνώρισης φωνητικών εντολών - πληκτρολόγησης, είτε από κάποιο υπάλληλο της ΔΕΗ λέγοντας τη λέξη ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ.
Ο δεύτερος και πιο απλός τρόπος είναι να χρησιμοποιήσουν την ιστοσελίδα της ΔΕΗ (www.dei.gr) πληκτρολογώντας σε φόρμα που έχει δημιουργηθεί γι’ αυτό το σκοπό, τα στοιχεία που αναφέρουμε παραπάνω.
Μετά από αυτήν τη διαδικασία, ο λογαριασμός που θα λάβουν θα είναι Εκκαθαριστικός και όχι Έναντι, ενώ αν την επόμενη φορά παραλείψουν να επαναλάβουν στις προβλεπόμενες προθεσμίες τη διαδικασία, αυτό δε σημαίνει τίποτα παρά μόνο ότι θα λάβουν... Έναντι λογαριασμό.

Αποφυγή παρεξηγήσεων
Το πρόγραμμα της ΔΕΗ για την έκδοση Εκκαθαριστικών και μόνο λογαριασμών με τη συμμετοχή του πελάτη, πέραν της δυνατότητας για πραγματικά στοιχεία κατανάλωσης σε κάθε λογαριασμό, εκτιμάται ότι θα συμβάλει και στην αποφυγή παρεξηγήσεων. Τούτο καθώς αρκετοί πελάτες της ΔΕΗ με υψηλή κατανάλωση (που εν τω μεταξύ να έχουν προχωρήσει σε ενέργειες εξοικονόμησης ηλεκτρικού ώστε να μειώσουν τους λογαριασμούς τους), διαμαρτύρονται ειδικά χειμερινές περιόδους όταν λαμβάνουν φουσκωμένους Έναντι λογαριασμούς. Ωστόσο όπως αναφέραμε και στην αρχή, οι λογαριασμοί Έναντι περιλαμβάνουν στοιχεία κατανάλωσης της ίδιας περιόδου, αλλά του προηγούμενου έτους. Και αυτό μπορεί πλέον να αποφευχθεί αρκεί οι πολίτες να κάνουν χρήση του πλεονεκτήματος που παρέχει για τη Λέσβο και τη Μαγνησία η ΔΕΗ. Συμβάλλοντας ταυτόχρονα με τη συμμετοχή τους για την επέκταση του προγράμματος στην υπόλοιπη Ελλάδα.

πηγή αιολικά νέα