Παράθυρο για παράκαμψη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην υπό συζήτηση «Συμφωνία Επανεισδοχής» λαθρομεταναστών ανοίγει διάπλατα για την Τουρκία, μέσω των Συμπερασμάτων του «Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων» της Ε.Ε.
Τα Συμπεράσματα που εγκρίθηκαν χθες από τους «27» αποφεύγουν να καλέσουν την Άγκυρα να εφαρμόσει τη Συμφωνία Επανεισδοχής παράνομων μεταναστών με όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε, γεγονός που προκαλεί πονοκέφαλο στη Λευκωσία, καθώς δημιουργούνται συνθήκες για ντε φάκτο εξαίρεση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, πρακτική την οποία άλλωστε ακολουθεί ήδη η Άγκυρα και στην περίπτωση του Πρωτοκόλλου, έχοντας τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της ανοικτά μόνο για τα 26 κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Η Κυπριακή Κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα να μπλοκάρει τα Συμπεράσματα που τέθηκαν χθες στο τραπέζι του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων, αλλά προτίμησε να στείλει «προειδοποιητικές βολές». Προσυπέγραψε τα Συμπεράσματα, επιχειρώντας να διαχωρίσει τη θέση της μέσω μιας μονομερούς δήλωσης που τοποθετήθηκε στα πρακτικά και η οποία πάντως δεν αναιρεί την υπογραφή της Λευκωσίας και την έγκριση του αρνητικού κειμένου που εκδόθηκε.
Στη μονομερή δήλωση, ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης υπογράμμισε ότι «λαμβάνοντας υπόψη την άρνηση της Τουρκίας να ομαλοποιήσει τις διμερείς της σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία και την άρνηση της να συνεργαστεί με την Κύπρο σε όλους τους τομείς, θεωρούμε απαραίτητο να διασφαλιστεί μέσω της λήψης αποτελεσματικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένης ειδικής αναφοράς στα Συμπεράσματα Συμβουλίου, ότι μια πιθανή Συμφωνία Επανεισδοχής με την Τουρκία θα εφαρμοστεί με όλα τα Κράτη Μέλη, ανεξαιρέτως». Ωστόσο, τα Συμπεράσματα που εκδόθηκαν με τη σύμφωνο γνώμη των «27» αρκούνται απλώς να καλωσορίσουν «την εποικοδομητική επανάληψη των επισήμων διαπραγματεύσεων για μια Συμφωνία Επανεισδοχής Ε.Ε-Τουρκίας».
Κύκλοι της Ισπανικής Προεδρίας ανέφεραν πάντως στον «Φ» ότι τα Συμπεράσματα «καλύπτουν και την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία είναι μέλος της Ε.Ε», θεώρηση πάντως που δεν φαίνεται να συμπίπτει με τις εκτιμήσεις της Λευκωσίας. Τα Συμπεράσματα που εκδόθηκαν περιλαμβάνουν και μια δεύτερη «επικίνδυνη αναφορά» για την «κινητικότητα» (mobility)η οποία εξ ορισμού περιλαμβάνει και το θέμα των θεωρήσεων εισόδου, δίνοντας δικαίωμα στην Άγκυρα να ελπίζει όχι μόνο σε διευκολύνσεις αλλά και σε φιλελευθεροποίηση, δηλαδή στην είσοδο Τούρκων πολιτών στην Ε.Ε χωρίς θεωρήσεις διαβατηρίων. Και επί του προκειμένου, η Λευκωσία προσυπέγραψε την αρνητική αναφορά στα Συμπεράσματα, επιχειρώντας πάντως να διαχωρίσει τη θέση της μέσω της μονομερούς της δήλωσης, η οποία αναφέρει: «Όσον αφορά στα θέματα κινητικότητας, εκφράζουμε τη λύπη μας για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει μέχρι στιγμής επιδείξει την απαραίτητη καλή θέληση, η οποία θα δικαιολογούσε την έναρξη διαλόγου για θέματα θεωρήσεων εισόδου. Επιπλέον, εκφράζουμε την άποψη ότι είναι πρόωρο να περιληφθεί αναφορά στα Συμπεράσματα Συμβουλίου πριν ακόμη το θέμα συζητηθεί στην αρμόδια Ομάδα Εργασίας…», αναφέρει η μονομερής δήλωση της Κυπριακής Κυβέρνησης.
«Προειδοποιητικές βολές» Συλικιώτη
Η ΣΥΝΤΑΓΗπροσυπογραφής των αρνητικών Συμπερασμάτων και η προσπάθεια διαχωρισμού της θέσης της Λευκωσίας μέσω μονομερούς δήλωσης δεν είναι η καλύτερη συνταγή. Αφενός γιατί το κείμενο των Συμπερασμάτων είναι δεσμευτικό για τη Λευκωσία και αφετέρου γιατί η μονομερής δήλωση δεν αναιρεί την υπογραφή της Κυπριακής Κυβέρνησης. Ωστόσο, η μονομερής δήλωση, στην παρούσα περίπτωση με δεδομένο ότι ακόμη δεν έχει εγκριθεί η Συμφωνία Επανεισδοχής λαθρομεταναστών Ε.Ε.-Τουρκίας, δεν παύει να αποτελεί μια σαφή προειδοποίηση εκ μέρους του Υπουργού Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα ανεχθεί προσπάθεια παράκαμψής της από την Τουρκία. Ανάλογο προειδοποιητικό χαρακτήρα προσλαμβάνει και η υπόδειξη της Λευκωσίας για την «κινητικότητα» και τις θεωρήσεις εισόδου, θέμα που επίσης βρίσκεται σε προκαταρκτικό στάδιο συζητήσεων μεταξύ Ε.Ε-Τουρκίας.
ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥΞΑΝΘΟΥΛΗ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/02/blog-post_5996.html#ixzz0geN1AxFq