17 Φεβρουαρίου 2010

Σοβαρές διαπιστώσεις από την Κτηματολόγιο Α.Ε.: Ζητείται εμπλοκή των Δήμων

Άλλα ακίνητα περιγράφονται από τους τίτλους ιδιοκτησίας και άλλα υποδεικνύονται στις επιτόπιες έρευνες! Τη σοβαρή αυτή διαπίστωση κάνει η εταιρεία ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. που ζητά ακόμα και την εμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης για διασφαλιστεί η διαφάνεια και ο δημόσιος έλεγχος.

Αυτή η πλήρη αναγνώριση των δυσλειτουργιών κτηματογράφησης στο Νομό Χίου, μαζί με τη διαβεβαίωση για την αντιμετώπιση των αντίστοιχων προβλημάτων προκύπτει από απάντηση του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της Κτηματολόγιο ΑΕ, Απόστολου Αρβανίτη, σε σχετική παρέμβαση της βουλευτή Χίου, Ελπίδας Τσουρή.

Όπως προκύπτει , επίσης, από το έγγραφο:

1. Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι στις περιοχές αυτές απαιτούνται ευρείας έκτασης διορθώσεις στα κτηματολογικά διαγράμματα και παράλληλα αποκαλύφθηκε ότι σε σημαντικό αριθμό περιπτώσεων τα ακίνητα που περιγράφονται από τους τίτλους κυριότητας, τους οποίους προσκόμισαν οι πολίτες, παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές από εκείνα που σήμερα υποδεικνύονται επιτοπίως. Αυτό μας υποχρεώνει να κινηθούμε πολύ προσεκτικά τόσο για την επιλογή της σωστής μεθοδολογίας, όσο και των διαδικασιών διόρθωσης των σφαλμάτων της κτηματογράφησης.

2. Επιβεβλημένη είναι και η εμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια και ο δημόσιος έλεγχος κατά τις διορθώσεις και να εκμηδενιστεί ο κίνδυνος να θιγούν νόμιμα δικαιώματα του δημοσίου ή ιδιωτών. Το κόστος των διορθώσεων μέσα από τη διαδικασία αυτή δεν θα επιβαρύνει τους πολίτες εκείνους που υπήρξαν συνεπείς και έχουν τηρήσει τις εκ του νόμου προβλεπόμενες υποχρεώσεις τους.

Η απάντηση αναφέρεται και στο κρίσιμο ζήτημα της Μονάδας Τεχνικής Υποστήριξης όπου δίνεται η διαβεβαίωση ότι «η νέα Διοίκηση του Κτηματολογίου εργάζεται με ταχύτατους ρυθμούς, προκειμένου να δώσει τις προσφορότερες σε κάθε περίπτωση λύσεις». Ενώ στα ζητήματα «που άπτονται ενίσχυσης ανθρώπινου δυναμικού, πρωταρχικό κριτήριο θα αποτελέσει η τήρηση και εφαρμογή των αρχών της αξιοκρατίας και της διαφάνειας με απώτερο στόχο την εξυπηρέτηση των Ελλήνων Πολιτών και την εύρυθμη λειτουργία του θεσμού».