27 Φεβρουαρίου 2010

Κατατέθηκε χθες το μεσημέρι στη Βουλή το νομοσχέδιο, χωρίς σημαντικές αλλαγές

Oι ρυθμίσεις για την ιθαγένεια

Μαρια Δεληθαναση

Κατατέθηκε χθες το μεσημέρι στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απόδοση ιθαγένειας και τη χορήγηση πολιτικών δικαιωμάτων στους αλλοδαπούς, που διαμένουν τουλάχιστον πέντε χρόνια νόμιμα στη χώρα, και στα παιδιά τους. Σύμφωνα με το κατατεθέν νομοσχέδιο, όσοι έχουν συμπληρώσει πέντε χρόνια νόμιμης διαμονής στη χώρα έως τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δύνανται να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση ιθαγένειας. Οι υπόλοιποι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση μετά τη συμπλήρωση επτά χρόνων συνεχούς νόμιμης διαμονής.

Το παράβολο για την αίτηση ιθαγένειας μειώνεται στα 700 ευρώ από τα 1.500 που ίσχυε έως σήμερα. Επίσης γίνονται πλέον διαφανείς οι διαδικασίες κρίσης για την απόδοση ιθαγένειας. Συγκεκριμένα, παύει η εν κρυπτώ και χωρίς υποχρέωση απάντησης διαδικασία του υπ. Εσωτερικών. Στη θέση της, κυρίαρχο ρόλο παίζουν πλέον οι επιτροπές της περιφέρειας, που θα υποχρεούνται να εξετάζουν την αίτηση και να απαντούν σε εύλογο χρονικό διάστημα. Το διάστημα αυτό είναι δύο χρόνια για τις εκκρεμείς υποθέσεις (κάποιες παραμένουν στα συρτάρια του υπουργείου Εσωτερικών ακόμη και δέκα χρόνια) και όσους υποβάλλουν αίτημα με 5ετή νόμιμη διαμονή. Για όσους υποβάλλουν αίτηση με 7ετή νόμιμη διαμονή, το διάστημα υποχρεωτικής απάντησης από τη διοίκηση μειώνεται στον έναν χρόνο. Περαιτέρω διευκρινίσεις, με προεδρικό διάταγμα ή κοινή υπουργική απόφαση, θα γίνουν σε ό, τι αφορά τις γραπτές εξετάσεις για την πιστοποίηση γνώσης σχετικά με την ελληνική γλώσσα, την ελληνική ιστορία και πολιτισμό.

Οσον αφορά τα παιδιά της λεγόμενης «δεύτερης γενιάς», δικαιώματα αποκτούν μόνο τα ανήλικα παιδιά των οποίων και οι δύο γονείς είναι νόμιμοι μετανάστες ή πρόσφυγες ή με ανθρωπιστικό καθεστώς στο χώρα. Οσα τέτοια παιδιά έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, αποκτούν αυτόματα ελληνική ιθαγένεια. Οσα παιδιά δεν έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια εφόσον έχουν συμπληρώσει επιτυχώς έξι χρόνια στο ελληνικό σχολείο. Οσα παιδιά της δεύτερης γενιάς έχουν ήδη ενηλικιωθεί, εντάσσονται αυτόματα στην κατηγορία των ενήλικων μεταναστών. Αν ο αλλοδαπός έχει διαπράξει αδίκημα –όπως αντίσταση κατά της αρχής– και έχει καταδικαστεί, δεν έχει πρόσβαση στη διαδικασία απόκτησης ιθαγένειας μέχρι να παρέλθει δεκαετία από τη σχετική καταδικαστική απόφαση.

Με το νόμο αποκτούν για πρώτη φορά δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι 200.000 ομογενείς και αλλοδαποί που έχουν μακροχρόνιες άδειες παραμονής. Επίσης, με το νόμο μειώνεται από 900 σε 600 ευρώ το παράβολο που καταθέτουν οι αλλοδαποί για απόκτηση της ιδιότητας του επί μακρόν διαμένοντος

πηγή Καθημερινή.