ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σειρά έχει τώρα η με αριθμό 442/16-2-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος στη Β’ Πειραιώς, κ. Ιωάννη Διαμαντίδη προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με τις συμβάσεις Ασφαλιστικών Ταμείων με Ιδιωτικές Μονάδες αιμοκάθαρσης κ.λπ.
Αναλυτικά η επίκαιρη ερώτηση του κ. Διαμαντίδη έχει ως εξής:
«Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα Ημερήσιας Εφημερίδας, έχει δημιουργηθεί πρόβλημα για περισσότερους από 5.000 αιμοκαθαιρούμενους ασθενείς, εξ’ αιτίας της λήξης και μη ανανέωσης των συμβάσεων από τα Ασφαλιστικά Ταμεία με τα Ιδιωτικά Κέντρα, στα οποία μέχρι τώρα εξυπηρετείτο περίπου το 52% των αιμοκαθαιρόμενων νεφροπαθών πανελλαδικά.
Με δεδομένο ότι οι επιπτώσεις και η ταλαιπωρία θα είναι μεγάλη για νεφροπαθείς περιοχών όπου δεν υπάρχουν δημόσιες μονάδες αιμοκάθαρσης.
Ερωτώνται ο κύριος και η κυρία Υπουργός:
Πώς προτίθεται η Κυβέρνηση ν’ αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτή, ώστε να μην υποχρεωθούν τόσοι συνάνθρωποί μας με βαρύτατη αναπηρία, να μετακινούνται κάθε δεύτερη ημέρα από πόλη σε πόλη ή ακόμη από νομό σε νομό, προκειμένου να υποβάλλονται στην επίπονη και διαρκή αυτή διαδικασία της αιμοκάθαρσης, δεδομένου μάλιστα ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα εξυπηρέτησής τους από τα δημόσια νοσοκομεία λόγω και του μεγάλου αριθμού των αιμοκαθαιρομένων.»
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Το λόγο έχει ο κ. Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γεώργιος Κουτρουμάνης.
Έχετε το λόγο για τρία λεπτά, κύριε Υφυπουργέ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, με την ερώτησή σας αναδεικνύεται ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες συνάθρωποί μας νεφροπαθείς, που χρειάζεται κάθε δύο μέρες να βρίσκονται στις μονάδες αιμοκάθαρσης. Οι άνθρωποι αυτοί είναι υποχρεωμένοι να μετακινούνται στην πλησιέστερη μονάδα αιμοκάθαρσης, προκειμένου να προστατεύσουν την υγεία τους, όμως, πολλές φορές αυτή η μονάδα, βρίσκεται πολλά χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο κατοικία τους.
Η Πολιτεία έχει, πρωτίστως, την υποχρέωση να διασφαλίζει όρους άμεσης και εύκολης πρόσβασης σ’ αυτούς τους ανθρώπους, προκειμένου να εξυπηρετούνται είτε από τις δημόσιες είτε από τις ιδιωτικές μονάδες. Για το σκοπό αυτό και επειδή -όπως λέτε στην ερώτησή σας- δεν επαρκούν οι μονάδες των νοσοκομείων, υπάρχει η διαδικασία της υπογραφής συμβάσεων μεταξύ των ταμείων και ιδιωτικών μονάδων, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι νεφροπαθείς.
Στο πλαίσιο αυτό τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν προβεί σε συμβάσεις με ιδιωτικές μονάδες τόσο στην Αττική, όσο και στην περιφέρεια.
Συγκεκριμένα, το ΙΚΑ είναι συμβεβλημένο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουμε, με 16 μονάδες αιμοκάθαρσης. Πέντε απ’ αυτές είναι στην Αθήνα, δύο είναι στη Θεσσαλονίκη και οι υπόλοιπες είναι στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας. Επιπλέον, το ΙΚΑ διαθέτει τρεις μονάδες τεχνικού νεφρού, εκ των οποίων οι δύο είναι στην Αθήνα και η μία στη Θεσσαλονίκη, για να εξυπηρετεί ανάγκες των δικών του ασφαλισμένων, δηλαδή του ΙΚΑ. Φυσικά, έχει συμβληθεί με όλα τα δημόσια νοσοκομεία και τις αντίστοιχες μονάδες, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι.
Ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών έχει συνάψει 20 συμβάσεις με ιδιωτικές μονάδες αιμοκάθαρσης πανελλαδικά. Και -στην τρίτη θέση- ο ΟΓΑ παρέχει νοσοκομειακή περίθαλψη στου ασφαλισμένους του, προκειμένου να καλύψουν τις αντίστοιχες ανάγκες.
Είναι σε διαδικασία για έγκριση και άλλες συμβάσεις. Η επιτάχυνση των διαδικασιών είναι ένα θέμα που απασχολεί το Υπουργείο. Δυστυχώς, όμως, πολλές φορές ξεκινούν διαδικασίες όταν βρίσκεται κοντά στη λήξη της σύμβασης και επομένως, χρονικά υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν κάποια κενά, τα οποία προσπαθούμε να διορθώσουμε και να καλύψουμε έτσι ώστε να μην υπάρχει ταλαιπωρία.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο ερωτών Βουλευτής Β’ Πειραιώς του ΠΑΣΟΚ κύριος Γιάννης Διαμαντίδης, έχει το λόγο.
Ορίστε κύριε συνάδελφε έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
(GK)
(EP)
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, άκουσα με προσοχή τον κύριο Υφυπουργό και πρέπει να πω ότι δεν έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος από την απάντηση, διότι γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι πράγματι τα Ταμεία έχουν συμβάσεις με διάφορα κέντρα αιμοκάθαρσης, αλλά βεβαίως το κλείσιμο της ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού, μου άφησε ένα κενό. Δεν ξέρω δηλαδή κατά πόσο αυτές οι συμβάσεις που ήδη υπάρχουν θα συνεχιστούν ή εάν θα υπάρξει ένα μεσοδιάστημα, κατά το οποίο δεν θα ανανεωθούν.
Αυτό έχει ως συνέπεια οι πέντε χιλιάδες και πλέον αιμοκαθαιρόμενοι να είναι υποχρεωμένοι να αναζητήσουν αλλού έναν τρόπο αιμοκάθαρσης, ένα δημόσιο δηλαδή νοσοκομείο, πράγμα το οποίο είναι δύσκολο –και το ξέρετε πάρα πολύ καλά- διότι τα δημόσια νοσοκομεία δεν αντέχουν να έχουν επιπλέον πέντε χιλιάδες ασθενείς.
Τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους, κύριε Υφυπουργέ; Αυτοί οι άνθρωποι είναι υποχρεωμένοι για να ζήσουν –το τονίζω, για να ζήσουν!- μέρα παρά μέρα να κάνουν αιμοκάθαρση. Τι θα πούμε σε αυτούς τους ανθρώπους, Θα τους πούμε «περιμένετε, οι υπηρεσίες του Υπουργείου ή κάποιοι κρατικοί λειτουργοί καθυστέρησαν να προχωρήσουν στην ανανέωση των συμβάσεων με τα ιδιωτικά κέντρα»;
Νομίζω ότι αυτό είναι λάθος. Θα πρέπει να το δείτε και θα πρέπει να ξεκαθαρίσετε ότι κανένα, μα κανένα, ιδιωτικό κέντρο δεν θα σταματήσει να έχει σύμβαση με το δημόσιο στον τομέα αυτό. Να είναι ξεκάθαρο, δεν υπάρχει άλλη λύση σε αυτό το θέμα. Πρέπει να είμαστε σαφέστατοι, να δώσουμε σαφέστατη απάντηση σε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι δεν ξέρουν αν την επόμενη μέρα θα είναι ζωντανοί, αν θα μπορέσουν να ζήσουν και αν θα έχουν και μια ποιότητα ζωής.
Βεβαίως, επειδή το θέμα αυτό έχει έλθει κατ’ επανάληψη στη Βουλή, θα πρέπει να το δούμε και λίγο ευρύτερα, κύριε Υπουργέ και σαν Κυβέρνηση που έχουμε ευαισθησίες και το έχουμε αποδείξει αυτό στον τομέα της υγείας να δούμε εάν επιτέλους θα γίνει ένα μεγάλο μεταμοσχευτικό κέντρο, να δούμε επιτέλους αν αυτό που δεν έκανε η προηγούμενη Κυβέρνηση –παρά το γεγονός ότι είχε δεσμευθεί να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για να έχουμε περισσότερες μεταμοσχεύσεις- το κάνουμε εμείς, για να μπορέσουμε να δώσουμε περισσότερα μοσχεύματα σε ανθρώπους που έχουν απόλυτη ανάγκη.
Εγώ είχα φέρει πρόταση νόμου –μαζί με τον κ. Πιπεργιά, τον πρώην συνάδελφο- και ενώ κατ’ αρχήν είχε γίνει δεκτή, ξαφνικά απεσύρθη. Η προηγούμενη Κυβέρνηση είπε ότι θα φέρει δικό της νομοσχέδιο και δεν το έφερε.
Τι προτίθεται να κάνει σε αυτό τον τομέα η Κυβέρνηση; Θα αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο; Είναι ερωτήματα πάρα πολύ σημαντικά, στα οποία θα πρέπει η Κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις.
Κλείνοντας, θέλω να σταθώ και να τονίσω αυτό που είπα στο τέλος που ειλικρινά με προβληματίζει. Εσείς εδώ σήμερα πρέπει να δώσετε μια ξεκάθαρη απάντηση και στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Νεφροπαθών, στην αγωνία αυτών των ανθρώπων, ότι δεν θα υπάρξει κανένα κενό, ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι –πάνω από πέντε χιλιάδες ασθενείς- οι οποίοι πηγαίνουν μέρα παρά μέρα σε ιδιωτικά κέντρα, που μετακινούνται πολλές φορές αποστάσεις μεγάλες –και είναι και η εδαφική δομή της χώρας μας τέτοια που πολλές φορές είναι πάρα πολύ δύσκολη η μετακίνηση και ιδιαίτερα το χειμώνα με τις δύσκολες συνθήκες- θα συνεχίσουν να πηγαίνουν στα ιδιωτικά κέντρα και δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.
Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γεώργιος Κουτρουμάνης έχει το λόγο για τρία λεπτά για να δευτερολογήσει.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Κύριε συνάδελφε, είμαι απόλυτα σαφής ότι δεν θα υπάρξει κανένα κενό, σε σχέση όμως με τις συμβάσεις που έχουν γίνει, δηλαδή με κέντρα τα οποία είχαν συνεργαστεί τα Ταμεία, γιατί υπάρχουν αιτήσεις και για καινούργιες συμβάσεις. Για τις καινούργιες συμβάσεις υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία που ακολουθείται και έχουμε εντοπίσει τρία συγκεκριμένα προβλήματα.
Το ένα πρόβλημα είναι ότι υπάρχει μια καθυστέρηση, μια γραφειοκρατική διαδικασία για την πιστοποίηση αυτών των κέντρων και την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την υπογραφή της σύμβασης. Αυτό προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε και με την έγκαιρη υποβολή της αίτησης, αλλά ταυτόχρονα και με την ενεργοποίηση των υπηρεσιών, έτσι ώστε να μην υπάρχει καθυστέρηση.
Το δεύτερο πρόβλημα που έχουμε εντοπίσει είναι ότι η διαδικασία, με την οποία γίνονται σήμερα οι συμβάσεις από κάθε Ταμείο ξεχωριστά δημιουργεί προβλήματα, δημιουργεί σύγχυση, δημιουργεί –αν θέλετε- μεγαλύτερο κόστος για τα Ταμεία, χωρίς ταυτόχρονα να δημιουργεί καλύτερες υπηρεσίες για τους ασφαλισμένους.
Επομένως, νομίζουμε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση η πρωτοβουλία που έχουμε πάρει, για να υπογράφονται κοινές συμβάσεις των Ταμείων με μονάδες αιμοκάθαρσης. Αυτός είναι ένας στόχος που θα οδηγήσει σε καλύτερες υπηρεσίες με χαμηλότερο κόστος. Αυτή τη συνεργασία των Ταμείων θα ακολουθήσουμε και σε άλλες εργασίες και υπηρεσίες, πέρα από τα θέματα της αιμοκάθαρσης.
(PN)
(GK)
Το τρίτο πρόβλημα έχει να κάνει με τη στελέχωση των μονάδων στα δημόσια νοσοκομεία. Εκεί πράγματι υπάρχει πρόβλημα. Και όπως μας έχει ενημερώσει το συναρμόδιο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προχωρεί άμεσα τις επόμενες ημέρες στην προώθηση κοινής υπουργικής απόφασης, έτσι ώστε να υπάρξουν νέες θέσεις –σαράντα θέσεις συγκεκριμένα- με ειδικότητα αντίστοιχη για να μπορέσουν τα νοσοκομεία στις αντίστοιχες μονάδες να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των νεφροπαθών. Πρέπει να πω, τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε ξεκινήσει συζήτηση με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία και τις επιμέρους οργανώσεις –μία από αυτές είναι η Οργάνωση για τους Νεφροπαθείς- και θα συνεχίσουμε τη συζήτηση γιατί υπάρχουν πολλά ανοικτά ζητήματα και προβλήματα που πρέπει να συζητήσουμε.
Ένα από αυτά είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης των ατόμων αυτών γενικότερα στις υπηρεσίες υγείας. Ένα άλλο μεγάλο θέμα είναι η πιστοποίηση και αξιολόγηση της αναπηρίας. Άλλο μεγάλο θέμα είναι επίσης η παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις για να έχουν τα άτομα αυτά ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Είμαστε, δηλαδή, σε μία περίοδο συνεχούς διαβούλευσης, έτσι ώστε να ικανοποιήσουμε πάγια αιτήματα του αναπηρικού κινήματος.
Ευχαριστώ.