17 Φεβρουαρίου 2010

Το ΠΑΣΟΚ δρομολογεί εξεταστική επιτροπή για την οικονομία



Σε συγκρουσιακή τροχιά μιας νέας εξεταστικής επιτροπής, αυτή τη φορά για την οικονομία, εισέρχεται ο πολιτικός κόσμος. Στόχος, τυπικά, δηλώνεται πως είναι να διερευνηθούν και να καταλογιστούν ευθύνες για την παραποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων και τον βαρύτατο τραυματισμό της εικόνας της χώρας μας. Ωστόσο, ευθύς εξαρχής τα δύο μεγάλα κόμματα έδειξαν διάθεση να χρησιμοποιήσουν τη διαδικασία αυτή αποκλειστικά για να κατηγορήσουν αλλήλους ως αποκλειστικά υπεύθυνους για τον σημερινό οικονομικό κατήφορο.

Νωρίς χθες το πρωί, κορυφαίος κυβερνητικός παράγων καθιστούσε σαφές ότι η απόφαση για τη συγκρότηση μιας τέτοιας επιτροπής ήταν πλέον ειλημμένη, δεδομένου ότι ο καταλογισμός ευθυνών για πράξεις όπως η αποστολή λανθασμένων στοιχείων στην Ε.Ε., απόκρυψη χρεών κ.λπ. αποτελεί κρίσιμη παράμετρο στην προσπάθεια να ανακτήσει η χώρα μας τη χαμένη της αξιοπιστία. Αργά το απόγευμα ο κ. Χρ. Παπουτσής από του βήματος της Βουλής επισημοποιούσε την πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ: «Η Ν.Δ., αντί να σιωπά και να ντρέπεται, εμφανίζεται τιμητής. Θα δούμε, λοιπόν, θεσμικά ποιοι έδιναν εντολές για παραποίηση των στοιχείων», είπε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος.

«Καλοδεχούμενη η εξεταστική. Θα αποδειχθεί ότι τα χρέη τα δημιούργησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Ελάτε! Σας περιμένουμε…», απάντησε αμέσως ο κ. Μαν. Κεφαλογιάννης (Ν.Δ.). Το φιτίλι είχε πλέον ανάψει.

Ηταν σαφές όχι μόνο από όσα ελέχθησαν εντός της Ολομέλειας, αλλά και από τις συζητήσεις στο περιστύλιο, ότι το πρόσφατο δημοσίευμα των «Νιου Γιορκ Τάιμς», που έφερε στο επίκεντρο αμφιλεγόμενες «τακτοποιήσεις» τμήματος του ελληνικού χρέους επί κυβερνήσεων Σημίτη, άλλαξε κάπως το κλίμα: Οι γαλάζιοι είδαν στο δημοσίευμα αυτό μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να σταματήσουν να βρίσκονται «με την πλάτη στον τοίχο». Και το δείχνουν ανοιχτά.

Στο σύνολό τους οι πολιτικές δυνάμεις δήλωσαν πως θα συναινέσουν στη συγκρότηση της νέας εξεταστικής, παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις που έχουν. Χαρακτηριστικότερη είναι η περίπτωση ΛΑΟΣ, με τον κ. Γ. Καρατζαφέρη να δηλώνει πως με την Ελλάδα να πτωχεύει και τους ξένους να μας επιτίθενται σκληρά, δεν είναι σωστή επιλογή να βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας δημοσιοποιώντας τις πομπές μας. «Κριτήριό μας δεν μπορεί να είναι το ποιος θα διασώσει ποιον», επέμεινε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος. Για αποπροσανατολισμό μίλησαν τα δύο κόμματα της Αριστεράς.

Το στοιχείο του προβληματισμού, πάντως, διαχέεται σε όλο το πολιτικό φάσμα, με στελέχη και των δύο μεγάλων κομμάτων να εκφράζουν επιφυλάξεις ή και τη διαφωνία τους. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί, ίσως, ο υπουργός Εργασίας κ. Λοβέρδος ο οποίος σε συνέντευξή του εμφανίζεται να λέει ότι η χώρα δεν χρειάζεται αυτή την ώρα εξεταστικές επιτροπές, ενώ σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του εκφράζει απορία για την επιλογή του κ. Παπανδρέου.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Π. Παναγιωτόπουλος (Ν.Δ.) έδειχνε να συμφωνεί με την εκτίμηση ότι όσα θα βγουν στο φως μέσω της εξεταστικής θα κάνουν κακό στη χώρα, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Τόσο ο ίδιος, πάντως, όσο και σειρά άλλων στελεχών της Ν.Δ. τόνιζαν πως η εξεταστική θα πρέπει να διερευνήσει τα πάντα, από το 1981 έως σήμερα.

«Θα πρέπει να υπάρξει δυνατότητα πλήρους αποκάλυψης του τι ακριβώς συνέβη, γιατί δίνονταν άλλα επίσημα στοιχεία ενώ η πραγματικότητα ήταν διαφορετική», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος (Flash).πηγή καθημερινή