15 Φεβρουαρίου 2010

Παρέμβαση του ΣΙΓΕ στον Υφυπουργό Υγείας

Tο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΙΓΕ συνάντησε τον Υφυπουργό Υγείας κύριο Παπαγεωργίου στις 21 Οκτωβρίου και του επέδωσε το παρακάτω κείμενο σχετικά με τη Θεσμοθέτηση των Υπηρεσιών Γενετικής.
Αθήνα 23η Οκτωβρίου 2008

ΠΡΟΣ : Υφυπουργό Υγείας
κο Παπαγεωργίου

ΘΕΜΑ : Θεσμοθέτηση Υπηρεσιών Γενετικής


Αξιότιμε κε Υφυπουργέ,
Με το παρόν έγγραφο και με αφορμή την συνάντησή μας την 21η Οκτωβρίου, καταθέτουμε τα όσα σας είχαμε υποσχεθεί στο θέμα του θεσμικού πλαισίου των υπηρεσιών ιατρικής γενετικής στην χώρα μας.
Όπως σας αναφέραμε και προφορικά είμαστε πλέον η μόνη χώρα (στην διευρυμένη ΕΕ) που στερείται θεσμικού πλαισίου (συναπτόμενο αρ. 1), παρά το γεγονός ότι η χώρα μας ήταν πρωτοπόρα στην εφαρμογή της ιατρικής γενετικής με ορατά και άμεσα αποτελέσματα για κάθε έλληνα πολίτη.
Δεδομένης της εκθετικής ανάπτυξης των υπηρεσιών γενετικής, της διασύνδεσής της με κάθε νόσημα αλλά και της σημαντικότητας των γενετικών εξετάσεων για την πρόληψη, την διάγνωση αλλά και την θεραπεία νοσημάτων του ανθρώπου, η παράταση του θεσμικού κενού συνιστά ατόπημα της χώρας μας με άμεσες επιπτώσεις στον εκσυγχρονισμό του συστήματος υγείας, την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και την οικονομία της υγείας!
Είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση θεσμοθέτηση του Εργαστηριακού και Κλινικού Γενετιστή, όπως και του Γενετιστή Συμβουλευτή σύμφωνα με τις ομόφωνες αποφάσεις των επιτροπών Γενετικής τoυ ΚΕΣΥ (συναπτόμενο 2), την απόφαση της Ολομέλειας του ΚΕΣΥ (συναπτόμενο 3) και τις προτάσεις του ΣΙΓΕ.
Με βάση τα παραπάνω αλλά και την θετική σας πρόθεση –όπως μας δηλώσατε προφορικά στην συνάντησή μας- στην επίλυση του θεσμικού κενού για τις υπηρεσίες γενετικής, θα πρέπει άμεσα:
Α) Με βάση τις ομόφωνες μεταβατικές διατάξεις των εισηγήσεων να κριθούν και να αναγνωριστούν οι πρώτοι Γενετιστές που λειτουργούν ήδη στις υπηρεσίες Ιατρικής Γενετικής στην χώρα μας.
Β) Να δημιουργηθεί το θεσμικό πλαίσιο έναρξης ειδικότητας για τον Κλινικό και Εργαστηριακό Γενετιστή για το ακαδημαϊκό έτος 2009-10.
Αναμένοντας την απάντησή σας, ο Σύνδεσμός μας -που περιλαμβάνει το σύνολο των επιστημόνων που μετέχουν στις υπηρεσίες γενετικής της χώρας μας- είναι στην διάθεσή του υπουργείου σας για κάθε δυνατή συμβολή μας.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος