4 Φεβρουαρίου 2010

Έργα – δράσεις Ν.Α. Χίου για το περιβάλλον


Σε πρόσφατη τοποθέτηση της, στο πλαίσιο του Νομαρχιακού Συμβουλίου, η κ. Ισαβέλλα Μπουρνιά άσκησε κριτική στη Ν.Α. Χίου για «παντελή έλλειψη» έργων για το περιβάλλον. Θεωρούμε ότι η κριτική αυτή είναι ατεκμηρίωτη και δεν αποδίδει την πραγματικότητα.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου, διαχρονικά, έχει επενδύσει στην προστασία, διαχείριση και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος του Νομού μας, με σειρά έργων και δράσεων όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα:

  • Δίνουμε λύση στο οξύ πρόβλημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στο Νομό μας, έναν παράγοντα σαφούς υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος. Χωροθετήσαμε και μελετήσαμε τους 2 Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στη Βόρεια και στη Νότια Χίο. Ολοκληρώνουμε το ΧΥΤΑ στη Νότια Χίο ενώ είναι έτοιμο για ένταξη στο ΕΣΠΑ το έργο του ΧΥΤΑ της Βόρειας Χίου.
  • Με την τοποθέτηση και λειτουργία Μονάδων Βιολογικών Καθαρισμών σε δεκάδες περιφερειακούς οικισμούς του Νομού αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της ρύπανσης και της διαχείρισης των υγρών αποβλήτων με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο. Πρόκειται για σειρά έργων σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση 1ου βαθμού, τα οποία συνεχίζουμε και επεκτείνουμε. Έχουν ήδη τοποθετηθεί και λειτουργούν Βιολογικοί Καθαρισμοί: στα Αρμόλια, στα Νένητα (δυτικό τμήμα), στα Καρδάμυλα, στη Λαγκάδα, στον Καταρράκτη, στην Καλαμωτη και στο Λιθί. Προγραμματίζεται η τοποθέτηση τους το επόμενο χρονικό διάστημα: στη Βολισσό, στα Μεστά, στην Ελάτα, στα Νένητα (ανατολικό τμήμα), στο Πυργί και στη Συκιάδα.
  • Εργαζόμαστε συστηματικά για την ανάδειξη και προβολή του φυσικού περιβάλλοντος της Χίου. Με την ολοκλήρωση του Βοτανικού Κήπου του Αιγαίου στο Δήμο Ιωνίας, ενός έργου πρωτοποριακού για τα δεδομένα της περιοχής μας. Με τη λειτουργία και τη συντήρηση σε ετήσια βάση των Φυσικών και Ιστορικών Διαδρομών της Χίου ως βασικού παράγοντα για την προώθηση του περιπατητικού τουρισμού, αλλά και την επέκταση τους (υποβολή πρότασης για την αναβάθμιση του συνόλου των διαδρομών και τη δημιουργία της νέας διαδρομής Φα-Λιθί στο πλαίσιο του Interreg IV). Ανακατασκευάζουμε το Ορειβατικό Καταφύγιο στο Βίκι ως παράγοντα προώθησης του ορειβατικού τουρισμού. Υποβάλλαμε προτάσεις στο Interreg IV για την ανάδειξη και ορθή διαχείριση περιοχών ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού και φυσικού κάλλους (π.χ. Κάμπος Χίου).
  • Φροντίζουμε για την προστασία και την ανάδειξη του μνημειακού πλούτου της Χίου, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην προβολή και στην ορθή διαχείριση της αρχιτεκτονικής και φυσικής μας κληρονομιάς (λειτουργία Σπηλαίου Ολύμπων, Ανάδειξη Σπηλαίου Αγίου Γάλακτος, Πύργος Πιτυούς, Ρημόκαστρο κ.ά).

Είναι γεγονός ότι στον τομέα της προστασίας, της ανάδειξης και της αειφόρου διαχείρισης του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος υπάρχει πεδίο και για άλλα έργα και δράσεις. Για το σκοπό αυτό προετοιμαζόμαστε εν όψει της εφαρμογής ειδικών μέτρων του ΕΣΠΑ 2007-2013 και είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις.

Θεωρούμε, ωστόσο, ότι η συνολικά μηδενιστική κριτική που άσκησε η κ. Μπουρνιά στον τομέα αυτό και ισοπεδωτική είναι και δεν συμβάλλει θετικά, στον κοινό στόχο που δεν είναι άλλος από την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής μας.

Από το Γραφείο Τύπου της Ν.Α. Χίου