15 Φεβρουαρίου 2010

Στη Μόσχα για επαφές με τη ρωσική ηγεσία ο Γιώργος Παπανδρέου

Επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, έπειτα από πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Κατά την παραμονή του στη Μόσχα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τον ομόλογό του Βλ.Πούτιν, τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο και με τους προέδρους των δύο σωμάτων της ρωσικής Βουλής, της Κρατικής Δούμας, Μπαρίς Γκριζλόφ, και του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, Σεργκέι Μιρόνοφ.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών του κ. Παπανδρέου αναμένεται να βρεθεί το σύνολο των διμερών σχέσεων, με έμφαση στα εκκρεμή ενεργειακά σχέδια μεταξύ των δύο χωρών, καθώς η Μόσχα επιθυμεί να ξεκαθαρίσει την κατάσταση με τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

Συνομιλίες με Μεντβέντεφ-Πούτιν

Το ενδιαφέρον της Μόσχας παραμένει ενεργό για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream», ο νοτιότερος κλάδος του οποίου θα διέρχεται από την Ελλάδα και θα καταλήγει στην Ιταλία.

Επί τάπητος θα τεθεί, επίσης, η ανανέωση της συμφωνίας για την προμήθεια φυσικού αερίου που λήγει το 2016, για την οποία οι σχετικές διαπραγματεύσεις αναμένεται να ενταθούν. Θα εξεταστούν, δε, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα που απασχολούν τις ελληνορωσικές σχέσεις, όπως το Κυπριακό.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ