10 Φεβρουαρίου 2010

ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΧΙΟΥ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΠΕΒΑΛΕ ΠΡΟΣΤΙΜΟ 50.000 €, ΕΠΕΙΔΗ ΕΚΡΙΝΕ ΩΣ ΑΝΕΠΑΡΚΗ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Δ/ΝΤΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ

ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΧΙΟΥ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΠΕΒΑΛΕ ΠΡΟΣΤΙΜΟ 50.000 €, ΕΠΕΙΔΗ ΕΚΡΙΝΕ ΩΣ ΑΝΕΠΑΡΚΗ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Δ/ΝΤΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΤΟΥ «ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟΥ»


«Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται» για τον συμπατριώτη μας, δημοσιογράφο στην Αθήνα, Κώστα Μαρδά. Με ομόφωνη απόφαση το Εφετείο Σύρου τον απαλλάσσει από την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης δια του Τύπου κατά του γιατρού του Νοσοκομείου Χίου Γιώργου Καρπουζλή.Το Εφετείο ακυρώνει την απόφαση του Πρωτοδικείου Χίου, το οποίο του είχε ρίξει «καμπάνα» 50.000 ευρώ γιατί χαρακτήρισε τον διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής «γιατρό - φάντασμα». Η απόφαση - σταθμός για την ελευθερία του Τύπου, που αφορά όχι μόνο το νησί μας, αλλά και όλη τη χώρα, «φέρνει τα πάνω κάτω» και όχι μόνο αθωώνει τον Κ. Μαρδά, αλλά και αναγκάζει το γιατρό να του πληρώσει όλα τα δικαστικά έξοδα. Το Εφετείο με την απόφασή του αυτή στέλνει ένα μήνυμα στήριξης και σε μας εδώ, σ’ αυτή την ακριτική γωνιά, που παλεύουμε για να βελτιωθούν οι συνθήκες παροχής υγείας του νοσοκομείου και αντιμετωπίζουμε την τρομοκρατία των αγωγών με τα εξοντωτικά πρόστιμα, επειδή απλώς ασκούμε το δικαίωμα κριτικής.Ο Κώστας Μαρδάς στις 18 Αυγούστου 2007 δημοσίευσε στην «Αλήθεια» και τις επόμενες ημέρες σε άλλες τοπικές εφημερίδες («Δημοκρατική», 20-8-2007 και «Πολίτης», 21-8-2007) επιστολή διαμαρτυρίας κατά του διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής Γιώργου Καρπουζλή καταγγέλλοντάς τον για ουσιαστική απουσία από τα διευθυντικά του καθήκοντα.

Ο γιατρός θεώρησε την επιστολή συκοφαντική και υπέβαλε κατά του δημοσιογράφου αγωγή απαιτώντας από αυτόν 80.000 ευρώ ως αποζημίωση για προσβολή της προσωπικότητάς του και φυλάκισή του αν δεν του έδινε τα λεφτά.Τον Ιανουάριο του 2009 το Πρωτοδικείο Χίου, με πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Μακρή, εισηγήτρια τη Μαρία Κωτούλα και μέλος την Ιωάννα Πάλλα, έκανε ομόφωνα δεκτή την αγωγή καταδικάζοντας το δημοσιογράφο να πληρώσει στο γιατρό 50.000 ευρώ.

Μάρτυρες κατά του δημοσιογράφου κατέθεσαν οι γιατροί του νοσοκομείου Γ. Μαλακός και Γ. Γενικόπουλους, ο ιδιώτης γιατρός Α. Μιχαηλίδης και ο νοσηλευτής Γ. Κουτσοδόντης.

Δικηγόρος του γιατρού ήταν ο Σταύρος Καρίβαλης.Μάρτυρες υπέρ του δημοσιογράφου κατέθεσαν οι γιατροί του νοσοκομείου Σπ. Γανιάρης, Γ. Γιαννούλος, ο ιδιώτης γιατρός και βουλευτής του νομού μας Γ. Κοσμίδης, ο οικονομολόγος Γιώργος Τσούρος και η Δέσποινα Ψάλτη.Δικηγόρος του δημοσιογράφου ήταν η Μαρία Γιαννάρα.

Το Πρωτοδικείο βρήκε την επιστολή όχι μόνο συκοφαντική , αλλά θεώρησε ακόμη και τα αληθή στοιχεία της ως εξυβριστικά. Η πρωτόδικη απόφαση ανέφερε ότι «προσβλήθηκε η τιμή και η υπόληψη του ενάγοντος, ο οποίος συκοφαντήθηκε ως επαγγελματίας και ως άνθρωπος, παρουσιαζόμενος στην τοπική κοινωνία ως γιατρός που αποφεύγει να ανταποκριθεί στα επαγγελματικά του καθήκοντα και είναι ανύπαρκτος». Για τον εναγόμενο ισχυριζόταν ότι «μετέφερε αναληθείς πληροφορίες αβασάνιστα και διατύπωσε ατεκμηρίωτες απόψεις» και ότι «ο τόνος τού δημοσιεύματός του ήταν απαξιωτικός».

Ο γιατρός υπέβαλε αντέφεση επιμένοντας στην απαίτησή του για το ποσό των 80.000 ευρώ, με παράλληλη αίτηση για φυλάκιση του δημοσιογράφου ώστε να εξαναγκασθεί να του δώσει το ποσό με τόκο.

Ο δημοσιογράφος, στην έφεσή του προς το Εφετείο, με συνηγόρους του τη Μαρία Γιαννάρα και το δικηγόρο Αθηνών Σέφη Αναστασάκο, επικαλέσθηκε νέα στοιχεία τα οποία έλαβε μετά από εισαγγελική έγκριση:Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονται στην έφεση, ο Κώστας Μαρδάς κατέθεσε στο εφετείο τα εξής:

- Έγγραφη επίπληξη του διοικητή του νοσοκομείου προς το γιατρό καθώς και απόφασή για στέρηση κατά 50% του μισθού του το μήνα Φεβρουάριο 2008 επειδή, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις που του έκανε να αφαιρέσει το κουδούνι έξω από το γραφείο του, το οποίο παρανόμως είχε τοποθετήσει, αυτός αρνήθηκε.

- Έγγραφη αναφορά του διοικητή κατά του γιατρού προς τον επικεφαλής της Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιά και Αιγαίου με την οποία ζητούσε την πειθαρχική δίωξή του σημειώνοντας: «Ο κ. Καρπουζλής έρχεται το πρωί κατά τις 8.30 και χώνεται στο γραφείο του, που για να εισέλθεις πρέπει να χτυπήσεις το κουδούνι το οποίο έχει κατά παράβαση όλων των κανόνων τοποθετήσει, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας του εκεί βλέπει τηλεόραση και δεν εξετάζει ασθενείς, με αποτέλεσμα να αποτελεί ξένο σώμα προς την κλινική και το νοσοκομείο».

- Πόρισμα της ένορκης διοικητικής έρευνας που διενήργησε ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου Σεττάκης, ο οποίος, ύστερα από εξέταση γιατρών και νοσηλευτών της Παθολογικής κλινικής, τονίζει:«Ο κ. Καρπουζλής είναι ωσεί παρών στην Παθολογική κλινική.

Άλλοι από μικρή φοβία γιατί είναι προϊστάμενός τους, άλλοι με προσπάθεια απόκρυψης και άλλοι χωρίς περιστροφές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο εν λόγω ιατρός δεν τηρεί τον όρκο που έδωσε εντασσόμενος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Συνεκτιμώντας όλα τα παραπάνω στοιχεία και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Εφετείο Σύρου, με τελεσίδικη, παμψηφεί απόφασή του, που δημοσιεύθηκε την περασμένη βδομάδα, ακύρωσε την απόφαση του Πρωτοδικείου Χίου δικαιώνοντας το δημοσιογράφο.

ANAΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΑΛΗΘΕΙΑ