26 Φεβρουαρίου 2010

Στη Βουλή το αίτημα της ΝΔ για Εξεταστική για την οικονομία από το 1981


το πρωί της Παρασκευής στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Φίλιππο Πετσάλνικο το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, που θα διερευνήσει τα δημοσιονομικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας από το 1981 και μετά.

Στο κείμενο που κατατέθηκε, και με αφορμή το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για σύσταση επιτροπής που θα διερευνήσει την πενταετία 2004-2009, η ΝΔ κατηγορεί το κυβερνών κόμμα για λαϊκισμό, προχειρότητα, κομματικό ρεβανσισμό και προκλητική πολιτική ανευθυνότητα.

«Η Νέα Δημοκρατία, μακριά από λαϊκισμούς και κομματικές σκοπιμότητες, στήριξε και στηρίζει αποφάσεις που βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση για την έξοδο από την οικονομική κρίση, ενώ καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για το συμφέρον του τόπου, τις αναγκαίες αναπτυξιακές ανάσες, τη συγκράτηση της ανεργίας. Η Νέα Δημοκρατία θεωρούσε και θεωρεί ότι το σημερινό οικονομικό και κοινωνικό διακύβευμα για τον τόπο απαιτεί, πρωτίστως, κλίμα συνεννόησης και συναίνεσης. Απαιτεί τη μεγαλύτερη δυνατή συνένωση δυνάμεων και προσπαθειών σε κοινή γραμμή» αναφέρουν οι βουλευτές της ΝΔ, κατηγορώντας την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ πως «ακολουθώντας νοοτροπίες και πρακτικές του παρελθόντος τους, κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση».

Σχολιάζοντας την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, κάνουν λόγο για «χαρακτηριστικό δείγμα ανευθυνότητας», που στοχεύει «στη συσκότιση και την απόκρυψη της αλήθειας».

Η ΝΔ κατηγορεί το κυβερνών κόμμα και την κυβέρνηση ότι προεκλογικά «είπαν ψέματα στον ελληνικό λαό και έδωσαν αφειδώς υποσχέσεις» αν και γνώριζαν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, και πως «επί τέσσερις μήνες -όταν η σημερινή συγκυρία δεν επιτρέπει να χαθεί ούτε μια ημέρα- δεν πήραν κανένα επαρκές και αποτελεσματικό μέτρο, για την αντιμετώπιση της κρίσης, παρά τις αυστηρές συστάσεις των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η ΝΔ ζητά «να αναδειχθούν οι πραγματικές αιτίες που οδήγησαν, διαχρονικώς και, συγκεκριμένα, από το 1981 -από την είσοδο, δηλαδή, της Χώρας στην τότε ΕΟΚ- την Οικονομία μας στη σημερινή κατάσταση, τόσο ως προς τα δημοσιονομικά μεγέθη, όσο και ως προς την ποιότητα των δημοσιονομικών στοιχείων».

Ως προς την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, η ΝΔ αναφέρει πως «τη δεκαετία του 1980, αναπτύχθηκαν έντονες δημοσιονομικές ανισορροπίες και ακολουθήθηκε μια επεκτατική πολιτική με αποτέλεσμα την εκρηκτική διόγκωση του δημοσίου χρέους. Αυτές οι δημοσιονομικές επιλογές εκείνης της περιόδου επιβάρυναν και επιβαρύνουν, ακόμη και σήμερα, την ελληνική οικονομία».

Επισημαίνει, επίσης, πως στη δεκαετία του '80 «το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης ήταν, κατά μέσο όρο, 12,9% του ΑΕΠ, κάτι που ποτέ προηγουμένως δεν είχε συμβεί στην Ελλάδα, για τόσο μεγάλο διάστημα και που, φυσικά, δεν έχει επαναληφθεί έκτοτε».

Σύμφωνα με τη ΝΔ «αυτά τα τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα οδήγησαν στην έκρηξη του δημοσίου χρέους, από το 22% το 1980 στο 71% το 1990».

Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει πως «από το 1990, ξεκίνησε μια συστηματική προσπάθεια αντιμετώπισης των ανισορροπιών και στρεβλώσεων της ελληνικής οικονομίας» και ότι «η Ελλάδα υιοθέτησε ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων με στόχο την ονομαστική σύγκλιση και έκανε συγκεκριμένα βήματα απελευθέρωσης της οικονομίας».

Αναφέρεται, ακόμα, πως η «εκρηκτική αύξηση στα χρέη των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών και των αγροτικών συνεταιρισμών», κατά τη δεκαετία του '80, εντάχθηκε στο επίσημο δημόσιο χρέος μεταγενέστερα, στις αρχές της δεκαετίας του 1990» με αποτέλεσμα να ανέλθουν «οι εγγυήσεις του Δημοσίου για δάνεια από ιδιωτικές, δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης το 1989 στο 32% του ΑΕΠ και τα επόμενα 3 χρόνια, περίπου, οι μισές -από αδυναμία εξυπηρέτησής τους- κατέπεσαν εκτοξεύοντας το χρέος στο 110% του ΑΕΠ».

Σύμφωνα με τη ΝΔ «μετά την περίοδο 1990-1993, το ποσοστό του δημοσίου χρέους ως προς το ΑΕΠ σταθεροποιήθηκε».

Η ΝΔ τονίζει πως οι κυβερνήσεις της «κατάφεραν να μειώσουν το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, μέχρι το ξέσπασμα της διεθνούς κρίσης» και ότι «η πραγματικότητα δείχνει ότι, ως τα τέλη του 2007, τόσο τα δημοσιονομικά ελλείμματα, όσο και το δημόσιο χρέος μειώθηκαν σημαντικά, ως ποσοστό του ΑΕΠ».

Όσον αφορά την περίοδο μετά το 2008, η ΝΔ υποστηρίζει πως η διερύνση των ελλειμμάτων και του χρέους διευρύνθηκαν, λόγω της οικονομικής κρίσης, που επηρέασε «ακόμα και χώρες που το 2007 είχαν δημοσιονομικά πλεονάσματα και χαμηλό χρέος».

Υπογραμμίζεται, επίσης, πως περίπου 70 δισ. ευρώ από τα 80 δισ. ευρώ που αυξήθηκε το δημόσιο χρέος στην περίοδο 2004-2008, «χρησιμοποιήθηκαν για να αποπληρωθούν υποχρεώσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ (πληρωμές για τόκους, εξοπλιστικές δαπάνες, χρέη νοσοκομείων και υποχρεώσεις στην κοινωνική ασφάλιση).

Ως προς την ποιότητα των δημοσιονομικών στοιχείων, η Νέα Δημοκρατία αναφέρει πως από τις αρχές του 2002, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο άρχισε να προειδοποιεί ότι η κυβέρνηση έκρυβε επιβαρύνσεις στον Κρατικό Προϋπολογισμό, ενώ αμφιβολίες για την ποιότητα των δημοσιονομικών στοιχείων είχε εκφράσει την ίδια χρονιά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ και η Eurostat επανέλαβε τις επιφυλάξεις της το 2004.

Η ΝΔ κατηγορεί, επίσης, την κυβέρνηση για αποφάσεις «που επιβάρυναν το έλλειμμα του 2009», όπως η επιβολή έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις και στα ακίνητα για να δοθεί η ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης στα χαμηλά εισοδήματα, η αναστολή εφαρμογής μέτρων, όπως η ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους χώρους, ο φόρος στα λαχεία, το Ξυστό και η έκτακτη εισφορά στα «επαγγελματικά» σκάφη αναψυχής, η μεταφορά εσόδων από το ΕΤΑΚ του 2009 στο 2010, η αύξηση της επιστροφής φόρων το 2009 και η αύξηση των πληρωμών για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το τελευταίο τρίμηνο του 2009, χωρίς όμως να πραγματοποιηθούν σχετικές πληρωμές τον εφετινό Ιανουάριο.

Newsroom ΔΟΛ