Αυτό προκύπτει ανενδοιάστως από το περιεχόμενο "επιστολής" του πρυτάνεως κ. Α. Τρούμπη (που κατά τρόπο πομπώδη και αντιδεοντολογικό εδώ και μία εβδομάδα προαναγγέλλεται), προς τον βουλευτή Δωδ/νήσου και καθηγητή καρδιολογίας κ. Δημ. Κρεμαστινό, την οποίαν χαρακτηρίζει συντεχνιακή κι όχι επιστημονική αντίληψη!
Αυτό και μόνο νομιμοποιεί τον δωδ/κό λαό να απορρίψει με αγανάκτηση την επιστολή προς τον κ. Δημ. Κρεμαστινό, γιατί στην ουσία προς αυτόν απευθύνεται και όχι προς τον Δωδ/νήσιο βουλευτή. Δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά που αποδεικνύει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου τα αντιδωδ/κά του αισθήματα, αφού πρόκειται περί παθογενείας. Περιττό να τονισθεί ότι Ρόδιοι ήταν αυτοί που αγωνίσθηκαν για να γίνει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και όχι οι αξιότιμοι κύριοι καθηγητές ή άλλες περιοχές της χώρας.
Ας χαμηλώσουν, λοιπόν, τους τόνους, και ας παύσουν να προκαλούν τα αισθήματα του ροδιακού λαού. Και πάνω απ' όλα να καταλάβουν ότι ζούμε σε μία δημοκρατική χώρα όπου είναι ελεύθερη η διακίνηση των ιδεών, ακόμα και εκείνων που δεν μας αρέσουν. Το "αλάθητο" του ΠΑΠΑ ούτε το έχει κανένας ούτε νομιμοποιείται για να το διεκδικήσει.
Στην προς Κρεμαστινό επιστολή αναφέρονται τα εξής:
Κύριε Καθηγητά,
Σας αποστέλλω την παρούσα επιστολή, κατόπιν της -δυστυχώς, με μεγάλη καθυστέρηση και μέσω τρίτων- ενημέρωσης μου περί των προτάσεων σας προς το ΥΠΔΜΘ καθώς και των δηλώσεων-εκτιμήσεων σας επί της ακαδημαϊκής ποιότητας και προοπτικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Θεωρώ υποχρέωση ειλικρινείας προς εσάς, την ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Αιγαίου αλλά και τις τοπικές κοινωνίες του Αιγαίου, να δηλώσω την αρνητικότατα φορτισμένη απορία μου για τις ανωτέρω ενέργειες και εκτιμήσεις. Βεβαίως, επί του συνόλου των διαθέσιμων στοιχείων και πληροφοριών επί χειρισμών, προτάσεων, δηλώσεων και εκτιμήσεων θα τοποθετηθεί η Σύγκλητος του Ιδρύματος στην επομένη συνεδρίαση της, κατόπιν της εισαγωγής του θέματος στην Ημερήσια Διάταξη της από τον Πρύτανη.
Πλην όμως, αδυνατώ, ως Πρύτανης, να αντιληφθώ αρκετά σημεία στην όλη αυτή διαδικασία που ενεργοποιήσατε και η οποία ταράσσει το Ιδρυμα, προκαλεί ήδη τοπικούς τριγμούς και αδυνατίζει τις συλλογικές προσπάθειες μας υπέρ του μεγάλου, δημοσίου Πανεπιστημίου στο Αρχιπέλαγος.
Για παράδειγμα, είναι δυνατό να εκπέμπονται κρίσεις περί του Πανεπιστημίου μας ως Ιδρύματος που "μοιράζει πτυχία ανεργίας", είναι, άραγε, ακαδημαϊκά δεοντολογικό να προτείνεται "δημιουργία Επιτροπής επιφανών Δωδεκανήσιων που θα σχεδιάσει την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου", είναι πολιτικά λογικό να διατυμπανίζεται ότι ο «πολιτικαντισμός δημιουργεί τμήματα όπου να'ναι», κ.ο.κ.; Πώς αγνοείται το γεγονός ότι ανάλογες διατυπώσεις πλήττουν το κύρος και την προσπάθεια ανάδειξης ενός μεγάλου περιφερειακού Πανεπιστημίου, όταν με μόνο όπλο την καινοτομία και το κύρος των σπουδών σε αυτό, σε μια σύγχρονη κοινωνία της γνώσης, επιχειρεί να εδραιωθεί περαιτέρω στην Ελλάδα των κολλεγίων και των ΙΕΚ; Πώς ευτελίζεται ο ρόλος των Κοσμητειών και της Συγκλήτου στον ακαδημαϊκό σχεδιασμό ανάπτυξης και προγραμματισμού στον προδιαγεγραμμένο ρόλο τους; Πώς αγνοείται το ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός -όχι ο ακαδημαϊκός σχεδιασμός- του Πανεπιστημίου του Αρχιπελάγους είναι αμιγώς πολιτικός, ακολουθεί τη στρατηγική εντολή που διατυπώθηκε δια Προεδρικών Διαταγμάτων από τον Α. Παπανδρέου (1984), του Υπουργικού Συμβουλίου επί Κ. Σημίτη (2002-3) και της Συγκλήτου μας υπό τον Πρύτανη Θ. Λέκκα (1998);
Κύριε Καθηγητά,
Σε προσωπικό επίπεδο, παραλάβατε δημόσια επιστολή μου ως υποψήφιος βουλευτής Νομού του Αιγαίου πριν από τις πρόσφατες εκλογές, με την οποία σας προσκαλούσα να τοποθετηθείτε επί του ζητήματος της στρατηγικής ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στα επόμενα χρόνια. Κύριος άξονας της στρατηγικής αυτής ήταν -και είναι- η συμμετρική ή ισόρροπη ανάπτυξη του Ιδρύματος μας στο γεωγραφικό χώρο του Ν. Αιγαίου, μέσω δράσεων, ακαδημαϊκά αναγκαίων, διπλασιασμού της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών της ΠΜ Ρόδου, κατά της αποφάσεις της εκεί Κοσμητείας, της ίδρυσης της Σχολής Επιστημών Υγείας στην Κώ, κατά τις εισηγήσεις επιτροπής ειδικών ακαδημαϊκών υψηλού επιπέδου, της δημιουργίας δευτέρου τμήματος μηχανικών στη Σύρο, κ.λπ. Αντί απαντήσεως, το Πανεπιστήμιο μας φαίνεται να παραλαμβάνει πρόταση είτε διασπάσεως του σε Πανεπιστήμιο Αιγαίου (ήτοι Β. Αιγαίου) και σε Πανεπιστήμιο Δωδεκανήσου είτε πρόταση περί δημιουργίας και δευτέρου μονοεδρικού Πανεπιστημίου στη Ρόδο. Πέραν του ότι δεν διαπίστωσα, τα τελευταία έτη, ουδεμία υποστήριξη εκ μέρους σας, υπέρ της δομής του Ευρω-Μεσογειακού Πανεπιστημίου που παλεύουμε δύο χρόνια να εγκαταστήσουμε στη Ρόδο, δημιουργείται στα τοπικά ΜΜΕ, η εντύπωση ότι "κακοί πρυτάνεις", π.χ. Λέκκας, Κάτσικας ή Τρούμπης, εμποδίζουν την ακαδημαϊκή ανάπτυξη στο Αιγαίο. Είμαι βέβαιος ότι θα προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε η στρεβλή αυτή εικόνα να απαλειφθεί. Ο στρεβλός τοπικισμός μπορεί προς στιγμή να χαϊδεύει ώτα, αλλά πάντα είναι κακός σύμβουλος σε ακαδημαϊκά θέματα.
Με τη βεβαιότητα ότι ο ακαδημαϊσμός προηγείται παντός άλλου θέματος, αναμένω, με ελπίδα, τις απαραίτητες διευκρινήσεις εκ μέρους σας, προς τα ΜΜΕ τουλάχιστον, ώστε να δοθεί άμεσο τέλος στις παρερμηνείες των προθέσεων σας. Αντιλαμβάνεσθε, λέγω δε τούτο με απόλυτο σεβασμό, ότι δεν αξίζει, μετά την περίλαμπρο ακαδημαϊκή διαδρομή σας, να συνταυτίζεται η προσπάθεια σας υπέρ της παιδείας στο Αιγαίο με φημολογούμενες, δικαίως ή αδίκως, ιδιοτελείς ατομικές προθέσεις, ακόμα και εντός του Ιδρύματός μας.
Φιλικά,
Καθηγητής Ανδρέας
Ι. Τρούμπης
Πρύτανης