3 Ιανουαρίου 2010

Βάζουν χέρι στο Αιγαίο και μέσω της FRONTEX οι Τούρκοι


http://greeknation.blogspot.com/2010/01/frontex.html
Την Frontex χρησιμοποιεί η ΤΟΥΡΚΙΑ για να παγιώσει τις θέσεις της στο Αιγαίο. Η Τουρκία συζητά με τον FRONTEX (Ευρωπαϊκός Οργανισμός που επιτηρεί τα σύνορα για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης) για την συμμετοχή της στις επιχειρήσεις του FRONTEX στο Αιγαίο. Στις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, η γειτονική χώρα έχει συνδέσει την ενεργοποίηση σύμβασης για την επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών (την οποία έχει ήδη υπογράψει, αλλά αρνείται να εφαρμόσει) με το θέμα όπου αμφισβητεί τα ελληνικά σύνορα. Οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού FRONTEX, προκειμένου να επιτύχουν μια συμφωνία επαναπροώθησης των λαθρομεταναστών και με δεδομένο ότι η χώρα μας μέχρι σήμερα δεν είχε ενδιαφερθεί να συμμετέχει ενεργά με στελέχη στα κέντρα λήψεως των αποφάσεων του Οργανισμού, διαπραγματεύονται αυτά τα δύο θέματα παράλληλα. Οι Ευρωπαίοι ουσιαστικά δεν αντιλαμβάνονται -εκτός κι αν υπάρχει πρόθεση, κάτι το οποίο όμως δεν διαφαίνεται- ότι η Τουρκία εκμεταλλεύεται τον Οργανισμό για να παγιώσει γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο.

Το «καμπανάκι» κινδύνου σήμανε στο τέλος Νοεμβρίου ο ευρωβουλευτής…του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου Νίκος Χουντής, προκαλώντας συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Εκεί η Σουηδή υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Μάλμστρομ αποκάλυψε ότι η Σουηδική Προεδρία βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την Τουρκία, ώστε αυτή να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις του FRONTEX. Άμεσα ο κ. Χουντής ενημέρωσε με επιστολή του τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Δρούτσα, εκφράζοντας την ανησυχία του για το περιεχόμενο των συζητήσεων, καθώς η τουρκική πλευρά αμφισβητεί τα ελληνικά σύνορα. Ζήτησε, μάλιστα, ενημέρωση για το πόσο έχουν προχωρήσει αυτές οι συζητήσεις και για το περιεχόμενό τους, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει λάβει κάποια απάντηση. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος προφανώς έχει πλήρη γνώση των θεμάτων που θέτουν οι Τούρκοι, έχει δηλώσει με νόημα πως η συμφωνία Τουρκίας - FRONTEX δεν έχει ακόμα υπογραφεί και διαβεβαίωσε πως «εάν στη συμφωνία δεν υπάρχει η ρητή αναφορά ότι η Ελλάδα αποτελεί το εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε μια τέτοια συμφωνία». Ωστόσο, η δήλωσή του τα Χριστούγεννα ήταν ήξεις αφήξεις, καθώς έκανε αναφορά μόνο στο σκέλος της συμφωνίας επανεισδοχής λαθρομεταναστών και όχι στο θέμα των συνόρων: «Είμαστε υπέρ της υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ FRONTEX και Τουρκίας, με την προϋπόθεση βέβαια ότι, επιτέλους, θα υπάρξει από την πλευρά της η συμμόρφωση στις συμφωνίες που έχουν υπογράψει τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά. ΓΙΑ τη σύναψη οποιασδήποτε συμφωνίας μεταξύ ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού και μίας τρίτης χώρας, θα πρέπει να έχει πάρει πολιτική έγκριση το κείμενο της συμφωνίας.
Ωστόσο, η διαμόρφωση από πλευράς του Οργανισμού της πρότασης για το κείμενο της συμφωνίας και οι τεχνικές λεπτομέρειες που πιθανώς περιγράφονται εκεί αποτελούν τη βάση της συζήτησης σε πολιτικό επίπεδο. Συνεπώς, η στάση που θα κρατήσει η χώρα μας στις όποιες συζητήσεις γίνονται στο πλαίσιο του FRONTEX έχει αποφασιστική σημασία για τη διασφάλιση των εθνικών μας θεμάτων. Ανησυχίες για πιθανή συμμετοχή της Τουρκίας στο επιχειρησιακό σκέλος έχουν εκφράσει στελέχη του Λιμενικού Σώματος που έχουν γνώση των συζητήσεων και έχουν ήδη αποστείλει έγγραφα στους αρμόδιους υπουργούς, επισημαίνοντας τους κινδύνους που κρύβει η τουρκική πρόταση.
Έχουν αναφέρει, για παράδειγμα, ότι, αφού η Τουρκία διεκδικεί την αρμοδιότητα έρευνας και διάσωσης στο μισό Αιγαίο, ενδεχόμενη συμμετοχή της τουρκικής ακτοφυλακής σε επιχειρήσεις διάσωσης θα δημιουργήσει προβλήματα, καθώς θα αμφισβητούνται τα ελληνικά σύνορα. Πρότειναν, μάλιστα, να εφαρμοστεί πιλοτικό πρόγραμμα επιχειρησιακής συμμετοχής της Τουρκίας στα χερσαία σύνορα (επιχείρηση SATUR) και ύστερα από αξιολόγηση από τον Οργανισμό να επεκταθεί στα θαλάσσια σύνορα (επιχείρηση POSEIDON).
Ιδιαίτερα ανήσυχοι για το θέμα της έρευνας και διάσωσης σε ενδεχόμενη συμμετοχή της Τουρκίας σε επιχειρήσεις του FRONTEX είναι και στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Με απόρρητο έγγραφό τους προς τα αρμόδια υπουργεία, έχουν καταγράψει τους ενδεχόμενους κινδύνους. Μάλιστα, χαρακτηρίζουν τις συζητήσεις ως «δούρειο ίππο», για να επιτύχει η Τουρκία συνδιαχείριση στο Αιγαίο. Το θέμα της συμμετοχής της Τουρκίας σε επιχειρήσεις του FRONTEX φαίνεται να προέκυψε ουσιαστικά στο μέσον των συζητήσεων και μετά τη δογματική επιμονή της Άγκυρας να αρνείται την ενεργοποίηση των συμφωνιών επανεισδοχής λαθρομεταναστών που έχει υπογράψει. Αυτό προκύπτει από τη μελέτη των συμπερασμάτων της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα, στο κείμενο των συμπερασμάτων του Ιουνίου αναφέρεται ότι «η αποτελεσματικότητα των συμφωνιών επανεισδοχής της ΕΕ πρέπει να ενισχυθεί, ως μέρος της συνολικής εξωτερικής πολιτικής της. Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τις συμφωνίες επανεισδοχής με τις κύριες χώρες καταγωγής και διέλευσης, όπως η Λιβύη και η Τουρκία, αποτελεί προτεραιότητα». Οι συνομιλίες, όμως, διακόπηκαν και άρχισαν εκ νέου πριν από τον Οκτώβριο, όπου η Τουρκία συνέδεσε τις συμφωνίες επανεισδοχής λαθρομεταναστών με το θέμα της συμμετοχής της στις επιχειρήσεις. Αποτέλεσμα ήταν στο κείμενο των συμπερασμάτων της προεδρίας τον περασμένο Οκτώβριο να αναφέρεται η ικανοποίηση της προεδρίας «για την έναρξη του ενισχυμένου διαλόγου σε θέματα μετανάστευσης μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας» και «να ζητείται να ληφθούν ταχέως συγκεκριμένα μέτρα, ιδίως όσον αφορά την επανεισδοχή και τον έλεγχο των συνόρων»