...με Θεόφιλο και στο βάθος …Ειρηναίος. Οι νέες παραχωρήσεις εκτάσεων του Πατριαρχείου και τα ερωτηματικά. Τι λέει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών;
Από τον Π. Ζαρκαδα
Η ειρηνική και χαρμόσυνη ατμόσφαιρα έξω από τον προαύλιο χώρο του Ναού της Γέννησης στην Βηθλεέμ ανήμερα τα Χριστούγεννα διαταράχθηκε από τις οργισμένες φωνές των παρισταμένων Αράβων πιστών που διαμαρτύρονταν ότι το Πατριαρχείο «δεν είναι θρησκευτικό - πνευματικό κέντρο αλλά μεσιτικό γραφείο και χρηματοπιστωτικό ίδρυμα».
Η αιτία που προκάλεσε αυτή τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ήταν μια ανακοίνωση ασύμβατη της αποστολής αλλά και της ιστορίας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων με την οποία παραδέχεται συμφωνία ανάπτυξης της γης που κατέχει στην περιοχή Ταλπιότ της Δυτικής Ιερουσαλήμ με «μία από τις καλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες […] με επιτεύγματα στον χώρο, ιδιαίτερα στην μετατροπή χαρακτηρισμού οικοπέδων»!
Η τελευταία αναφορά έχει ειδικό βάρος γιατί όπως διευκρινίζει ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης κ. Αρίσταρχος τα παραχωρηθέντα 71 στρέμματα αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο απαλλοτρίωσης από τον Δήμο της Ιερουσαλήμ και προκειμένου να δημιουργηθούν «χώροι πράσινου» ο τωρινός επικεφαλής της αγιοταφιτικής αδελφότητας κ. Θεόφιλος τα εκχώρησε στον όμιλο Σράγα Μπιράν (εβραϊκών συμφερόντων) με την υποχρέωση «να αποκτηθεί άδεια δόμησης» με...
στόχο την «ανέγερση 1000 τουλάχιστον διαμερισμάτων», κάτι που σημαίνει νέοι «νόμιμοι» οικισμοί στη Δυτική Όχθη και ταυτόχρονα μια αργή, σταθερή και αθέατη διαδικασία κατακερματισμού της παλαιστινιακής γης.
Για να δείξει μάλιστα η διοίκηση του Πατριαρχείου ότι η συναλλαγή με τον εβραϊκό όμιλο Σράγα Μπιράν ήταν μονόδρομος ισχυρίζεται ότι πρώτος ο Πατριάρχης Ειρηναίος παραχώρησε το δικαίωμα αξιοποίησης της γης Ταλπιότ στην επίσης εβραϊκή εταιρεία «Μπάρα».
Εύλογα, προκύπτουν τα ερωτήματα.
Εάν ο κ. Θεόφιλος κατακρίνει τον κ. Ειρηναίο για την πραγματική ή μη - συμφωνία του με μια εταιρεία, γιατί πράττει το ίδιο με μια άλλη εταιρεία; Και γιατί επίσης στην σχετική ανακοίνωση δεν προσκομίζεται κάποιο αποδεικτικό στοιχείο που να επιβεβαιώνει την ύπαρξη ενός συμβολαίου αποκλειστικά μεταξύ Ειρηναίου και της εταιρείας Μπάρα για οικοδόμηση της Ταλπιότ;
Η ανάμειξη και πάλι του Ειρηναίου - Βαβύλη - Παπαδήμα για να δικαιολογηθεί το ξεπούλημα προκαλεί θυμηδία. Το ίδιο και τα μεγέθη που τα συμβαλλόμενα μέρη (Θεόφιλος- Σράγα Μπιράν) ανακοινώνουν πως θα χτιστούν.
Προσέξτε! 1000 τουλάχιστον (δηλαδή ίσως και περισσότερα) διαμερίσματα, με συνολική έκταση οικοδόμησης που ανέρχεται σε 12.000 τετραγωνικά μέτρα δηλαδή μέσος όρος 12 τετραγωνικά μέτρα κάθε διαμέρισμα! Απίστευτο;
Φυσικά δεν μας εκπλήσσει καθόλου η στρεβλή εικόνα καταπώς βολεύει και εξυπηρετεί τους πρωταγωνιστές της συμφωνίας.
Σαράντα χρόνια όμως με απαλλοτριώσεις εδαφών, με νερά που εκτρέπονται προς τις πισίνες των εβραίων εποίκων, με τις ελιές των παλαιστινίων χωρικών να ξεριζώνονται από τους εξτρεμιστές εποίκους, με ουρές ατέλειωτες στα μπλόκα του στρατού, το επιθετικό business plan του Θεόφιλου είναι πλήρως συνυφασμένο με την απόλυτη αδιαλλαξία του σκληρού εθνικιστή Μπενιαμίν Νετανιάχου να επαυξήσει τους ήδη υπάρχοντες οικισμούς στη Δυτική Όχθη.
Υπενθυμίζεται ότι στις 17/11/2009 το Υπουργείο Εσωτερικών του Ισραήλ έδωσε άδεια για την ανέγερση 900 νέων κατοικιών στη συνοικία Γκίλο που βρίσκεται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ εν μέσω διεθνών αντιδράσεων για τον ισραηλινό εποικισμό. Η ισραηλινή κυβέρνηση, εντούτοις, απέρριψε τις διαμαρτυρίες των ηγετών της διεθνούς κοινότητας, επαναλαμβάνοντας ότι η επέκταση της συνοικίας Γκίλο αποτελεί «τεχνικό ζήτημα» των δημοτικών αρχών της πόλης και όχι της πολιτικής του Μπενιαμίν Νετανιάχου.
«Πιστεύω ότι η ανέγερση επιπλέον κατοικιών δεν συμβάλλει στην ασφάλεια του Ισραήλ», τόνισε ο κ. Ομπάμα με συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox. «Νομίζω, ακόμα, ότι η επέκταση των εποικισμών αποκαρδιώνει τον παλαιστινιακό λαό κατά τρόπο επικίνδυνο», συνέχισε ο ίδιος.
Στον αντίποδα της διαπίστωσης του προέδρου των ΗΠΑ το Πατριαρχείο με το εγχείρημα «ανέγερσης 1000 τουλάχιστον διαμερισμάτων» στην περιοχή Ταλπιότ προέβη σε μια απαράδεκτη ενέργεια με αρνητικό αντίκτυπο στην προσπάθεια αναβίωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας τη στιγμή που όλες οι δυνάμεις (κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή) επικεντρώνονται στην επανέναρξη του διαλόγου Ισραήλ-Παλαιστινίων.
Καθώς ο Μαχμούντ Αμπάς δεν αποδέχεται να επιστρέψει στις συνομιλίες όσο το Ισραήλ συνεχίζει να εκδίδει άδειες για την ανέγερση νέων κατοικιών (το επεσήμανε ξανά λίγο πριν τα Χριστούγεννα στη αιγυπτιακή εφημερίδα «Αλ Αχράμ») ο Θεόφιλος επιδόθηκε σε μια επιπόλαιη και επιζήμια διαχείριση των συμφερόντων του Ελληνισμού στην ευρύτερη περιοχή.
Ποιά είναι η θέση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και των παντός είδους και βαθμίδας αρμοδίων ( εντός και εκτός Πατριαρχείου) στην αποκορύφωση της ανοησίας του Θεόφιλου να επιτρέψει να γίνει η πρώτη τη τάξει Χριστιανική Εκκλησία των Αγίων Τόπων μέρος του μεσανατολικού προβλήματος και μέσο που λυμαίνεται κάθε ιερό και όσιο μετατρέποντας τους «θύλακες» της ορθοδοξίας σε κονέ και μπίζνες;
Με βάση τα τεκταινόμενα και τις τελευταίες επικίνδυνες και δυσάρεστες εξελίξεις ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είναι απολύτως αναγκαίο το συντομότερο να πείσει ότι πραγματικά διαφέρει από τον προηγούμενο και είναι αποφασισμένος, αλλά και ικανός να προλάβει την κλιμάκωση της έντασης με τους Άραβες και να διαφυλάξει τη φύση και τη θέση του Πατριαρχείου ακόμα και αν κάτι τέτοιο προϋποθέτει άμεσα ορισμένες διορθωτικές κινήσεις.
Άλλωστε κανένας δεν ξεχνάει πως η εκκλησιαστική κρίση που ξέσπασε στην Αθήνα το 2005 εκτονώθηκε στα Ιεροσόλυμα με την απομάκρυνση του Ειρηναίου Σκοπελίτη παρότι υποστήριζε ότι ο υπάλληλος του Πατριαρχείου είχε ενεργήσει χωρίς την έγκριση του και πως δεν είχε προηγηθεί απόφαση της Ιεράς Συνόδου για τις συμφωνίες της πλατείας Ομάρ.