Του Κωνσταντίνου Χολέβα
Πολιτικού Επιστήμονα
Διάφορα παιχνίδια στο όνομα των μειονοτήτων παίζοντας εις βάρος της χώρας μας. Προσφάτως είδαμε τον τουρκικό τύπο να ανακινεί θέμα καταπίεσης των μουσουλμάνων που ζουν στην Κω.
Προφανώς δεν τους αρκεί ο υπονομευτικός ρόλος του Προξενείου της στην Θράκη, το οποίο θέλει να είναι κράτος εν κράτει, αλλά εγείρουν νέα ζητήματα για να στηρίξουν τις θεωρίες τους για γκρίζες ζώνες και για αποστρατικοποίηση των Δωδεκανήσων.
Ταυτόχρονως, κάποιοι άλλοι ανακοινώνουν ότι θα ιδρύσουν στην Έδεσσα ίδρυμα μελετών αφιερωμένο στον Κίρστε Μισίρκοφ, τον οποίο θεωρούν ως πνευματικό πατέρα του τεχνητού «μακεδονικού κράτους».
Σκεφθείτε αν ζητούσαμε εμείς την ίδρυση Ινστιτούτου στα Σκόπια ή στο Μοναστήρι με το όνομα του Ίωνος Δραγούμη ή του Παύλου Μελά, πως θα αντιδρούσαν οι Σκοπιανοί!!! Εν πάση περιπτώσει, η φαιδρή πλευρά της υποθέσεως είναι ότι ο Μισίρκοφ ήταν Βούλγαρος με δεδηλωμένη βουλγαρική εθνικιστική ιδεολογία, όπως εξηγεί με ντοκουμέντα ο Σπυρίδων Σφέτας το συλλογικό έργο «Μακεδονικές ταυτότητες στο χρόνο» (Εκδόσεις Πατάκη, 2008). Αλλά αυτό ορισμένοι το θεωρούν λεπτομέρεια. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να διαφημίζουν την ανύπαρκτη μακεδονική μειονότητα…
Νομίζω ότι είναι καιρός να μιλήσει η διπλωματία μας με τεκμηριωμένο αλλά και έντονο τρόπο για τις υπαρκτές ελληνικές μειονότητες εκτός συνόρων.
Προς την Τουρκία αξίζει αν τεθεί το ερώτημα τι γίνεται με τον Ελληνισμό της Ίμβρου και της Τενέδου. Κατά τη Συνθήκη της Λοζάνης θα έπρεπε η παιδεία και η αστυνομία να είναι στα χέρια των Ελλήνων κατοίκων, πρόβλεψη που έχει παραβιασθεί εδώ και δεκαετίες.
Η Ίμβρος μετετράπη σε ανοιχτή φυλακή με κρατουμένους που τρομοκρατούσαν τις λίγες εκατοντάδες ομογενών μας, ενώ στην Τένεδο έμειναν μερικές δεκάδες Ελλήνων.
Έναντι των Σκοπίων, καλό θα ήταν να θέσουμε επισήμως αίτημα για την αντικειμενική καταμέτρηση –με ευρωπαϊκές εγγυήσεις- των διαφόρων εθνικών ομάδων που αποτελούν το θνησιγενές αυτό κράτος.
Να μάθουμε πόσοι αισθάνονται Έλληνες και καταπιέζονται. Να πλησιάσουμε τον ξεχασμένο Βλαχόφωνο Ελληνισμό της περιοχής. Να ρωτήσουμε γιατί καταστρέφονται ελληνικές επιγραφές στα κοιμητήρια και στους ναούς.
Έχουμε την ιστορία και το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας. Θάρρος χρειάζεται…
25 Ιανουαρίου 2010
Οι υπαρκτές ελληνικές μειονότητες
http://kostasxan.blogspot.com/2010/01/blog-post_7303.html