29 Ιανουαρίου 2010

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Γ. ΒΡΟΥΤΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ

OI ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΗΡΑΣ & ΘΗΡΑΣΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ


Σε απόγνωση και αδιέξοδο έχουν οδηγηθεί οι παραδοσιακοί αμπελοπαραγωγοί της Θήρας και της Θηρασιάς από την αδιαφορία της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ απέναντι στα προβλήματα τους. Πιο συγκεκριμένα, η προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. αναγνωρίζοντας την αξία των θηραϊκών αμπελώνων σε παγκόσμιο επίπεδο, στήριξε τους αμπελοπαραγωγούς εντάσσοντας τις πρότυπες και μοναδικές καλλιέργειες τους τόσο στο Γ΄ ΚΠΣ (μέτρο 3.15 ΕΠΑΑ), όσο και στην 4η Προγραμματική Περίοδο (μέτρο 214-δράση 4.2 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ).

Παρόλα αυτά και μάλιστα σε μια κρίσιμη περίοδο για την οικονομία των Κυκλάδων, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δείχνει να αδιαφορεί, αφού δεν δίνει λύσεις στα αλλεπάλληλα διαβήματα των αγροτών και της Ένωσης των δυο νησιών. Οι αμπελουργοί των δύο νησιών δεν έχουν εισπράξει ακόμα όλη την ενίσχυση που δικαιούνται από τη δράση «Διατήρηση Παραδοσιακού Αμπελώνα Ν. Θήρας» (Μέτρο 3.15 – ΕΠΑΑ 2000-2006). Μέχρι σήμερα, έχουν εισπράξει μόλις 488.525 € από το 1,5 εκατ. € που δικαιούνται. Ενώ, αβέβαιο παραμένει ακόμα το πότε θα ξεκινήσει η δράση «Διατήρηση αμπελοκομικής πρακτικής στον Αμπελώνα Θήρας-Θηρασιάς» (Μέτρο 4.2 - Πρόγραμμα Αλ. Μπαλτατζής 2007-2013).

Για τους παραπάνω λόγους ο κ. Βρούτσης με την υπ’ αριθμό 5278/28-01-2010 ερώτηση του στη Βουλή, κάλεσε την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να δώσει άμεσα λύσεις στα προβλήματα των αμπελουργών, επισημαίνοντας ότι δεν ζητούν ελεημοσύνη. Απαιτούν την οικονομική ενίσχυση που δικαιούνται και την έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας. Η παραδοσιακή καλλιέργεια των θηραϊκών αμπελώνων πρέπει να διατηρηθεί και να στηριχθεί. Σήμερα, δυστυχώς απειλείται με εγκατάλειψη από την στάση της Κυβέρνησης.