17 Ιανουαρίου 2010
Οι φήμες και η αλήθεια για την παραίτηση της κυρίας Κατσέλη
Σύγκρουση εκδηλώθηκε την Τετάρτη το βράδυ ανάμεσα στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο, τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου και την υπουργό Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη. Η υπουργός Οικονομίας δέχθηκε έντονη κριτική από τους συνομιλητές της για τους χειρισμούς που έκανε με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι οποίοι εξέθεσαν την κυβέρνηση. Στη συνάντηση από κάποιο σημείο και έπειτα συμμετείχε και ο ίδιος ο κ. Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι άξονες τους οποίους έχει θέσει αλλά και η φιλοσοφία του νομοσχεδίου, που αποτελεί προεκλογική δέσμευση του ΠαΣοΚ, θα τηρηθούν.
Την ένταση πυροδότησε η αυστηρή απάντηση της ΕΚΤ σχετικά με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση των χρεών στις τράπεζες και για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά. Στις 20 Δεκεμβρίου η υπουργός Οικονομίας διαβεβαίωνε τη Βουλή ότι ακολούθησε «διαδικασία άτυπης διαβούλευσης και με την ΕΚΤ, ώστε να διασφαλισθεί ότι δεν διαταράσσεται η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος», απαντώντας έτσι στις αντιδράσεις των ελλήνων τραπεζιτών. Από τη γνωμοδότηση της ΕΚΤ φαίνεται ότι δεν υπήρξε άτυπη διαβούλευση, ούτε καν απλή συνεννόηση. Διαφορετικά δεν εξηγείται η αυστηρή επιτίμηση προς την κυβέρνηση ότι την «αγνόησε επιδεικτικά κατά την έκδοση του νομοσχεδίου, σε μια δύσκολη συγκυρία που η χώρα έχει ανάγκη» . Η ΕΚΤ θεωρεί ότι η προώθηση του νομοσχεδίου ήταν βιαστική, επισημαίνει ότι η γνώμη της «πρέπει να ζητείται σε εύλογο στάδιο της νομοθετικής διαδικασίας» και εκφράζει την εκτίμηση ότι οι ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομίας θα προκαλέσουν κινδύνους ρευστότητας στην αγορά.
Για τους λόγους αυτούς ο κ. Πάγκαλος συγκάλεσε σε σύσκεψη τους κκ. Παπακωνσταντίνου, Φ. Σαχινίδη και την κυρία Κατσέλη. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυρία Κατσέλη αρνιόταν επίμονα να παρευρεθεί στη σύσκεψη, για ευνόητους λόγους. Τελικώς φαίνεται ότι επείσθη με άνωθεν παρέμβαση. Στη διάρκεια της συζήτησης η υπουργός Οικονομίας δέχθηκε επικρίσεις για τους χειρισμούς της και της ζητήθηκε να αποσύρει συγκεκριμένες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου. Η ίδια στην αρχή δυσανασχέτησε και πρόβαλε ισχυρές αντιρρήσεις, επιμένοντας ότι πρόκειται για προεκλογική δέσμευση του κόμματος. Ωστόσο η παρουσία και οι παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού έκριναν την κατάληξη της συζήτησης. Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε να παραμείνει η κεντρική φιλοσοφία του νομοσχεδίου, με στόχο να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, αλλά να αλλάξουν ή να αποσυρθούν οι διατάξεις που απειλούν να διαταράξουν την ισορροπία του τραπεζικού συστήματος. Επειτα από αυτή τη συζήτηση, η οποία έγινε σε ήρεμο αλλά ψυχρό κλίμα, φέρνοντας την κυρία Κατσέλη σε εμφανώς δυσχερή θέση, οι παρευρισκόμενοι πίστεψαν ότι θα παραιτηθεί (οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού γνωρίζουν καλά ότι ο ίδιος πιστεύει πως είναι νωρίς για αλλαγές στην κυβέρνηση). Ετσι ξεκίνησε μια διασπορά φημών ότι η ίδια απείλησε με παραίτηση, στην πραγματικότητα όμως η υπουργός Οικονομίας συμμορφώθηκε με τις πρωθυπουργικές υποδείξεις και την επόμενη ημέρα κατέθεσε στη Βουλή ένα τροποποιημένο νομοσχέδιο. Είναι πάντως φανερό ότι αυτό το συμβάν, το τελευταίο σε μια αλληλουχία παραλείψεων με πρωταγωνίστρια την κυρία Κατσέλη, τη θέτει σε καθεστώς αμφισβήτησης.