12 Ιανουαρίου 2010

Όμως τα χωροταξικά αργούν



Δε φαίνεται κατ’ αρχάς να υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο ιδιαίτερες επιφυλάξεις απ’ τους αυτοδιοικητικούς, πέραν των κεντρικών πολιτικών διαφωνιών που τα κόμματα έχουν ήδη καταθέσει για τη μεταρρύθμιση. Όσο μάλιστα ο όλος σχεδιασμός αφορά στο θεσμικό του μέρος, ζήτημα που εν πολλοίς έχει εξαντληθεί με τη διαμόρφωση συγκεκριμένων αποφάσεων απ’ τα όργανα της αυτοδιοίκησης, οι διαφορετικές απόψεις θα αποτελέσουν μέρος της διαβούλευσης. Τα δύσκολα για τους αυτοδιοικητικούς θα προκύψουν όταν έρθει σε δυο με τρεις μήνες, όπως υπολογίζεται, στο προσκήνιο το θέμα και η ανάγκη να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τη χωροταξική κατανομή που θα έχει ο νέος χάρτης.

Για το νησί της Λήμνου όλα δείχνουν πως θα είναι ένας δήμος, ενώ το νησί της Λέσβου σίγουρα δε θα ξεπερνά τους τέσσερις. Το ποιος δήμος θα συνενωθεί με ποιον, αλλά και το πώς θα διαμορφωθούν οι εκλογικές περιφέρειες για την περιφερειακή αυτοδιοίκηση - ποια περιοχή θα εκλέγει και πόσους περιφερειακούς συμβούλους -, φαίνεται πως θα αποτελέσουν και τα αγκάθια του όλου εγχειρήματος. Αγκάθι, βέβαια, για αυτοδιοικητικούς απ’ το χώρο της Ν.Δ. αποτελεί και το θέμα της χρηματοδότησης της όλης μεταρρύθμισης.


Σωτήρης Ζαμτράκης, πρόεδρος ΤΕΔΚ Ν. Λέσβου

«Θα εξασφαλιστούν οι πόροι;»

«Θα πρέπει να τονίσουμε», ανέφερε ο πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Ν. Λέσβου, Σωτήρης Ζαμτράκης, «ότι απ’ την πλευρά της κυβέρνησης υπήρξε συνέπεια στην υπόσχεσή της να κοινοποιηθεί στην αυτοδιοίκηση το κείμενο του σχεδίου πριν το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, που ξεκινά τη Δευτέρα. Ήδη απ’ την Παρασκευή είχαμε ενημερωθεί ότι το πρωί σήμερα (σ.σ. χθες) θα μας δοθεί το κείμενο που αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση, το οποίο κι αρχίσαμε όλοι οι ενδιαφερόμενοι να μελετάμε.»
Ο κ. Ζαμτράκης δε γνώριζε αν θα παραστεί ανάγκη, έως και το Σάββατο που θα μεταβούν στην Αθήνα οι δήμαρχοι απ’ τα νησιά του νομού, να συγκληθεί η ΤΕΔΚ προκειμένου να καταθέσει κάποια πρόσθετη πρόταση εν όψει και του συνεδρίου. Σήμερα συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ, το οποίο κι ενδεχομένως να ζητήσει απ’ τις ΤΕΔΚ της χώρας να τοποθετηθούν επί του σχεδίου.
Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ν. Λέσβου τώρα θεωρεί «ότι οι αποφάσεις είναι πιο εύκολες, αφού δεν τίθεται ακόμη το κεφάλαιο για το χωροταξικό που όπως έχει φανεί όλο το προηγούμενο διάστημα θα μας απασχολήσει πιο έντονα». Ο κ. Ζαμτράκης θύμισε ότι ουσιαστικά δυο χρόνια τώρα έχει γίνει όλη η προεργασία κι έχουν ληφθεί αποφάσεις στην ΚΕΔΚΕ για μια σειρά από επιμέρους ζητήματα.
«Για παράδειγμα», συνέχισε, «η ΚΕΔΚΕ έχει εκφράσει την άποψη να μην εκχωρηθούν στους δήμους οι αρμοδιότητες της υγείας-πρόνοιας και της παιδείας, προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία διαφορετικών πολιτικών σε τέτοιους κρίσιμους τομείς. Οπότε τώρα στη διαβούλευση είναι ξεκάθαρο πως θα υπάρξει αντιπρόταση για την αρμοδιότητα αυτή των κοινωνικών υπηρεσιών.»
Ο κ. Ζαμτράκης, που επρόκειτο χθες το βράδυ να μελετήσει αναλυτικά το 50 σελίδων κείμενο που τέθηκε σε διαβούλευση, επεσήμανε ότι «το θέμα που θεωρώ ότι δεν απαντιέται είναι το πού θα εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι για τη μεταρρύθμιση».


Παύλος Βογιατζής, νομάρχης Λέσβου

«Με τρομάζουν τα οικονομικά»

«Δεν έχω προλάβει ακόμη να διαβάσω ολόκληρο το κείμενο που τέθηκε απ’ τον υπουργό σε δημόσια διαβούλευση, αλλά εκ πρώτης όψης πιστεύω ότι είναι ικανοποιητικό το γεγονός ότι δε θίγεται ο αριθμός των Περιφερειών, με συγχώνευση των υφιστάμενων Περιφερειών σε λιγότερες», ανέφερε ο νομάρχης Λέσβου, Παύλος Βογιατζής.
Ο ίδιος, πάντως, συμπλήρωσε: «Ομοίως εκ πρώτης όψης με τρομάζουν τα οικονομικά. Αν συνδυάσουμε τη δήλωση ότι με τη μεταρρύθμιση που προωθείται θα εξοικονομηθεί το 20% των πόρων της αυτοδιοίκησης, με τα όσα είχε υποστηρίξει ο τέως υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, ότι δηλαδή για να προχωρήσει ο “Καποδίστριας ΙΙ” χρειάζονται τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ, δημιουργείται η εικόνα πως θα υπάρξει δυσχέρεια με τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης.»


Νάσος Γιακαλής, δήμαρχος Μυτιλήνης

«Να καταλήξουμε σε ό,τι το καλύτερο»

Στη θετική κατεύθυνση κινείται σύμφωνα με το δήμαρχο Μυτιλήνης, Νάσο Γιακαλή, το σχέδιο «Καλλικράτης» που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση. «Είναι δεδομένο», ανέφερε ο κ. Γιακαλής, «πως πριν οποιουδήποτε ειδικότερου σχολίου πρέπει να συζητήσουμε στο συνέδριό μας της ΚΕΔΚΕ, και στα όργανα της αυτοδιοίκησης, αλλά και να μελετήσουμε το κείμενο, ώστε με τις παρατηρήσεις μας και τις προτάσεις που θα καταθέσουμε στο πλαίσιο της διαβούλευσης, να καταλήξουμε σε ό,τι το καλύτερο για την αυτοδιοίκηση.»
Μια παράμετρος που επεσήμανε ο κ. Γιακαλής αφορούσε στα οικονομικά των δήμων, αφού - όπως είπε - «χρειάζεται να δοθούν οι αναγκαίες διευκρινίσεις για το πώς οι πόροι θα διασφαλιστούν για την αυτοδιοίκηση, ανεξάρτητα με το ποιοι είναι υπουργοί, ανεξάρτητα με το ποιο κόμμα είναι στην κυβέρνηση. Σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει οι πόροι να εξαρτώνται απ’ τα πρόσωπα, αλλά να έχουν διασφαλιστεί και να είναι σίγουροι, θεσμοθετημένοι για τον κάθε δήμο.»


Νάσος Σκαμάγκης, δήμαρχος Μύρινας

«Σαφώς υπέρ της μεταρρύθμισης»

«Ο δήμος μας», τόνισε ο δήμαρχος Μυριναίων, Νάσος Σκαμάγκης, «έχει ήδη τοποθετηθεί για τη μεταρρύθμιση, δηλώνοντας σαφώς υπέρ της. Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των δήμων, έχουμε εκφράσει την άποψη πως θα πρέπει η Λήμνος να είναι ένας δήμος, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η Λέσβος δε θα γίνει πάνω από τέσσερις δήμοι, έτσι ώστε να υπάρχει αναλογία μεταξύ των δύο νησιών.»
Ο κ. Σκαμάγκης, μη έχοντας ακόμη μελετήσει το σχέδιο «Καλλικράτης», υποστήριξε πως πολλά θα εξαρτηθούν απ’ τις τελικές ρυθμίσεις και το πώς θα διαμορφωθεί το σκηνικό στην αυτοδιοίκηση, αφού «αλλιώς είναι να έχουν οι δήμοι οικονομική αυτοτέλεια και ουσιαστικό ρόλο κι αλλιώς να υπάρξει ένα νεφελώδες τοπίο, που ειδικά στην αρχή θα δημιουργήσει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα»πηγή εμπρος