22 Ιανουαρίου 2010

Απόψεις για εκλογές τον Μάρτιο στη ΝΔ


Από Factorx |

Χαμηλό βαρομετρικό επικρατεί στη ΝΔ, λίγες ώρες πριν από την πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος υπό την ηγεσία του κ. Αντώνη Σαμαρά. Όπως γράφουμε αλλού, αιτία τα προβλήματα που δημιουργούν συνεχώς τα μέλη της Οικογένειας Μητσοτάκη και προσκείμενοι σε αυτήν βουλευτές με προφανή στόχο την μπαχαλοποίηση πρώτα της ΚΟ της ΝΔ και δεύτερον του κόμματος εν όψει Συνεδρίου.

Το πρόβλημα λαμβάνει πλέον κομβικές διαστάσεις. Ο Σαμαράς εξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία από την λαϊκή βάση, αλλά είναι αναγκασμένος να ηγείται μιας κοινοβουλευτικής ομάδας και ενός κομματικού μηχανισμού που δεν ελέγχει. Αν επιχειρήσει να περάσει τις θέσεις του εκτός οργάνων θα κατηγορηθεί για αυταρχισμό και ότι λειτουργεί αρχηγικά. Αν ακολουθήσει την τακτική της συναινέσεως που ακολουθεί τώρα θα βρίσκεται αντιμέτωπος με τον κίνδυνο καταψήφισης της προτάσεώς του, ή οριακής πλειοψηφίας.

Για να αλλάξει όμως την σύνθεση των οργάνων και να αναδείξει πρόσωπα που θα εκφράζουν το νέο πνεύμα θα πρέπει να περιμένει το Συνέδριο του Ιουνίου. Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι, δηλαδή.

Έτσι τις τελευταίες ώρες πρόσωπα του σκληρού σαμαρικού πυρήνα άρχισαν να κυκλοφορούν την άποψη ότι δε θα ήταν καθόλου κακή ιδέα να σηκώσει ο Σαμαράς το γάντι και να προκαλέσει εκλογές τον Μάρτιο, με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στην περίπτωση αυτή και επειδή δεν έχει παρέλθει 18μηνο από τις 4/10 οι εκλογές θα διεξαχθούν με λίστα – δηλαδή ο Σαμαράς θα έχει την δυνατότητα να εκλέξει στην Βουλή νέους ανθρώπους για τη νέα εποχή και το κυριότερο ελεγχόμενους από τον ίδιο.

«Θέλουμε μια ΝΔ των 800.000 χιλιάδων ή μια ΝΔ των φθαρμένων υλικών» λένε χαρακτηριστικά

Οι ίδιοι κύκλοι παρατηρούν ότι και ο Γιώργος Παπανδρέου, που αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα από το γεύμα που παρέθεσε σε διευθυντικά στελέχη εφημερίδων ότι τυχόν καταψήφιση νομοσχεδίου θα σημαίνει προσφυγή στις κάλπες.

Σε κάθε περίπτωση προσθέτουμε εμείς το αποτέλεσμα της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης δεν αντανακλά τον πραγματικό συσχετισμό δυνάμεων