25 Ιανουαρίου 2010

Στο τραπέζι του ΝΑΤΟ οι τουρκικές διεκδικήσεις


ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ του ΝΑΤΟ μπαίνουν σήμερα όλα σχεδόν τα καυτά ζητήματα που δημιουργούν οι πάγιες διεκδικήσεις της Άγκυρας για συνδιαχείριση στο Αιγαίο και έλεγχο της αεράμυνάς του μέχρι το μέσον του.

Η κρίσιμη συζήτηση πραγματοποιείται στο κορυφαίο στρατιωτικό επίπεδο του ΝΑΤΟ, καθώς αφορά ζητήματα που άπτονται διαδικασιών της Συμμαχίας, στην ουσία όμως αποτελεί έμμεση διαμεσολάβηση των ΗΠΑ- εξ ου και η συμμετοχή σε αυτήν του αρχηγού των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων μαζί με τους ομολόγους του, Ελλάδας και Τουρκίας.

Αφορμή για τη συνάντηση, στην οποία συμμετέχουν και οι δύο κορυφαίοι στρατιωτικοί ηγέτες του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, είναι η διευθέτηση «τεχνικού ζητήματος» που αφορά το εύρος του χώρου τον οποίο θα καλύπτουν τα ραντάρ Ελλάδας και Τουρκίας στο νέο ενιαίο σύστημα αεράμυνας της Συμμαχίας.

Τα ραντάρ
Ως προς τα ραντάρ, το ζήτημα που εγείρει η Τουρκία είναι να συνεισφέρουν τα ραντάρ της που βρίσκονται προς την πλευρά της Ελλάδας την εικόνα που «πιάνουν» μέχρι το μέσον του Αιγαίου. Ωστόσο, η αξίωση αυτή είναι πέραν από κάθε πρόβλεψη και πρακτική του ΝΑΤΟ, καθώς αποτελεί πάγια θέση κάθε χώρα να έχει εποπτεία όλου του εναέριου χώρου που καλύπτει το FΙR της- στη συγκεκριμένη περίπτωση, το Αιγαίο είναι σχεδόν όλο εντός του FΙR Αθηνών.

Αν γινόταν δεκτή η αξίωση που προβάλλει η Τουρκία- ορισμένες φορές με τις πλάτες κάποιων εταίρων- τότε τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα ήταν, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, υπό διπλή εναέρια αστυνόμευση, έλεγχο και εποπτεία- ελληνική και τουρκική! Δηλαδή, θα μπορεί η Τουρκία να χαρακτηρίζει ένα αεροπορικό ίχνος- π.χ. ένα ελληνικό μαχητικό που κατευθύνεται από την Τανάγρα στη Λήμνο- «εχθρικό» και να απαιτεί την αναχαίτισή του από το ΝΑΤΟ!

Πιέζει για Λάρισα
Η Τουρκία χρησιμοποιεί όμως το θέμα αυτό και ως μοχλό πίεσης και ζητεί να ακυρωθεί ή να παγώσει η ενεργοποίηση του (αναβαθμισμένου) Αεροπορικού Κέντρου Λάρισας (CΑΟC-4) μέχρι να λυθεί το θέμα των ραντάρ. Κι αυτό το κάνει επειδή το CΑΟC της Λάρισας στη νέα δομή παραμένει το μόνο στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, αναλαμβάνοντας τον έλεγχο της αεράμυνας σε όλη την περιοχή, αφού καταργείται του Εσκί Σεχίρ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας
ΝΕΑ


Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/01/blog-post_677.html#ixzz0dewuXwef