21 Ιανουαρίου 2010

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Γ.Γ. Π. Β. ΑΙΓΑΙΟΥ κ Σοφίας Θεολογίτου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Γ.Γ. Π. Β. ΑΙΓΑΙΟΥ κ Σοφίας Θεολογίτου

Αγαπητοί φοιτητές και φοιτήτριες,

Με χαρά πληροφορήθηκα τη διοργάνωση της σημερινής σας εκδήλωσης που αφορά σ’ ένα τόσο σοβαρό και επίκαιρο εν όψει καθοριστικών αποφάσεων θέμα, όπως είναι το μεταναστευτικό.

Επισκέφτηκα πρόσφατα τη Μονάδα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Προσφύγων στην Αγιάσο και πραγματικά εντυπωσιάστηκα από τις συνθήκες φιλοξενίας αλλά και τους φιλοξενούμενους.

Υπάρχει μια ιδιαιτερότητα στη συγκεκριμένη μονάδα κι αυτή έχει να κάνει με το γεγονός ότι μιλάμε για ασυνόδευτα παιδιά που αναγκάζονται να μετακινηθούν κάτω από πολύ δύσκολες και, πολλές φορές, απάνθρωπες και επικίνδυνες συνθήκες.

Είναι εύλογο καθώς αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας βάση των διεθνών συνθηκών να υπάρξει ειδική μέριμνα για τη προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων καθώς επίσης και συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς ευρωπαϊκούς και εθνικούς.

Με την ευκαιρία χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της σφράγισης του κέντρου κράτησης «Παγανής», η οποία ήταν αποτέλεσμα τόσο της πολιτικής βούλησης όσο και των επίμονων προσπαθειών της τοπικής κοινωνίας, αλλά και την δέσμευση για δημιουργία πρότυπου κέντρου καταγραφής και διαχείρισης ατύπως εισερχομένων αλλοδαπών στον Οτζά της Μυτιλήνης.

Με το νέο αυτό κέντρο θα σταματήσει η πολιτική του εγκλεισμού και του τσουβαλιάσματος ανθρώπινων ψυχών και θα καταστεί εύκολος ο εντοπισμός και η προστασία των ευάλωτων ομάδων.

Κανείς δεν ξενιτεύεται αν οι συνθήκες στη χώρα του είναι αξιοπρεπείς και σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ευελπιστώ ότι τα συμπεράσματά της ημερίδας σας με θέμα: «Πρόσφυγες και Μετανάστες στο Αιγαίο» θα είναι χρήσιμα για όλους μας, θεσμικούς εκπροσώπους αλλά και Πολίτες που με τη συμμετοχή τους θα ενισχύσουν τη ηθικό αυτών των παιδιών. Θέλω να ξέρετε ότι είμαι στο πλευρό σας ηθικά αλλά και θεσμικά. Δυστυχώς, λόγω ανειλλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσα να είμαι κοντά σας αλλά θα παρακαλούσα τους φοιτητές και το Συμβουλευτικό Σταθμό Λέσβου (ΚΕΘΕΑ) να με ενημερώσουν για τα συμπεράσματα και τις άμεσες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ανήλικοι.

Να είστε σίγουροι ότι θα κάνω ότι είναι δυνατόν για την επίλυσή τους και την προώθηση τους στους αρμόδιους φορείς.

Η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Β. Αιγαίου

Σοφία Θεολογίτου