Της Ελενας Kαρανατση
Δυσπιστία, αβεβαιότητα, ενστάσεις και έντονος προβληματισμός για τον μέλλον του «Καλλικράτη» χαρακτήρισαν τη χθεσινή δεύτερη ημέρα του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ. Αιχμή του δόρατος, το θέμα των πόρων και των αρμοδιοτήτων, καθώς επίσης και της μητροπολιτικής διακυβέρνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ξεκάθαρα «όχι» σε συνενώσεις αλλά και «ναι» υπό προϋποθέσεις ακούστηκαν από χείλη αιρετών.
Αίσθηση προκάλεσε η διαφοροποίηση - αποστασιοποίηση της Ντόρας Μπακογιάννη από τις θέσεις της Ν.Δ., όπως αυτές εκφράστηκαν από τον πρόεδρο του κόμματος κ. Αντώνη Σαμαρά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η χθεσινή της ομιλία είχε θετικό πρόσημο για τη διοικητική αναδιάρθωση που επιχειρείται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. «Οι γενικές αρχές είναι καλές. Βέβαια, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, αλλά η προτεινόμενη θεσμική αλλαγή φαίνεται να καλύπτει τις βασικές απαιτήσεις που έχουν θέσει οι φορείς της Αυτοδιοίκησης. Θεωρώ θετικό σε μια εποχή κρίσης των θεσμών και γενικότερης πολιτικής αναξιοπιστίας ότι τίθεται από την ελληνική κυβέρνηση επί τάπητος το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης. Κανείς δεν δικαιούται να την αγνοήσει ή ακόμα περισσότερο να την τορπιλίσει, ούτε η αντιπολίτευση, αν υποπέσει στη στείρα άρνηση», τόνισε μεταξύ άλλων.
Η κ. Μπακογιάννη παρουσίασε έξι προτάσεις ενόψει της αλλαγής του αυτοδιοικητικού χάρτη, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οφείλει να αποσυνδέσει το μεταναστευτικό από τις επερχόμενες εκλογές στην Αυτοδιοίκηση.
Απαρχή... παρεμβάσεων
Οι τοποθετήσεις της πρώην υπουργού Εξωτερικών αντιμετωπίστηκαν συγκρατημένα από τη Ρηγίλλης με κυρίαρχη τακτική αυτήν που υπακούει στο «ουδέν σχόλιον». Ωστόσο, στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούν ότι η παρουσία της κ. Μπακογιάννη στην ΚΕΔΚΕ είναι πιθανότατα η απαρχή μιας σειράς διακριτών παρεμβάσεών της σε διάφορα ζητήματα του πολιτικού και δημόσιου βίου.
Ιδιαίτερα οξύς στην κριτική του ήταν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Β. Παπαγεωργόπουλος ο οποίος χαρακτήρισε casus belli την απομάκρυνση της κυβέρνησης από τις ομόφωνες δεσμευτικές αποφάσεις της αυτοδιοικητικής οικογένειας στα προηγούμενα συνέδρια της ΚΕΔΚΕ. «Οι αρμοδιότητες που προβλέπονται για τους νέους δήμους είναι κάτι ρετάλια από τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις», είπε ο κ. Παπαγεωργόπουλος.
Την αναγκαιότητα μιας αποτελεσματικής μητροπολιτικής διακυβέρνησης για την Αθήνα υπογράμμισε ο δήμαρχος Κηφισιάς και πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ, κ. Ν. Χιωτάκης, τονίζοντας ότι καθοριστικές αρμοδιότητες όπως π.χ. το κυκλοφοριακό πρέπει να περάσουν στα χέρια των δήμων.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ και δήμαρχος Αιγάλεω, Δημ. Καλογερόπουλος κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών να δώσει το «πράσινο φως» για τη διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων και ζήτησε Μητροπολιτική Διακυβέρνηση στο πολεοδομικό συγκρότημα της Αττικής.
Την απόλυτη άρνηση σε ενδεχόμενη συνένωση εξέφρασε ο δήμαρχος Θρακομακεδόνων, Θ. Οικονόμου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα επαναστατήσουμε αν χρειαστεί να συνενωθούμε με χρεοκοπημένο δήμο», ενώ ο δήμαρχος της Αρχ. Ολυμπίας, Γ. Αηδόνης, ζήτησε ειδική νομοθετική ρύθμιση ώστε ο ιστορικός δήμος της Ολυμπίας να διατηρηθεί ανεξάρτητος, αν και δήλωσε ανοιχτός σε ορισμένες συνενώσεις.
Τέλος, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιώργος Ντόλιος, ζήτησε από τα κόμματα και τις παρατάξεις να αναθεωρήσουν τη στάση τους και να μη μετατρέψουν τα δευτερεύοντα ζητήματα σε κυρίαρχα. Διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν θα υπάρξουν αποφάσεις για το χωροταξικό ερήμην της Αυτοδιοίκησης.
πηγήκαθημερινή