20 Ιανουαρίου 2010

Στην υπεράσπιση του Πανεπιστημίου Αιγαίου



Σε καθαρό τοπικισμό φαίνεται να αποδίδει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου την «επίθεση» που σε ακαδημαϊκό επίπεδο δέχθηκε το ίδρυμα απ’ το βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Κρεμαστινό, ο οποίος και ζήτησε να υπάρξει ξεχωριστό πανεπιστήμιο στα Δωδεκάνησα. Υποβαθμίζοντας την παρουσία και τη λειτουργία του Πανεπιστημίου Αιγαίου, θυμίζουμε ότι ο κ. Κρεμαστινός, με ερώτησή του αλλά και παρέμβαση στον ίδιο τον πρωθυπουργό, έθεσε ζήτημα δεύτερου πανεπιστημιακού ιδρύματος στη Ρόδο, δίχως να διευκρινίσει αν ζητά την κατάργηση των Τμημάτων που ήδη λειτουργούν ή μόνο την αύξηση των σχολών με τη λειτουργία οπωσδήποτε ιατρικών και τουριστικών τμημάτων.

Στην απάντησή του, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ανδρέας Τρούμπης (αναλυτικά δημοσιεύεται παραπλεύρως), δίχως να υιοθετεί κάτι τέτοιο, αναφέρεται και σε φημολογούμενα σενάρια. Σύμφωνα με αυτά, που παρασκηνιακά συζητιούνται σε Ρόδο αλλά και σε Μυτιλήνη, η ενέργεια του κ. Κρεμαστινού, ίσως να προσέβλεπε και στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων προσώπων που δε θα είχαν αντίρρηση ακόμη και να διχοτομηθεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου προκειμένου προσωπικά να εξελιχθούν.
Ο κ. Τρούμπης, πάντως, μιλώντας στο «Ε», απέδωσε αποκλειστικά σε τοπικιστικά κίνητρα την παρέμβαση του κ. Κρεμαστινού.
«Προσωπικά», είπε ο πρύτανης, «ειλικρινά σας δηλώνω, σιχάθηκα να πρέπει να κάνω διαρκώς ορθοπεταλιά μόνο και μόνο για να κρατήσω όρθιο το ίδρυμα. Όλα εδώ είναι πιο δύσκολα, απαιτούν ειδική προσπάθεια για να παραμείνουν ως έχουν, όταν με ανάλογη προσπάθεια θα υπήρχαν αλλού μεγαλειώδη αποτελέσματα.»

Πουθενά αλλού

Θέλοντας να δώσει έμφαση στο τι ακριβώς έκανε με την παρέμβασή του ο κ. Κρεμαστινός, θέμα το οποίο και θα εξετάσει η Σύγκλητος τις επόμενες μέρες προκειμένου να τοποθετηθεί, ο κ. Τρούμπης ανέφερε πως είναι σα να πήγε ένας βουλευτής της Ροδόπης και να έθεσε ζήτημα για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. «Κάτι τέτοιο», συνέχισε ο πρύτανης, «δεν έχει επιχειρηθεί από κανένα βουλευτή σε κανένα άλλο πανεπιστήμιο, κι ειλικρινά δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί το ίδρυμά μας να τυγχάνει τέτοιας αντιμετώπισης, όταν θα έπρεπε να έχει δεδομένη τη στήριξη του συνόλου των τοπικών κοινωνιών.»

Ποιο… ΠΑΣΟΚ;

Ειδική, όμως, σημασία έχει στην απάντηση που έδωσε ο πρύτανης και η μνεία του στο πώς «στήθηκε» κι «εξελίχθηκε» το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Θυμίζοντας, λοιπόν, ότι λίγο πριν τις εθνικές εκλογές του 2009 ο ίδιος είχε απευθυνθεί σε όλους τους υποψήφιους βουλευτές όλων των κομμάτων ζητώντας τη συνεργασία τους, δίχως να υπάρξει - όπως επισημαίνει ο κ. Τρούμπης - «ανταπόκριση» απ’ τον κ. Κρεμαστινό, αναφέρει «ιστορικά» ποιοι πολιτικά «στήριξαν» το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Οι Ανδρέας Παπανδρέου και Κώστας Σημίτης, οι δύο προηγούμενοι πρωθυπουργοί του ΠΑΣΟΚ, ήταν εκείνοι που έδωσαν τις στρατηγικές εντολές για το χωροταξικό σχεδιασμό του ιδρύματος, ενώ ένα τρίτο πρόσωπο που κινήθηκε στην ίδια κατεύθυνση, ήταν ο πρώην πρύτανης Θεμιστοκλής Λέκκας, που σημειωτέον, μετά την ακαδημαϊκή του πορεία, εκτέθηκε ως υποψήφιος βουλευτής Ν. Κορινθίας με το ΠΑΣΟΚ.
Με αυτές του τις αναφορές στην «πολιτική ομπρέλα» που είχε στην 25χρονη ήδη πορεία του το εγχείρημα «Πανεπιστήμιο Αιγαίου», ο κ. Τρούμπης εμμέσως πλην σαφώς ψέγει τον κ. Κρεμαστινό και για την πολιτική του «παρασπονδία», αφού όσα έως τώρα έχουν γίνει σε σχέση με το ίδρυμα στα Δωδεκάνησα, εκπορεύονται από το ίδιο κόμμα που εκπροσωπεί και ο βουλευτής.
Δεν παραλείπει, κλείνοντας ο κ. Τρούμπης, να επισημάνει και το πόσο αντίκειται ο στρεβλός τοπικισμός που ώθησε τον κ. Κρεμαστινό να εκφραστεί με αυτό τον τρόπο και στην άλλη του ιδιότητα, την ακαδημαϊκή. Ο πρύτανης ευθέως ζητά απ’ το βουλευτή να ανακαλέσει δίνοντας τέλος στις παρερμηνείες σε σχέση με τις όποιες προθέσεις του εξυπηρέτησαν αυτό το «χτύπημα κάτω απ’ τη μέση», ενώ με παράπονο επισημαίνει και το γεγονός ότι ο βουλευτής έως τώρα δεν έχει στηρίξει καμμιά απ’ τις προσπάθειες που το Πανεπιστήμιο συντονισμένα προωθεί για την ανάπτυξή του, ακόμη και στην περιοχή των Δωδεκανήσων.

Αναμένεται στήριξη

Την επιστολή του κ. Τρούμπη αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες παρεμβάσεις για την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κυρίως από καθηγητές του, ή προσωπικότητες όπως ο Κώστας Σοφούλης, που θα απαντήσει, πριν ακόμη απ’ την απόφαση της Συγκλήτου, στο βουλευτή Δωδεκανήσου.
Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη «αντιπαράθεση» δεν υπήρξε η προσδοκώμενη απ’ τη διοίκηση του Πανεπιστημίου στήριξη της τοπικής κοινωνίας της Λέσβου, ή ακόμη και από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, που θα μπορούσαν να πάρουν θέση ή και να απαντήσουν με δημόσιες δηλώσεις τους στο κ. Κρεμαστινό.

ΠΗΓΗ ΕΜΠΡΟΣ