Ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι τεραστίων διαστάσεων, που υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια της ελληνικής οικονομίας, παίζεται αυτή την περίοδο από διεθνή κερδοσκοπικά κεφάλαια, που αντλούν χρηματοδοτήσεις και τίτλους για «σορτάρισμα» από μεγάλες επενδυτικές τράπεζες του Λονδίνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρους τραπεζικούς κύκλους, τα συνεχή «χτυπήματα» στις ελληνικές αγορές κεφαλαίου (ομολόγων και μετοχών) εντάσσονται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου κερδοσκοπικού παιχνιδιού με την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου. Έγκυρη τραπεζική πηγή περιγράφει το παιχνίδι ως εξής:
n Στην ιδιαίτερα «ρηχή» αυτή την περίοδο ελληνική αγορά ομολόγων, όπου και οι ελληνικές τράπεζες έχουν πλέον μικρά περιθώρια αντιδράσεων σε υποτιμητικές κερδοσκοπικές κινήσεις, επειδή η ΕΚΤ «κλείνει τους κρουνούς» της ρευστότητας, είναι πολύ εύκολο να σημειωθούν μεγάλες διακυμάνσεις με μικρές κινήσεις κεφαλαίων.
n Hedge fund που αντλούν χρηματοδότηση και ελληνικούς τίτλους για σορτάρισμα από μεγάλες επενδυτικές τράπεζες του Λονδίνου διατηρούν υπό συνεχή πίεση τα ελληνικά ομόλογα και τις μετοχές και ανεβάζουν κατακόρυφα το κόστος ασφάλισης χρεογράφων έναντι κινδύνου πτώχευσης στην αγορά των Credit Default Swaps, προκαλώντας συνεχή «αιμορραγία» στους κατόχους ελληνικών ομολόγων.
n Ο ρόλος των μεγάλων τραπεζών του Λονδίνου είναι διπλός: από τη μια συντηρούν τις πιέσεις στα ομόλογα, υποστηρίζοντας με το… αζημίωτο την κερδοσκοπική δράση των hedge fund, από την άλλη όμως περιμένουν και την κατάλληλη στιγμή για να εμφανισθούν σαν… σωτήρες της Ελλάδας, συμμετέχοντας, επίσης με το αζημίωτο, στα κοινοπρακτικά σχήματα που θα κληθούν να καλύψουν τις δανειακές ανάγκες της χώρας το 2010. «Κορώνα κερδίζουν οι τράπεζες του Λονδίνου, γράμματα… επίσης κερδίζουν», λέει χαρακτηριστικά τραπεζικό στέλεχος.
n Το σκηνικό της ελληνικής χρεοκοπίας στήνεται με επιδέξιους χειρισμούς, ενόψει του κρίσιμου δεύτερου τριμήνου, όταν η Ελλάδα (Δημόσιο και τράπεζες) θα πρέπει να δανεισθεί περί τα 25 δις. ευρώ για τη χρηματοδότηση παλαιών δανείων.
n Ο στόχος των κερδοσκόπων είναι να πετύχουν την πρώτη οικονομική κατάρρευση χώρας-μέλους της Ευρωζώνης, ώστε στη συνέχεια να μεταφερθούν οι πιέσεις και σε άλλες οικονομίες που βρίσκονται σε σοβαρές δυσκολίες (Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ιρλανδία) και αυτό να προκαλέσει παρατεταμένη διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου.
n Την ίδια ώρα που… επιχειρούν να ξηλώσουν το πουλόβερ του ευρώ τραβώντας την ελληνική κλωστή, οι κερδοσκόποι έχουν ανοίξει μεγάλες θέσεις στην αγορά συναλλάγματος, προεξοφλώντας την πτώση του ευρώ και φαίνεται ότι αυτό αποδίδει σημαντικά κέρδη.
n Ο μόνος κίνδυνος για τους κερδοσκόπους είναι να εκδηλωθεί μια ισχυρή ευρωπαϊκή παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας, που θα «κάψει» τα υποτιμητικά σενάρια, αλλά προς το παρόν ΕΚΤ και Κομισιόν αφήνουν την Ελλάδα υπό πίεση, εκτιμώντας ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να εφαρμοσθεί μια σκληρή οικονομική πολιτική.
Πάντως, προς το παρόν οι κινήσεις αυτές φαίνεται ότι αποδίδουν, καθώς, όπως σημειώνει το “Bloomberg” ο δείκτης ισοτιμιών του δολαρίου έχει ξεπεράσει τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών για πρώτη φορά σε οκτώ μήνες και αυτό δείχνει ότι το «πράσινο νόμισμα» έχει τη δυναμική για να συνεχίσει ένα ευρύτερο ράλι.
Αναλυτής της Royal Bank of Canada σημειώνει, μάλιστα, ότι το δολάριο ενισχύεται κυρίως από τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις της ελληνικής κρίσης στο ευρώ, τονίζοντας ότι διαμορφώνεται πλέον έντονη ανοδική δυναμική για το αμερικανικό νόμισμα, το οποίο θα πρέπει να σημειωθεί, ότι ενισχύεται και κάθε φορά που οι επενδυτές στρέφονται λόγω κρίσης σε ασφαλέστερες τοποθετήσεις.