Θεσμοθέτηση αγροτικού ΤΕΜΠΜΕ
«Το αγροτικό ΤΕΜΠΜΕ είναι μια αναγκαιότητα. Πρόταση του ΛΑ.Ο.Σ. είναι, από τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ που άφησαν αναξιοποίητα οι τράπεζες, το 1 δισεκατομμύριο να δοθεί ως «προίκα» στο αγροτικό ΤΕΜΠΜΕ. Έτσι θα ενισχυθεί η τοπική επιχειρηματικότητα, αφού, ιδιαίτερα στη Θεσσαλία, η οικονομική ενίσχυση των αγροτών θα μετουσιωθεί και σε τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων».
Σειρά ρεαλιστικών προτάσεων, μεταξύ των οποίων και τη θεσμοθέτηση ενός αγροτικού ΤΕΜΠΜΕ και την μελλοντική μετεξέλιξή του σε πιστωτικό ίδρυμα, έκανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. και Βουλευτής Λάρισας κ. Αστέριος Ροντούλης, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων.
Στην ομιλία του, που έγινε με την ευκαιρία της συζήτησης Επίκαιρης Επερώτησης για την πορεία του ΕΣΠΑ, ο κ. Ροντούλης μεταξύ άλλων είπε και τα εξής:
«Ο πολιτικός σχεδιασμός της Νέας Δημοκρατίας έχει πάθει black out. Είναι δυνατόν η Νέα Δημοκρατία που επί των ημερών της η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ έφτασε τα 827 εκατομμύρια ευρώ την τριετία, δηλαδή το 3,15% του συνόλου των 26,2 δις, να εγκαλεί κάποιους άλλους ότι δεν έχουν απορροφητικότητα; Αυτό δεν το κάνει ούτε ο πιο ανενημέρωτος πολίτης.
Το κεντρικό ζήτημα είναι, ότι ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας δεν μπορεί να εμπλακεί στις διαδικασίες του ΕΣΠΑ, διότι λόγω της μειωμένης ρευστότητας αδυνατεί να καταβάλει την ιδία συμμετοχή. Βέβαια, το πρόβλημα προκύπτει λόγω της τεράστιας πτώσης του τζίρου και του απρόσιτου τραπεζικού συστήματος.
Άρα λοιπόν χρειάζεται μία πρωτογενής ρευστότητα που θα δώσει πνοή στις τοπικές επιχειρήσεις και στη λογική αυτή ο ΛΑ.Ο.Σ. έχει συγκεκριμένες προτάσεις:
Πρώτον, ενίσχυση των δήμων για έργα, προκειμένου οι τοπικές οικονομίες να λιπανθούν με χρήμα. Όμως, στον κρατικό προϋπολογισμό έχει μειωθεί το κονδύλιο της ΣΑΤΑ για τους Δήμους. Από πού θα κάνουν έργα οι δήμοι;
Δεύτερον, μέσω του ΟΑΕΔ θα πρέπει να υπάρξουν κίνητρα, προκειμένου οι επιχειρήσεις να διατηρήσουν το ρυθμό απασχόλησης, πράγμα πολύ σημαντικό για την τοπική οικονομία.
Τρίτον, θα πρέπει να βοηθήσουμε με κίνητρα, με χρηματοδότηση τις επιχειρήσεις που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό, για να μη χάσουν σε περίοδο κρίσεως τις αγορές τους στο εξωτερικό. Άρα, θα πρέπει να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις αυτές με προγράμματα προώθησης και προβολής των προϊόντων τους.
Τέταρτον, πρέπει να ενισχυθεί η οικοδομή με αναστολή για δύο τουλάχιστον έτη του πόθεν έσχες. Έτσι θα ενισχυθεί η ρευστότητα μιας σειράς επαγγελμάτων, που συνδέονται με την οικοδομική δραστηριότητα».