29 Ιανουαρίου 2010

Με απεργίες απαντούν οι δημόσιοι υπάλληλοι στην πρόθεση μείωσης των αποδοχών τους

Πρώτοι εφοριακοί και τελωνειακοί



Εφοριακοί και τελωνειακοί αρχίζουν το απεργιακό μπαράζ στις 4 και 5 Φεβρουαρίου, ενώ η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 10 Φεβρουαρίου




Με συνεχόμενες απεργίες απαντούν οι δημόσιοι υπάλληλοι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να μειώσει τις αποδοχές των υψηλόμισθων στο Δημόσιο και να καταργήσει την αυτοτελή φορολόγηση των επιδομάτων.

Εφοριακοί και τελωνειακοί αρχίζουν το απεργιακό μπαράζ στις 4 και 5 Φεβρουαρίου, ενώ η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 10 Φεβρουαρίου. Απεργία έχουν προαναγγείλει οι εργαζόμενοι στις εφορίες και για τις 17 Φεβρουαρίου, ενώ την προσεχή Δευτέρα, όπως ανακοίνωσαν χθες, συνεδριάζει εκ νέου το Γενικό τους Συμβούλιο με θέμα την περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Στην απεργία της ΑΔΕΔΥ θα συμμετέχουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί και νοσηλευτές, οι οποίοι επίσης αντιδρούν στις περικοπές των επιδομάτων που προβλέπει η εισοδηματική πολιτική.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, η περικοπή αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 20% και ισοδυναμεί με μείωση έως και 870 ευρώ μηνιαίως για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων. Η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει ότι η φετινή εισοδηματική που θα προβλέπει αυξήσεις μέχρι 1,5% για αποδοχές έως 2.000 ευρώ και πάγωμα για τις υψηλότερες, σε συνδυασμό με την περικοπή των επιδομάτων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση η οποία αναμένεται να φθάσει έως 25%- αποτελεί ακόμη ένα πλήγμα για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Όπως σημειώνει, και το 2008 υπήρξε μείωση αποδοχών λόγω αύξησης των κρατήσεων.

Οι αντιδράσεις των Εφοριακών

«Δεχόμαστε κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης- εφόσον ισχύσει για όλους- που θα προκαλέσει μείωση των αποδοχών μας κατά 8%, αλλά δεν δεχόμαστε μείωση των αποδοχών μας κατά 25% μέσω των επιδομάτων», είπε χθες ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΔΟΥ Γ.Γρίβας.

Εφοριακοί και τελωνειακοί υπάλληλοι όπως και οι υπάλληλοι του Γενικού Χημείου του Κράτους φορολογούνται αυτοτελώς για το ήμισυ του ποσού των επιδομάτων τους με συντελεστή 15%, και μόνο το υπόλοιπο μισό υπολογίζεται στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος μαζί με τον μισθό. Σύμφωνα με υπολογισμούς των εφοριακών, που συγκαταλέγονται στους δημοσίους υπαλλήλους με τα υψηλότερα επιδόματα (ΔΙΒΕΕΤ), η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης θα επιφέρει μέση μείωση των επιδομάτων που λαμβάνουν κατά 150 ευρώ τον μήνα.

Σήμερα, εφοριακός με 31 χρόνια υπηρεσίας λαμβάνει κάθε μήνα καθαρό μισθό 1.300 ευρώ, επίδομα 1.500 ευρώ και 220 ευρώ ως έξοδα κίνησης. Αυτός ο δημόσιος υπάλληλος θα έχει μείωση μισθού 375 ευρώ τον μήνα από την περικοπή του επιδόματος κατά 25%, 200 ευρώ από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης ενώ, όπως φοβούνται οι εφοριακοί, δεν αποκλείεται να κοπούν και τα 220 ευρώ των εξόδων κίνησης ανεβάζοντας τις μηνιαίες απώλειες σε 795 ευρώ.

Οι απώλειες από τη φορολόγηση

Μεγάλες είναι οι απώλειες που επιφέρει και η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης. Για παράδειγμα, τελωνειακός υπάλληλος με μισθό 1.200 ευρώ και επίδομα 1.400 ευρώ τον μήνα, μέχρι σήμερα κατέβαλλε φόρο 5.704 ευρώ, καθώς τα 26.600 ευρώ (1.200 επί 14 μήνες και 700 επί 14 μήνες) φορολογούνταν βάσει της κλίμακας με 4.234 ευρώ και τα υπόλοιπα 9.800 (700 ευρώ, το μισό του μηνιαίου επιδόματος επί 14 μήνες) φορολογούνταν με 1.470 ευρώ. Αν το σύνολο του εισοδήματος φορολογούνταν με βάση τη σημερινή κλίμακα, ο φόρος θα ήταν 7.716 ευρώ ή 2.012 ευρώ περισσότερα. Χτες ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σπ. Παπασπύρου επισκέφθηκε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και συνάντησε το Προεδρείο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπουργείου Οικονομικών (ΟΣΥΟ).

Για την ΑΔΕΔΥ είναι άξιον απορίας το γεγονός ότι ενώ οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Οικονομικών έχουν καταθέσει προτάσεις που- όπως εκτιμά- εξασφαλίζουν πόρους άνω των 1,5 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση επιμένει στην άδικη και αναποτελεσματική εύκολη λύση του ψαλιδιού και των περικοπών στους μισθούς, τις συντάξεις και τις ιατροφαρμακευτικές παροχές.

Η απάντηση της Κυβέρνησης

Χθες ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό δήλωσε πως πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε έναν εξορθολογισμό του φορολογικού συστήματος και, παράλληλα, να εφαρμόσει σε ένα φορολογικό σύστημα, το οποίο θα είναι προοδευτικό.

«Όταν, λοιπόν, κάποιες κατηγορίες πολιτών έχουν εξασφαλίσει απαλλαγές, αυτό σημαίνει ότι το σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει κατά τρόπο προοδευτικό, έχει στρεβλώσεις. Εμείς επανεξετάζουμε όλες αυτές τις απαλλαγές, όλη την αυτοτελή φορολόγηση και, με βάση τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις, προχωρούμε στην αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Newsroom ΔΟΛ