15 Ιανουαρίου 2010

Τέλη κυκλοφορίας μπορεί να επιβληθούν μόνο με νόμο, η εισήγηση στο ΣτΕ



ΑΠΕ
Ουρές είχαν σχηματισθεί πριν από λίγες ημέρες για την πληρωμή των τελών και την κατάθεση πινακίδων
Αθήνα



Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκαν την Παρασκευή οι αιτήσεις της Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδος - ΙΝΚΑ, της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδος και τριών ιδιοκτητών αυτοκινήτων, που ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση του υπουργού Οικονομικών, με την οποία καθορίζεται ο τρόπος είσπραξης και το ύψος των αυξημένων τελών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.

Κατά την ακροαματική συζήτηση της υπόθεσης οι νομικοί εκπρόσωποι του Δημοσίου ανέφεραν ότι το κράτος έχει περιέλθει σε «έκτακτες οικονομικές καταστάσεις» και το Σύνταγμα επιτρέπει την επιβολή φόρων με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Πρόσθεσαν ότι σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 78 του Συντάγματος «όταν υπάρχει κανονική ροή των πραγμάτων», η επιβολή φόρων μπορεί να γίνει μόνο με νόμο. Επίσης, οι εκπρόσωποι του Δημοσίου είπαν ότι πρέπει να απορριφθούν οι αιτήσεις των καταναλωτικών οργανώσεων, λόγω ελλείψεως εννόμου συμφέροντος.

Ο δικηγόρος των καταναλωτικών οργανώσεων ανέφερε ότι υπάρχει το απαιτούμενο έννομο συμφέρον να προσφύγουν στο ΣτΕ και υποστήριξαν ότι δεν υπέβαλαν αιτήσεις ακύρωσης, αλλά «λαϊκές αγωγές», καθώς εκπροσωπούν τα οικονομικά συμφέροντα 300.000 μελών τους.

Ο εισηγητής της υπόθεσης, Ι.Γράβαρης, πρότεινε να απορριφθούν λόγω ελλείψεως εννόμου συμφέροντος, οι αιτήσεις των καταναλωτικών οργανώσεων.

Παράλληλα, εισηγήθηκε ότι σε περίπτωση που η Ολομέλεια του ΣτΕ δεχτεί ότι οι προσφεύγοντες (ΙΝΚΑ, κ.λπ.) έχουν έννομο συμφέρον να προσφύγουν στο Δικαστήριο ζητώντας να ακυρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας, τότε η αίτησή τους πρέπει να γίνει δεκτή και αυτό επειδή τα τέλη κυκλοφορίας μπορεί να επιβληθούν μόνο με νόμο.

Όμως, στην προκειμένη περίπτωση η επιβολή των αυξημένων τελών κυκλοφορίας προβλέφθηκαν με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία μάλιστα μέχρι στιγμής δεν έχει κυρωθεί από τη Βουλή.

Ο σύμβουλος Επικρατείας ανέφερε ακόμη ότι στην περίπτωση αυτή η ΠΝΠ είναι ανίσχυρη, καθώς παραβιάζει το άρθρο 87 του Συντάγματος, που προβλέπει ότι φόρος (όπως είναι τα τέλη κυκλοφορίας) επιβάλλεται μόνο με νόμο.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ