13 Απριλίου 2009

Όποιος καλόπιστος παρατηρητής παρακολουθεί όλα αυτά ,που όλως τυχαίως συμβαίνουν στην εταιρεία Καλλίστη Φέρρις δεν θα εκπλαγεί.


Παρασκευή απόγευμα στο λιμάνι του Πειραιά, μέλη του σωματείου εμποδίζουν την επιβίβαση αυτοκινήτων- επιβατών που πρόκειται να ταξιδέψουν για Ικαρία Φούρνοικαι Σάμο.

Κανείς από όλους αυτούς τους κυρίους δεν μπήκε στο κόπο να ειδοποιήσει τους επιβάτες από την προηγούμενη ημέρα ότι θα απεργήσουν ,με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί και καθυστέρηση του απόπλου αλλά και επεισόδια μεταξύ των απεργών και των επιβατών .

Το κράτος είναι εκεί παρακολουθεί από απόσταση λίγων μέτρων τα όσα συμβαίνουν μεταξύ επιβατών και απεργών .Οι απεργοί να απεργούν κατά την άποψη τους συμπαραστεκόμενοι στην δήθεν, υποτιθέμενη απεργία των ναυτικών του Σαρδηνία Βέρα, και συγχρόνως από τα μεγάφωνα του πλοίου να ανακοινώνεται ότι το πλήρωμα δεν συμμετέχει στην απεργία .

Στη μέση οι επιβάτες, ηλικιωμένοι γυναίκες παιδία που έκλεισαν τα σχολεία και πάνε στις ιδιαίτερες πατρίδες τους για τις διακοπές του Πάσχα .Τι να υποθέσουν; ποιον να πιστέψουν; τους απεργούς ;αλήθεια ήταν ναυτικοί όλοι αυτοί γύρω στους 30 που απαγόρευαν την επιβίβαση των επιβατών; τα περισσότερα πρόσωπα των επιβατών αμούστακα παιδιά, δίπλα τους ορισμένες παλιοκαραβάνες του χώρου, καθοδηγητές της αναστάτωσης .

Προσπαθούν μάταια να δικαιολογήσουν στους αγανακτισμένους επιβάτες ότι έχουν δίκιο. Αρκετοί από τους επιβάτες έρχονται σε λεκτική αντιπαράθεση πρώτα μαζί τους ,δεν πείθουν οι απεργοί το βλέπεις το διακρίνεις στα μάτια τους, Τα ερωτήματα από τους επιβάτες προς τους απεργούς σύννεφο, η ένταση ανεβαίνει γίνεται η πρώτη προσπάθεια να σπάσει ο αποκλεισμός να μπουν μέσα στο πλοίο






. Πλακώνονται πέφτουν οι πρώτες σπρωξιές κάποιοι πέφτουν κάτω ,καταφέρνουν και περνούν μέσα στο πλοίο, μεταξύ των επιβατών ακούγεται έντονα ότι όλα αυτά γίνονται γιατί άλλη εταιρεία θέλει να μονοπωλήσει τη γραμμή, από στόμα σε στόμα τρέχει η είδηση, γελούν ειρωνικά ξέρουν τι συμβαίνει ,ξέρουν γιατί δεν πείθουν οι απεργοί, αρχίζουν τα ειρωνικά σχόλια ότι μόλις γεμίσει το άλλο καράβι θα σπάσει και η απεργία, αναρωτιέμαι ,είναι δυνατόν να συμβεί αυτό; απευθύνομαι σε απεργό του θέτω το ερώτημα η απεργία σας πόσο θα κρατήσει; μου απαντά ότι είναι 24 ,και μάλιστα χωρίς την έγκριση της Πανελληνίας Ναυτικής Ομοσπονδίας ,αν μου τονίζει δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας τα μεσάνυχτα θα αποφασίσουμε για συνέχιση της, -είσαι σίγουρος του λέω: -μήπως όταν αρχίσει και φορτώνει η άλλη εταιρεία θα σταματήσει η απεργία; -όχι φωνάζει θα δεις .

Περιμένω, στο χώρο βρίσκονται καμιά εικοσαριά ένστολοι λιμενικοί και παραδίπλα τους 6-7 της μυστικής του λιμενικού, που κάνουν μπαμ από δέκα μίλια μακριά, βλέπουν τους διαπληκτισμούς μεταξύ επιβατών και απεργών με αδιαφορία ,δεν τους νοιάζει το βλέπεις ,κανείς δεν κινείται προς τα εκεί, προς τον καταπέλτη όπου γίνονται οι πρώτες αψιμαχίες

.Ενας από αυτούς, ένστολος, πλησιάζει αγανακτισμένο πολίτη ,από τα Κουμέικα της Σάμου ,και του<< φορτώνει>> μάλλον το πάει λάου –λάου ,ότι όποιος ξεσηκώνει τους άλλους για να δημιουργήσουν επεισόδια θα θεωρηθεί υποκινητής. Εξυπνάδες της εξουσίας ,αντί να παρέμβει γιατί παρακωλύεται η συγκοινωνία αντί να παρέμβει μεταξύ επιβατών και απεργών που πλακώνονται απευθύνει σύσταση στο πολίτη .

.Ετσι μας θέλουν ραγιάδες να σκύβουμε το κεφάλι, που; σε αυτούς που έχουν την υποχρέωση καθήκον να υπηρετήσουν τον πολίτη. Η ώρα της αναχώρησης του άλλου πλοίου πλησιάζει ,όλοι ξέρουν τι θα συμβεί, γνωρίζουν τον πόλεμο που γίνεται στην εταιρεία εδώ και καιρό ,το ένα εμπόδιο μετά το άλλο ,γνωρίζουν το φωνάζουν στους απεργούς, τους λένε κατάμουτρα ότι μόλις φύγει το άλλο καράβι θα σπάσουν και αυτοί την απεργία

Βρίζονται μεταξύ τους και το όνειρο σε λίγο θα επαληθευτεί, ταυτόχρονα με την αναχώρηση του άλλου πλοίου και αφού αρκετοί από τους επιβάτες του Βέρα έχουν ακυρώσει τα εισιτήρια τους ,και επιβιβάζονται στο άλλο, ανακοινώνεται από τους απεργούς ότι σταματούν την απεργία γιατί λέει ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα τους, ,είναι τόσα τα γιουχαΐσματα που αυτά που λένε από την ντουντούκα τους δεν ακούγονται καθόλου , μόλις τελειώνει η ανακοίνωση εξαφανίζονται σαν να μη συνέβη το παραμικρό, ούτε μια συγνώμη για την ταλαιπωρία, τρέχω πλησιάζω τον τύπο που μου έλεγε για την κυλιόμενη απεργία, τον ρωτώ τώρα τι έχεις να πεις; σκύβει το κεφάλι κάτι προσπαθεί να ψιθυρίσει, επαληθεύτηκαν του λέω όλοι αυτοί που υποστήριζαν και σας κατηγορούσαν ότι είστε <<πουλημένοι>> και πολλά άλλα που ακούστηκαν, μάλιστα ένας από τους επιβάτες κατά την διάρκεια του διαπληκτισμού στη δεξιά πλευρά του καταπέλτη βγάζει χρήματα από το παντελόνι τους λέγοντας τους ειρωνικά πόσα <<θέλουν>> για να τους πληρώσει ο ίδιος.

Σκύβει το κεφάλι και απομακρύνεται, κατά τα άλλα τους έφταιγε η δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ η κ.Θεοδοσία Κοτζόγλου η οποία έκανε σωστά τη δουλειά της ,και να σκεφτεί κανείς ότι δίπλα στη ντουντούκα στέκονται και άλλοι δημοσιογράφοι ,κανένας δεν ζητάει τον λόγο για την προσβολή που γίνεται στη συνάδελφο, αλληλεγγύη ανύπαρκτη. Σαν δεν ντρεπόμαστε λίγο

Όταν τους λένε την αλήθεια οι δημοσιογράφοι τους καταγγέλλουν ως γκεμπελίσκους και δημοσιογραφίσκους ,η άλλη πλευρά της εξουσίας ο άλλος λόφος.

Ο κ.Μανουσογιαννάκης με πλησιάζει και μου λέει ότι τα αιτήματα τους ικανοποιήθηκαν, προσπαθεί να με πείσει ,του δείχνω το άλλο καράβι που φεύγει με νόημα ,δεν χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο καταλαβαινόμαστε απόλυτα .Το τι ακούγεται από τους επιβάτες μέσα στο καράβι δεν λέγεται όλοι ξέρουν τι έχει συμβεί όλοι γνωρίζουν ότι όλα γίνονται για να επικρατήσει ό ένας, ένας νέος «Σφηνιάς» στον ορίζοντα.;

170 βέλγοι μαθητές έφτασαν στη Σάμο από την Τουρκία και δεν μπόρεσαν ούτε φαγητό να βρουν.

Επέστρεψαν στη Τουρκία μια ώρα πριν την αναμενόμενη αναχώρηση


Μετά μας φταίνε οι άλλοι. Χθες Κυριακή των Βαΐων ήρθαν από το Κουσάντασι της Τουρκίας δύο Τουρκικά πλοία. Το ένα μετέφερε 170 περίπου μαθητές οι οποίοι ήταν βέλγοι και είχαν ξεκινήσει από τη Σμύρνη αρκετά πρωί ώστε να επιβιβαστούν στο πλοίο που θα τους μετέφερε στη Σάμο. To άλλο μετέφερε απλούς τουρίστες.
Σίγουρα κάποιοι εδώ στη Σάμο γνώριζαν ότι θα έρθουν τόσοι μαθητές από την Τουρκία και θα μπορούσαν να έχουν ειδοποιηθεί οι επιχειρηματίες της πόλης .
Οι μαθητές αφού περιηγήθηκαν σε μια κλειστή αγορά σε μια παραλιακή μέσα στα μπάζα χωρίς να μπορέσουν να δουν κάτι άλλο ζήτησαν γρήγορα από τους συνοδούς τους να γυρίσουν πίσω .Ακόμα και αυτό το μουσείο το βρήκαν κλειστό .Δυστυχώς έτσι έχουμε μάθει, μια κοινωνία δημοσίων υπαλλήλων χωρίς εναλλακτικές λύσεις, χωρίς να μπορούμε να δούμε πέρα από τη μύτη μας, χωρίς να μπορούμε να δείξουμε σε αυτά τα παιδιά στους μαθητές ποια είναι η ιστορία μας ποιοι είμαστε.
Όταν ρωτήθηκε η υπεύθυνη για το ποιες είναι οι απόψεις της, απάντησε τρεις φορές ,ανοργανωσιά, ανοργανωσιά ,ανοργανωσιά, ούτε φαγητό δεν κατάφεραν να φάνε αφού όλα ήταν κλειστά .Το αποτέλεσμα ήταν στο τέλος αφού ούτε να φάνε δεν μπόρεσαν οι μαθητές να μαζευτούν αρκετοί ώρα πριν την αναχώρηση του πλοίου και να ζητούν επιμόνως να φύγουν να γυρίσουν πίσω νωρίτερα από ότι ήταν προγραμματισμένη η αναχώρηση