4 Δεκεμβρίου 2009

Μπεγλίτης Αν.Υπουργός Εθνικής Άμυνας Και εμάς μας προκαλεί προβληματισμό αυτή η ποιοτική μεταβολή στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας.

από τα πρακτικά της Βουλής για τις παραβάσεις και παραβιάσεις 3.12.09


Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Κοραντής.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΡΑΝΤΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ, για την απάντησή σας. Νομίζω άλλωστε ότι συμπίπτει εν πολλοίς και με το περιεχόμενο της ερώτησης μου, με τις διαπιστώσεις που έχουμε κάνει όσον αφορά τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο.
Πράγματι αυτό που κι εμείς διαπιστώνουμε, κύριε Υπουργέ, είναι μία έξαρση στην προσπάθεια της Τουρκίας όχι μόνον όσον αφορά τις παραβιάσεις και τις παραβάσεις, αλλά και με σειρά των γνωστών αναγγελιών προς ναυτιλλομένους, των γνωστών NOTAMS, με τις οποίες επιδιώκουν ένα τριπλό ή τετραπλό στόχο, αν θέλετε: Πρώτον, τη μη αναγνώριση του FIR -γνωστή παλαιόθεν-,
δεύτερον, την αμφισβήτηση των 10 ναυτικών μιλίων, τρίτον, την αποστρατικοποίηση νήσων Αιγαίου –είναι γνωστό- όπως Σαμοθράκη, Χίο, Ψαρά, μία υπόθεση η οποία επαναλαμβάνεται, όπως γνωρίζετε, και τέταρτον, την ανυπαρξία συμφωνημένης οριοθέτησης των συνόρων στο Αιγαίο.
Μπορώ να σας αναφέρω μια ολόκληρη σειρά από σχετικές NOTAMS. Είμαι βέβαιος ότι τις ξέρετε και παρέλκει συνεπώς να επαναλάβω το περιεχόμενό τους. Ασφαλώς δεν αμφισβητώ το γεγονός ότι η Ελλάδα, η Ελληνική Κυβέρνηση, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών και με άλλες συναρμόδιες Αρχές, δίδουν κατά περίπτωση τη δέουσα απάντηση και προς την τουρκική πλευρά και ενεργοποιούν, φαντάζομαι, και το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πλην όμως έχω ένα ερώτημα, κύριε Υπουργέ. Είπατε πριν ότι αλλάζει η συμπεριφορά της Τουρκίας, όχι τόσο ποσοτικά, όσο ποιοτικά.
Ως προς το ποσοτικά, αν κρίνω από τα εξαιρετικά χρήσιμα στοιχεία τα οποία μας διανείμετε κατά την πρόσφατη ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας στο ΓΕΕΘΑ, για την οποία και πάλι σας ευχαριστώ, νομίζω ότι υπάρχει μια ουσιώδης, ουσιαστικότατη αύξηση στις παραβιάσεις το 2009 κατά 88% έναντι του 2008, κατά 370% το 2006.
Δεύτερο στοιχείο, ποιοτικά: Βεβαίως περνάνε τώρα πάνω από κατοικημένα νησιά. Προσθέτω ότι ασφαλώς θα γνωρίζετε ότι μέσα σ’ αυτούς τους σχηματισμούς συμπεριλαμβάνονται και αναγνωριστικά φωτογραφικά αεροσκάφη, τα οποία έχουν τη σημασία τους. Και δεν επεκτείνομαι επ’ αυτού.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ)
Τρίτον και κυριότερο όμως, σε τι ποσοστό, σε τι μέγεθος, σε τι μέτρο έχει πραγματικά ενεργοποιηθεί η Συμμαχία και έχει ενημερωθεί και έχει καταλάβει πραγματικά η Ευρωπαϊκή Ένωση το τι πρόβλημα αντιμετωπίζουμε; Είστε διατεθειμένος, είναι διατεθειμένη η Κυβέρνηση, με τη σύμπραξη βεβαίως του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, να καθορίσει μια σαφέστατη γραμμή έναντι της Τουρκίας όχι απλά υπό τη μορφήν μελέτης, ανασκοπήσεως, αξιολογήσεως των πεπραγμένων της, που είμαι βέβαιος ότι θα γίνει, αλλά με το «δια ταύτα»;


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Και εμείς ευχαριστούμε.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιώτης Μπεγλίτης έχει το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ο κύριος συνάδελφος έθεσε πράγματι κρίσιμα ζητήματα που και εμάς μας απασχολούν. Δεν ήρθα εδώ για να αποκρύψω τα στοιχεία, εξάλλου έχουν δοθεί από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Και εμάς μας προκαλεί προβληματισμό αυτή η ποιοτική μεταβολή στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας.
Θέλω, όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να γνωρίζετε ότι τόσο το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας όσο και το Υπουργείο Εξωτερικών υπερασπίζονται το καθένα από την πλευρά του και στο μέτρο της αρμοδιότητάς του τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και παράλληλα υπερασπίζονται και τις αρμοδιότητες που έχουν ανατεθεί στη χώρα μας από διεθνείς πολιτικούς οργανισμούς.
Γιατί είναι διαφορετικό το μέγεθος και η ευθύνη υπεράσπισης του εθνικού εναερίου χώρου ως εθνικό κυριαρχικό δικαίωμα και διαφορετικού μεγέθους και βαρύτητας η υπεράσπιση μιας αρμοδιότητας που ανατίθεται κατ’ εκχώρηση στη χώρα μας από διεθνείς πολιτικούς οργανισμούς.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε δύο ζητήματα στο Αιγαίο. Το ένα είναι η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι δραστηριοτήτων και κοινών πολιτικών που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναφέρομαι κυρίως στις πολιτικές υπεράσπισης και προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της Υπηρεσίας του FRONTEX.
Εκεί διαπιστώνονται πράγματι παρενοχλήσεις από τα τουρκικά ραντάρ σε αεροπλάνα της FRONTEX –Υπηρεσία, το τονίζω, της Ευρωπαϊκής Ένωσης- και βεβαίως αυτό δεν αναδεικνύεται από την πλευρά μας στους αρμόδιους οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το δεύτερο θέμα είναι πιο πολύπλοκο και έχει να κάνει με κοινή δράση στον κοινό επιχειρησιακό χώρο του Αιγαίου στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Εκεί επίσης θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είμαστε σε ανοιχτή γραμμή τόσο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας όσο και η στρατιωτική ηγεσία με τους νατοϊκούς μας εταίρους, με το Στρατηγείο που σας είπα της Νάπολης, με το ΚΑΟΚ του Εσκί Σεχίρ και βεβαίως της Σμύρνης και οι επιτελείς μας, ώστε να θέτουν αμέσως και να αναδεικνύουν με τον πιο έντονο τρόπο την απαράδεκτη αυτή καθ’ όλα συμπεριφορά της Τουρκίας.
Για εμάς η κόκκινη γραμμή έναντι της Τουρκίας είναι πράγματι η υπεράσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας, των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και των αρμοδιοτήτων που μας αναθέτουν οι διεθνείς οργανισμοί.
Θα ήθελα, όμως, τελειώνοντας, να επισημάνω ιδιαίτερα ότι δεν θα ήταν προς το συμφέρον της χώρας να κλείσουμε αυτή τη στιγμή την πόρτα της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα πρέπει να αναρωτηθούμε όλοι –και μάλιστα ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 10ης Δεκεμβρίου- κατά πόσο θα συνέφερε τη χώρα μας και τα συμφέροντά της ένα πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.
Επειδή πιστεύω ότι ο κύριος συνάδελφος το υπαινίχθηκε αυτό προηγουμένως, θα ήθελα να πω ότι για εμάς σήμερα το συμφέρον της χώρας επιβάλλει να υπερασπιστούμε όχι άκριτα, όχι δίνοντας λευκές επιταγές την ευρωπαϊκή πορεία, πάντα με σεβασμό των όρων, των προϋποθέσεων, των αρχών και του κοινοτικού κεκτημένου που έχουμε διαμορφώσει όλοι συλλογικά στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η χώρα μας, αλλά και η Κυβέρνησή μας ως ισότιμο κράτος–μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ διαθέτει όλα εκείνα τα θεσμικά και πολιτικά εργαλεία για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας και βεβαίως για την αξιολόγηση της πορείας και της συμπεριφοράς της Τουρκίας.
Ευχαριστώ πολύ.