Εκπτωση από το αξίωμά του για κάθε υπουργό, υφυπουργό, βουλευτή, γενικό και ειδικό γραμματέα, νομάρχη ή δήμαρχο και όποιον πολιτικό αξιωματούχο της διοίκησης αποδειχθεί ότι κατέχει ή συμμετέχει σε offshore εταιρεία επιφυλάσσει η κυβέρνηση. Αυτό τουλάχιστον εξήγγειλε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδης, ανακοινώνοντας τα έξι νέα μέτρα που θα προωθηθούν για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την καθιέρωση κανόνων διαφάνειας στον δημόσιο βίο. Μετά την αποκάλυψη πριν από έναν χρόνο για τη διαχείριση μέρους της περιουσίας τού τότε υπουργού Πολιτισμού της ΝΔ κ. Γ. Βουλγαράκη από εξωχώρια εταιρεία και τη μακρά συζήτηση που ακολούθησε για το αν ό,τι είναι νόμιμο είναι αυτομάτως και ηθικό, όταν μάλιστα πρόκειται για ένα μέλος της κυβέρνησης που ζητεί φορολογική πειθαρχία από τους πολίτες, η υπόθεση φαίνεται τώρα να οδηγείται στη λύση της.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, που έδωσε χθες συνέντευξη Τύπου μαζί με τον υφυπουργό κ. Απ. Κατσιφάρα και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου κ. Γ. Δημήτραινα , ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα εισηγηθεί στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει την ποινή της έκπτωσης των μελών της κυβέρνησης, υπουργών, διοικητών κρατικών τραπεζών κ.λπ., καθώς και των επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού από το αξίωμά τους εφόσον συμμετέχουν σε υπεράκτιες εταιρείες.
Σήμερα η συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών σε εξωχώριες εταιρείες θεωρείται ποινικό αδίκημα και θεωρητικά τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, ωστόσο η σχετική διάταξη, όπως παραδέχθηκε ο υπουργός, ουδέποτε έχει ενεργοποιηθεί, ούτε- όπως είπε- όταν πρώην υπουργός της ΝΔ είχε παραδεχθεί τη συμμετοχή του σε offshore εταιρεία.
Τ ο δεύτερο μέτρο για την καταπολέμηση της διαφθοράς που ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης είναι η συμπλήρωση του Ν. 3213/2003 για το «πόθεν έσχες» με ειδική διάταξη. Η διάταξη αυτή θα προβλέπει τη δήμευση της περιουσίας βουλευτών, κυβερνητικών μελών, υπουργών, υφυπουργών, ειδικών γραμματέων, δημάρχων, δημοσιογράφων και όσων γενικότερα υποχρεούνται να υποβάλλουν δηλώσεις «πόθεν έσχες» σε περίπτωση που εν γνώσει τους δηλώνουν ανακριβή περιουσιακά στοιχεία και εισοδήματα. Η δήμευση των περιουσιακών στοιχείων θα γίνεται εφ΄ όσον αποδειχθεί η αναλήθεια των περιουσιακών στοιχείων που έχουν δηλωθεί.
Θα υπάρξει ειδικό νομοσχέδιο, υπογράμμισε ο κ. Καστανίδης, με το οποίο θα τίθενται υπό καθεστώς επιείκειας όσοι βοηθούν τη Δικαιοσύνη στην αποκάλυψη φαινομένων και πράξεων διαφθοράς κατά της περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου, όπως είναι περιπτώσεις απάτης, απιστίας, πλαστογραφίας, δωροδοκίας, δωροληψίας, υπεξαίρεσης κ.λπ.
Βασική προϋπόθεση για την ένταξη στο καθεστώς επιείκειας θα είναι να επιστραφεί το παράνομο όφελος (χρηματικά ποσά, ακίνητα, κ.λπ.) στο Δημόσιο.
Παράλληλα τα άλλα τρία μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Καστανίδης είναι: * Η σύσταση ειδικών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών στις οποίες θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι άλλων υπουργείων, εκτός του Δικαιοσύνης, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της πολυνομίας. Η πολυνομία και η γραφειοκρατία είναι σύμμαχοι της διαφθοράς, σημείωσε ο κ. Καστανίδης.
* Η κύρωση της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά του οργανωμένου εγκλήματος, την οποία η Ελλάδα έχει υπογράψει από το 2000, αλλά δεν έχει επικυρωθεί από τη Βουλή.
* Η δημιουργία ειδικού γραφείου για τη συγκέντρωση και επεξεργασία στατιστικών στοιχείων που αφορούν τον αριθμό των εκκρεμών υποθέσεων στη Δικαιοσύνη, την πορεία τους, τον αριθμό των καταδίκων κατά κατηγορία κτλ.